Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

Puhast posladek, pripravljen iz mase za palačinke in bogato obložen z najrazličnejšimi dodatki, že na prvi pogled osvoji z videzom in okusom.
Po poimenovanju bi lahko sklepali, da gre za nizozemsko dobroto, a bi se pri tem pošteno zmotili. Prve tovrstne ponvičnike so stregli v kavarni v Seattlu že v začetku 20. stoletja, ime pa naj bi izhajalo iz napačne izgovorjave besede Deutsch – ideja naj bi izvirala iz starega nemškega recepta. Zanimivo pa je, da angleški izraz za litoželezno posodo – dutch oven – dejansko izhaja iz nizozemske tradicije prodaje tovrstnih izdelkov po svetu.

Palačinka iz pečice
Namesto, da bi na štedilniku segreli ponev, dutch baby pripravimo tako, da maso vlijemo v segreto litoželezno ponev ali ognjevaren pekač ter spečemo v pečici. Rezultat bo čudovito puhast ponvičnik s privihanim robom, ki ga lahko izkoristimo kot okvir za številne slastne dodatke.
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Pomembno: Če uporabimo mleko in jajca, segreta na sobno temperaturo, se bo ponvičnik v predhodno segreti posodi med peko lepo napihnil.
Na sladko, pa tudi na slano
Povečini se dutch baby pripravlja kot sladico. Najpreprostejša različica vključuje le sladkor v prahu in limonov sok, z malce več truda pa lahko ustvarimo prave umetnine – sveže sadje in jagodičevje sta vedno zelo dobrodošla dodatka, pa tudi oreščki, čokolada in raznovrstne sladke omake in sirupi pridejo lepo do izraza.
Pripravite ponvičnik v litoželezni ponvi - v pečici! Preprost recept za odličen posladek ali sladko večerjo.
Ponvičnik »dutch baby« s sadjem
Slane različice za krepak zajtrk običajno vključujejo sir, šunko, paradižničke, gobice, jajca, avokado ali mlado špinačo.

Dutch baby je popolna izbira za lenobna jutra, ko si želimo uživati v puhasti masi za palačinke in pisanih dodatkih, ki nas ne navdušijo le z okusom, temveč tudi z očarljivim izgledom.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se