Kulinarika / stran 12
Tudi sladkorni bolniki se lahko sladkajo brez slabe vesti
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Živeti z njo pa ne pomeni, da se je treba čemur koli odpovedati, niti sladicam.
Čudovito pisane in okusne jedi iz korenovk za hladne dni
Korenovke so pravi jesenski zaklad – vsestranske, hranljive in čudovito pisane. Z njimi lahko ustvarimo jedi, ki očarajo na pogled in navdušijo z okusom.
Škotska ima haggis, Korošci pa mežerle
Koroška vabi s prečudovito naravo, toplimi nasmehi domačinov in pristnimi domačimi jedmi. Odpravite se na izlet in ga kronajte s krepkim mežerlom.
Ideja za vikend kosilo: Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci sodijo med najbolj značilne jedi slovenske kulinarike, predvsem v zimskem času.
Že vse življenje narobe kuhate testenine: izognite se tem napakam
Večina nas testenine kuha narobe, premalo soljena voda in napačen čas kuhanja namreč uničita okus in teksturo. Odkrijte, kako jih skuhati, da bodo popolne.
Ima vaš tofu okus po šolski radirki? Naučite se ga pripraviti pravilno
Tofu lahko res hitro razočara. Izbrali ste ga z dobrimi nameni, da bi preizkusili nekaj novega, dobili pa presušene kocke, ki niso za nikamor. A odslej bo vse drugače.
Šelinka: ko nas pogreje okus tradicije
Šelinka je aromatična jed na žlico, ki jo pripravljajo predvsem na Krasu in v Vipavski dolini.
Tina Maze razkrila, kako doma pripravlja marmelado iz mandarin
Tina Maze je na svojem Instagram profilu delila prikupen video iz domače kuhinje, v katerem pripravlja marmelado iz mandarin.
Za prste obliznit: Rebra, nadevana s tuhinjsko filo
Oddaja Slovenske kuharice na TV Veseljak Golica tokrat gosti prav posebno mojstrico domače kuhe – Slavko Baloh iz Tuhinjske doline.
Praznična peka: katere piškote lahko pripravite že novembra
Praznični čas bo vsak čas tu. Pričakajte ga z domačimi piškoti, a brez nepotrebnega stresa.
Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.
Pražen brstični ohrovt, ki prepriča tudi tiste, ki ga sicer ne marajo
Zadnje čase nas navdušuje pražen brstični ohrovt. V različici s pistacijami in granatnim jabolkom, pa ni le okusen, ampak tudi tako čudovito bravit!
Naučite se pripraviti pretaknjeno pečenko, ki bo navdušila s sočnostjo
Pretikanje (ali špikanje) suhih kosov mesa je klasična tehnika, ki zagotavlja sočnost in bogat okus mesa. Deluje nekoliko retro, a nanjo še vedno prisegamo.
Dišali bodo najboljši kruh, fokača in pica
V Ljubljani bodo ob bogatem spremljevalnem programu razglasili NAJ FALA KRUH v treh kategorijah.
Urško Fartelj ob izidu nove knjige primerjali z Jamiejem Oliverjem
Urška Fartelj je v letošnjem letu izdala dve knjigi, po Vrtu in špajzi je nedavno izšla še kuharska knjiga o testeninah.
Recept, ki navdušuje splet: preprosti in neverjetno sočni browniji
Če obožujete sladice, ki združujejo čokoladno razkošje in kremasto nežnost, boste te rdeče žametne brownije naravnost oboževali.
Ko boste preizkusili tega, boste pozabili na klasičen pečen krompir
Preprost recept za hrustljav krompir, prilagojen čisto vsakemu okusu – nadevan krompir v srajčki (jacket potato) je britanska ikona, ki je prepričala jedce po vsem svetu.
Kako pravilno skuhamo proseno kašo, da bo rahla in polna okusa
Prosena kaša je zakoreninjena v naši tradiciji, ker ne vsebuje glutena, pa je danes znova zelo priljubljena. Odlična je v številnih slanih in sladkih jedeh.
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Recept za medene hruške z oreščki
Tako zelo preprosta sladica, pa tako zelo okusna. V jesenskih dneh se nam bo še kako prilegla. Količine v receptu prilagodite številu jedcev.