© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Sveži poletni recepti z okusi po Mediteranu - vse direktno z vrta


3. 7. 2025, 10.26
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko poletje zadiši po Sredozemlju, ni lepšega kot ustvarjati jedi z dišavnicami, kot je timijan, ki so nepogrešljiv del sredozemske kuhinje. Še posebno, če ga naberemo z domačega vrta ... Za kulinarični navdih smo za vas pripravili nekaj svežih poletnih receptov z okusom po Mediteranu.

Kroznik6-sep24.jpg
Tina Perrnič
Sir na žaru

Timijan (Thymus vulgaris) je majhna zeliščna rastlina, ki izvira iz Sredozemlja. Znana je po svojem intenzivnem vonju in okusu. V zdravilstvu in pri kuhi uporabljamo sveže ali suho cvetoče zelišče. Nabiramo ga od maja do septembra z domačega vrta ali pa sončnih travnikov na suhih pobočjih. Za zdravilne namene so primernejše oblike z ostrim timolnim vonjem, kot začimbo pa lahko izkoristimo tudi različice z vonjem po limoni.

PREBERITE TUDI:

Dišavnica timijan je zelo prikladna pri mesnih in zelenjavnih jedeh, z njim lahko začinimo divjačino, jetra, kunca, razne paštete, jedi iz stročnic, bučk, krompirja, jajčevca in gob.

Krožnik nasovna-jul23.jpg
Slavica Smrdel
Njami ...

Nekateri dodajo vejice tudi v kisle kumare, mešamo ga v sveže namaze s sirom, ali v zeliščno maslo za pečeno meso, dodajamo v razne marinade, v olje in kis. Timijan z limoninim okusom pa uporabljamo pri pripravi sladkih jedi.

Timijan se prileže kot dodatek k zeliščnim čajem, zelo dobro učinkuje pri izkašljevanju in lajšanju simptomov astme, prehladov, bolezni bronhijev. Pospešuje potenje, timijanovo eterično olje pa priporočajo za sproščanje pri utrujenosti (zunanja uporaba).

Timijanovo maslo

Krožnik1-jul23.jpg
Slavica Smrdel
Timijanovo maslo

damo 1 žličko sesekljanih listov timijana, premešamo in oblikujemo kroglico ali svaljek, ki ga zavijemo v prozorno folijo. Tako pripravljeno maslo damo v hladilnik, da se strdi. Rezine timijanovega masla polagamo na pečeno zelenjavo ali meso.

Sir na žaru

Potrebujemo:

  • 4 rezine fete ali sira za žar

za marinado še:

  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 žlička mandljev ali pinjol
  • 1 kavna žlička timijana
  • 4 črne oljke
  • 1 kavna žlička kaper in filetov sardonov
  • 4 sveže paradižnike češnjevce
  • malo oljčnega olja

Priprava: šalotko, česen, kapre, oljke, filete ter zelišča sesekljamo, dodamo narezan paradižnik in oljčno olje. Na alufolijo ali papir za peko položimo sir, prelijemo z marinado in pečemo 12 minut na vročem žaru. Serviramo s polento, zraven lahko ponudimo popečene bučke ali kakšno drugo zelenjavo.

IMG_1666.jpg
Slavica Smrdel
Sir na žaru

Preprosta marinada za vse vrste mesa

Potrebujemo:

  • 2 dl oljčnega olja
  • sok limone
  • 3 stroke česna
  • rožmarin, timijan in lovor

Za večje količine mesa sestavine povečamo. Marinado pripravimo tako, da sestavine zmešamo, nato pa meso z njo v celoti prelijemo. Pazimo, da marinada objame vse izpostavljene dele mesa. Čas mariniranja je odvisen od vrste mesa in od tega, kako velik kos mesa imamo na razpolago. Piščanec potrebuje manj, govedina in svinjina nekaj več časa, lahko tudi preko noči.

Sladko zdravje: domač sladoled z vrtnicami in jagodami

Krožnik3-jul23.jpg
Slavica Smrdel
Domač sladoled z vrtnicami in jagodami

V vročih poletnih dneh je sladoled nepogrešljiv posladek. Najbolje je seveda, da pripravimo domač sladoled, kar je nadvse enostavno. Za pripravo domačega sladoleda ne potrebujemo veliko, le dve do tri sestavine, dober sladoled pa bo nastal tudi brez strojčka za mešanje sladoleda. Najbolj slasten bo, če ga bomo pripravljali iz mleka in smetane, saj mu ti dve sestavini omogočita lep, kremni okus. Smetano lahko nadomestimo s skuto, grškim jogurtom ali jajci. Kremni sladoled lahko obogatimo s piškoti, oreščki, suhim ali svežim sadjem. V našem primeru mu bodo dodali sveže jagode in pesto iz cvetov vrtnic.

Sladoled vedno ohladimo na –18 °C, vmes ga je treba vsakih 30 minut premešati, da mu dodamo zrak in bo tako bolj kremast. Da lažje mešamo, posodice s sladoledom ne napolnimo do vrha.

Potrebujemo:

  • 250 ml sladke smetane
  • 200 g kondenziranega mleka
  • 100 g svežih jagod
  • nekaj kapljic limone
  • pesto iz vrtnic in sladkorja (manjša pest cvetov dišečih vrtnic, 70 g sladkorja, malo limoninega soka)

Sladko smetano stepemo, postopoma dodajamo kondenzirano mleko, umite in pretlačene jagode z limoninim sokom in vse skupaj dobro premešamo. Na koncu dodamo še pesto iz vrtnic. Namesto sladke smetane in mleka lahko uporabimo grški jogurt in malo medu.

slavica.jpg
Slavica Smrdel
Dišeče vrtnice v kuhinji

O avtorju


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.