
Kulinarika / stran 5

Zapečene polnjene paprike, ki jih boste želeli pripraviti znova in znova
Če imate radi klasične polnjene paprike, vam bo tudi tale različica všeč. Nisem še imela gosta, ki ne bi bil navdušen nad njimi. No, edino vegetarijancem jih raje ne postrezite ali pa zanje mleto meso nadomestite s sojo. Ne bomo jih kuhali, temveč kar spekli.

Za sladek, a uravnotežen zajtrk – granola, ki jo pripravimo vnaprej
Za vse, ki ste do sedaj mislili, da kosmičev ne marate, in za vse, ki trdite, da enostavno ne utegnete zajtrkovati – ste že kdaj pripravili svojo granolo?

To so tradicionalne sladice, ki so obnorele obiskovalce Evrope
Kdo bi si mislil, da na TikToku svoje mesto najdejo tudi torta Sacher, kurtoš in – kremna rezina.

Skrajni čas je, da poskusite ratatuj
Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed, ki je osvojila srca in filmska platna, hkrati pa dokazala, da se da iz preprostih sestavin narediti veliko zgodbo.

Okusi narave, ujeti v požirku: osvežilni zeliščni koktajli
Zeliščni koktajli so prava poslastica za vse čute – očarajo z bogatimi okusi, omamnimi vonji in estetskim videzom. Poleg tega lahko skrbno izbrana zelišča na pivca učinkujejo blagodejno. Farmacevt Samo Kreft in vodja delavnic zeliščnih koktajlov Nataša Sivec sta nam dala nekaj odličnih receptov.

Bezgove jagode – letos jih bomo pričakali pripravljeni
Bezgove jagode imajo s poletjem skupnega več kot le čas zorjenja. Le enkrat pomežikneš, pa je oboje mimo.

Poletna romanca: stročji fižol
Stročji fižol je kot poletna romanca. Pojavi se iznenada, nam ne pusti misliti na nič drugega, pa čez noč izgine. No, k sreči lahko stročji fižol shranimo.

Tako se vam pecivo ne bo nikoli več ponesrečilo
Pisala nam je bralka s težavo, ki jo srečamo pogosto: "Koščki sadja ali oreškov se pri peki mafinov in biskvitov vedno potopijo na dno. Želela bi, da bi se enakomerno porazdelili po testu."

Sobotni recept: Takos z narezano svinjino
Prinašamo recept za okusno jed, ki si jo boste želeli še večkrat pripraviti.

Balkanski roštilj, ki zadiši do sosedov
Poletje je čas piknikov in "roštilja". Da pa se za pravo avtentično izkušnjo ne boste rabili zapeljati do bližnjih sosedov, imamo za vas nekaj trikov, s katerimi boste čevapčiče "žarili", kot pravi mojstri.

Tri ideje za najslastnejše jedi iz paradižnikov
Paradižnik nas v poletnih mesecih razveseljuje s svojim polnim okusom in vabi, da ga vključimo v čim več jedi. Italijani bi nam gotovo priporočili svojo imenitno solato panzanello, sicer pa jih lahko tudi spečemo z ribo ali jih na pikniku postrežemo kar na slastnih, doma narejenih nabodalcih.

Skutini cmoki z marelicami babice Tatjane
Babica Tatjana Lisec iz Hrastnika nam je poslala recept za skutine cmoke, ki jih njena vnuka pojesta z velikim užitkom. Se je pa verjetno ne bosta najbolj spominjala po tej dobroti, temveč najverjetneje bolj po tortah, riževem narastku in drugih sladicah.

Tomaž Kavčič: "Zame so vsi gostje enaki"
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane je četrta generacija v gostilni Pri Lojzetu, ki je v Dvorcu Zemono iz 17. stoletja v Vipavski dolini..

Top 5: Ocvrti lignji in druge morske jedi na hitro
Morsko ni nujno zapleteno. Nekatere najboljše 'fast food' jedi so morske. Pomislite le na 'fish&chips' in ocvrte lignje. Ali pa na katerega od naslednjih predlogov.

Ljubljanska picerija med najboljšimi 30 v Evropi
Pop’s Pizza iz Ljubljane je znova med najboljšimi na svetu. Kaj je skrivnost njihove popolne napolitanske pice?

Pozabite na aperol, to je napitek tega poletja
V zadnjem času ste zagotovo že zasledili besedo seltzer – morda v oglasih, morda v najljubšem baru. Okoli te pijače kroži kar nekaj napačnih predstav: da je to nekakšna različica piva, da gre za gazirano vodko, in še bi lahko naštevali.

Popolna sladica za poletno druženje: rustikalna breskova pita
Vrh poletja ne sme miniti brez uživanja v sočnih breskvah. Le pet pa jih bomo prihranili za slastno breskovo pito, ki bo očarala goste z okusom in videzom.

3 poletne vegi večerje, ki jih boste oboževali
Za lahkoten konec dneva si privoščite brezmesne jedi, ki bodo navdušile tudi zaprisežene mesojedce.

Poceni meso božanskega okusa: pripravite goveje ličnice kot Gordon Ramsay
Svetovno znani chef Gordon Ramsay deli trike, kako pripraviti goveje ličnice, da bodo sočne in okusne kot v restavraciji.

Vrhunski chef o tem, da nove generacije toksične kulture ne prenašajo
Chef, ki je komaj tri mesece po odprtju svoje restavracije je prejel eno Michelinovo zvezdico, danes – samo dve leti zatem – pa se lahko pohvali že z dvema!