Aromatičen svet met
Meta je rastlina slehernega vrta, a večina ljubiteljev bolje pozna le klasično mentolovo meto. A izbor sort je še veliko širši! Ko sem jih sam začel raziskovati, so me enostavno »sezule«. Naj vam zaupam, katere so moje favoritinje …

Bralci me poznate predvsem po tem, da pogosto pišem o »eksotičnih« vrstah teh ali onih rastlin, ki pa morajo biti vedno užitne. Ker pa me je svet met dejansko zasvojil, sem ustvaril matičnjak met in na hitro ustvaril manjšo zbirko. Obstaja zelo veliko sort met, in če radi raziskujete, vas bodo razvajale s svojo izbiro. Vse plemenite mete se lahko razmnožujejo le z delitvijo ali potaknjenci; ne s setvijo, kar jih loči od »navadnih kovnic«.
Mete lahko razdelimo v tri skupine: a) mete, ki vsebujejo veliko mentola, b) mete, ki vsebujejo malo ali nič mentola in se pri njih bolje pokažejo njihove druge prednosti, c) mete brez kovnic. Prave kovnice se hitro širijo skozi podzemne tekače. In prav to je največja težava pri metah … Rade uidejo in tako postanejo nadležen plevel, zato jih je smiselno saditi v lonce ali omejiti kako drugače. Zakopani robovi ležišča ali podobno lahko preprečijo, da bi se preveč prosto širile. Nekatere mete prenašajo veliko sušo, kljub temu pa je priporočljivo, da izberemo vlažno mesto, če je to le mogoče. Nobena meta ne mara rasti več kot dve do tri leta na istem mestu. Tako je najbolje, da metam vsaki dve leti zagotovimo novo mesto s svežo, hranljivo zemljo.
Moj mali eksperiment
Kot človek, ki rad sprejema izzive, sem se v lanski sezoni lotil izdelave zeliščnih sirupov na svoj način in priznam, da sem se nekaj časa izogibal izdelave metinega sirupa, saj se mi je zdel kar malce preveč »klasičen«. Potem pa sem vseeno zbral pogum in za svoj prvi metin sirup izbral prav posebno mešanico sort met – glede na jakost vsake od njih sem jih določil v izbranem razmerju. Prvo serijo sem dal poskusiti tudi urednici Špeli in bila je navdušena. Celo tako, da mi je zatrdila, da boljšega sirupa še ni poskusila.

Dejansko šele takrat, ko imaš opravka z namakanjem večje količine met, doživiš moč eteričnih olj in arom, ki jih te rastline premorejo. Naša hiša je ves čas, ko sem mete namakal v sladki vodi, močno dišala. Če se malce pošalim, je bila že skoraj zaplinjena z aromami met. Moja starša, ki živita v isti hiši, tako intenzivnih arom vsekakor nista pričakovala in sta me ob mojem eksperimentu celo nekoliko okregala. Hišo sem moral tako precej pogosto zračiti, da močni vonj ni postal neprijeten.
PREVERITE TUDI:


Moje sortne favoritinje
Jagodna meta

Ta nežna meta nas navduši s trojno dišavno izkušnjo: že z zelo rahlim dotikom listov lahko uživamo v zelo omamni, eterični dišavi, ki se lahko primerja le s pravim sladoledom Oktoberfest. Z močnejšim dotikom pa nam naproti pride jasen vonj po gozdnih jagodah. In če liste pravilno naribaš, se aroma spremeni v pralinu podobno švarcvaldsko češnjevo noto. Lepa dišeča meta za čaje in sladice, zaradi občutljive, kompaktne rasti pa je primerna tudi za sajenje na mesta, kjer bi običajna meta lahko pomenila nadlogo.
Kodrolistna meta

Kodrolistna meta, curly mint ali Mentha spicata crispa, je vrsta vrtne mete s posebno obliko listja. Čeprav je bilo to privlačno rastlino v naravi mogoče najti le v nekaterih predelih Azije, južne Evrope in severne Afrike, se je kodrasta meta hitro preselila v regije z zmernim podnebjem in jo gojijo ne samo v evropskih državah in Rusiji, temveč tudi na severnoameriški celini.
Višina te trajnice je od 30 do 100 cm, stebla so močna, pokončna, porasla s svetlo zelenimi listi z nazobčanimi robovi. Cvetovi kodraste mete se malo razlikujejo od cvetov sorodnih vrst. Imajo bledo rožnato ali belo barvo in so zbrani v zavitastih socvetjih.
Čokoladna meta

To je zagotovo najboljša sorta meta, ki jo kot zelišče uporabljamo za pripravo sladic. Njena jasna aroma spominja na čokolado after eight ali metino čokolado. Odlična je tudi za pripravo aromatičnega metinega čaja in za rafiniranje sladic.
Pomarančna meta

Ta sorta daje čajem eksotičen pridih. Sadna aroma spominja na pomarančo ali čaj Earl Grey. Njen okus po mentolu ni tako intenziven, pridejo pa po drugi strani do izraza njene dišave. Je močna rastlina, ki se hitro širi, krasijo pa jo rdeče-zeleni listi.
Karibska meta

Karibska meta je izjemno hitro plazeča se dišeča meta. Kot pove ime, izvira iz karibskih predelov in tudi s Floride, kjer pogosto raste na vlažnih mestih. Njena prepoznavna značilnost so majhni, svetlo zeleni listi in povešava rast. Na karibskih otokih se pije kot čaj proti bolečinam v želodcu. Pri prehladu naj bi njene zdrobljene liste namočili v rum in jih položili na glavo, da bi tako pospešili prehodnost nosu in tako pregnali nahod.
Sam jo uporabljam za čaj in tudi kot začimbo v kuhinji. Najbolje jo je gojiti v večjih posodah ali lončkih, samostojno ali z drugimi zelišči, ki ljubijo vlago.
Jabolčna meta

Jabolčna meta je največja in najdaljša od vseh met. Ima čudovite cvetove, na katerih se radi zabavajo metulji. Njihova barva je podobna sivkini. Je tudi ena od najbolj trpežnih met in včasih jo celo še vedno lahko najdemo na robovih kakšnega gozda. Ob tem pa velja opozorilo: naredi lahko ostroge, daljše od enega metra, zato se res hitro razrašča v okolico. Njeni veliki dlakavi listi so dobra začimba za slane jedi. Poimenovanje se očitno nanaša na obliko listov, saj spominjajo na liste jablane. Po aromi pa ni prav nič podobna jabolku …

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
