Kako zatreti napad plodovne vinske mušice
Plodova vinska mušica je pogost škodljivec številnih sadnih vrst, predvsem grozdja, jagodičevja in koščičastih plodov. Ključno je, da njen napad pravočasno zatremo, na srečo imamo na voljo tudi ekološko pomoč iz naravnega piretrina.

Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii) je majhna mušica, velika od dva do tri mm, rumeno rdeče barve z značilno izbočenimi rdečimi očmi. Prepoznamo jo po samcih, ki imajo na vrhu kril dobro vidno črno pego – ta je glavni razpoznavni znak vrste. Izvira iz jugovzhodne Azije, od konca leta 2000 pa se intenzivno širi po Evropi in Severni Ameriki. Značilno je, da napada zdrave plodove v zadnjih razvojnih fazah – od začetka zorenja do obiranja.
PREBERITE TUDI:
Napadeni plodovi se mehčajo in gnijejo

Ta mušica je nevaren škodljivec plodov številnih sadnih vrst, ki imajo tanko kožico in mehko meso. To so predvsem grozdje, jagodičasto sadje (jagode, maline, robidnice, ribez, borovnice) in koščičarji (češnje, breskve, marelice, slive in češplje) ter kaki in smokve. Problematična je zlasti, ker napada zdrave, nepoškodovane plodove. Samice iščejo zoreče ali že zrele plodove, v katere ležejo ličinke. Izlegle ličinke se prehranjujejo z mehkim tkivom plodov in ga spremenijo v kašasto gmoto. Mesto poškodbe se mehča in ugrezne, nanj se nato običajno naselijo še različne glive in bakterije, ki povzročajo gnitje ter okužijo tudi sosednje zdrave plodove. Napadeni plodovi so večinoma neuporabni.
Razmnoževanje
Plodova vinska mušica prezimi v stadiju odrasle žuželke, pogosto jo najdemo tudi v naših bivališčih. Aktivna postane pri temperaturi nad 10 °C. Oplojena samica odloži do 400 jajčec. Razvoj od jajčeca do odrasle mušice traja 15 dni oziroma še manj, če je topleje od 25 °C. V eni sezoni ima tudi 10 ali več rodov. Zaradi velikega razmnoževalnega potenciala lahko povzroči zares veliko škode na pridelku.
Zatiranje z naravnimi insekticidi iz piretrinov
Ker se mušica pojavlja na zorečih in predvsem zrelih plodovih tik pred obiranjem, je uporaba sintetičnih insekticidov problematična zaradi predpisane karenčne dobe pripravkov. Zato so veliko bolj primerni insekticidi s kratko karenčno dobo, še posebno takšni, ki se lahko uporabljajo tudi v ekološki pridelavi.

Insekticidi na osnovi naravnih piretrinov imajo zelo kratko karenčno dobo, navadno le 3 dni. Zato so izredno primerni za tretiranje plodov, ki dozorevajo ali pa so tik pred obiranjem. Ker delujejo hitro in močno, omogočajo takojšnje zmanjšanje števila škodljivcev na rastlinah.
Piretrini so naravne spojine, ki se pridobivajo iz cvetov rastline dalmatinski bolhač (Chrysanthemum cinerariaefolium). Njihova najpomembnejša lastnost je majhna strupenost za toplokrvne živali in ljudi. Poleg tega se na svetlobi in zraku hitro razgradijo, zato ne puščajo ostankov na rastlinah in v okolju. Primerni so za zatiranje škodljivih žuželk na zelenjadnicah, sadnih rastlinah, vinski trti in okrasnih rastlinah.
S sredstvi na osnovi piretrinov lahko uspešno zmanjšamo populacijo plodove vinske mušice tudi v ekološki pridelavi sadja in grozdja, saj je njihova uporaba dovoljena v ekološkem kmetijstvu.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se