© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 7 min.

Zelena razkošnost Vietnama


3. 7. 2025, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poznate občutek, ko vas nekaj tako prevzame, da bi bili pripravljeni narediti vse, da to doživite večkrat in večkrat? Zame so to potovanja. Tako je bilo tudi na potovanju po Vietnamu. Dovolite mi, da z vami delim nekaj svojih spominov in na ta način morda še koga navdušim, da se odpravi raziskovat ta čudoviti azijski biser.

Svet12-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Poleg riža predvsem v severnozahodnem goratem delu Vietnama pogosto srečamo tudi prostrana polja industrijske konoplje. Prideluje jo etična skupina Hmong, ki iz trdnih vlaken ustvarja tradicionalna oblačila, preproge, torbice in druge tekstilne izdelke.

Dolgoletna vojna je le še bežen spomin

Vietnam verjetno najbolj poznamo po skoraj tridesetletni vojni, v katero se je sredi prejšnjega stoletja brutalno vključila tudi vojska ZDA. Tako je za marsikoga glavna asociacija na to deželo povezana z napalmskimi bombami, ki so vrsto let radirale bogat tropski gozd te čudovite dežele. A vojna se je na srečo končala in po skoraj pol stoletja večina Vietnamcev nanjo niti ne pomisli več.

Svet naslovna-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Nepozabni Vietnam

Bolj kot na stare rane je narod osredotočen na razvoj in tako ne preseneča, da Vietnam velja za eno izmed najbolj urejenih in naprednih azijskih držav. Desetmilijonska mesta, moderna infrastruktura, logistično izpopolnjen turizem in zaupanje v še vedno prevladujočo komunistično ideologijo stojijo ob boku starodavnim običajem več kot 50 različnih etičnih skupin, ki svojega tradicionalnega načina življenja ne bi za nič na svetu zamenjali za sodobni vrvež in kapitalistične dobrine.

MORDA VAS BO ZANIMALO TUDI:

Raznovrstnost in neskončno zelenje

Najbolj me je verjetno očarala prav raznovrstnost Vietnama, ki pa zato, ker je država zares velika in se razteza od Kitajske na severu do Tajskega zaliva na jugu, kar pomeni razdaljo več kot 2.500 km, niti ni tako presenetljiva. Zaradi raznolikega podnebja, ki se spreminja od subtropskega do tropskega ter nosi specifičnosti še zaradi različnih nadmorskih višin in geografskih značilnosti, se država ponaša z edinstveno ekosistemsko pestrostjo.

Svet1-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Cvetje in bujno zelenje krasita tudi mestne ulice. Na fotografiji je utrinek iz ulice slikovitega mesteca z bogato kulturno dediščino Hoi An. Opazite, kako pod rožnato bugenvilovko spokojno uživa v popoldanskem čaju starejši vietnamski par? Lepota rastlin ima čarobno moč povsod po svetu …

Ljubitelji narave in rastlin si tam res lahko napasemo oči! Od tropskega deževnega gozda do neštetih tropskih sadovnjakov, endemičnih primerkov v goratih predelih, riževih in konopljinih polj … Vau, če za Slovenijo velja, da je zelena dežela, je Vietnam njen približek na deseto potenco.

Samooskrba je vietnamski način življenja

Poleg naravnih lepot pa me je navdušilo, kako predvsem zunaj mest ljudje še vedno živijo samooskrbno in zemljo spoštujejo kot ključni vir njihovega preživetja. Obdelan je prav vsak košček zemlje in včasih niti ne moremo razumeti, kako jim uspe doseči tako neobljudene kotičke zemlje. Najpogosteje povsod po Vietnamu srečamo riževa polja, ki jih prebivalci obdelujejo celo ob vznožju največjih mest. Riž je pomemben del njihove kmetijske dejavnosti in ena najpomembnejših prehrambnih rastlin.

Svet9-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Žetev riža nekoliko spominja na žetev naše pšenice. Le da našim kmetom manjka tipičen vietnamski klobuček »nón bài thơ«, ki je največkrat narejen iz palminih listov in s svojo posebno koničasto obliko odlično ščiti lastnika pred soncem in dežjem.

Ko smo se tako potikali po njihovih vaseh, smo lahko občudovali prav vse faze obdelovanja riža – od namakanja do spravila in sušenja. Veste, kako dišijo sveže pobrana riževa semena, ki se na razgrnjenih plahtah sušijo na soncu? Kot bi duhal najbolj slasten mlečen riž, ki nam ga je nekoč pripravljala naša skrbna babica. Zares čudovit vonj, ki za vedno ostane v spominu …

Svet8-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Del vietnamske tradicije, ki je še vedno ena najmočneje razvitih kmetijskih panog, je pridelovanje riža. Na prostranih riževih poljih, ki včasih ležijo tik ob vznožju mest, se meša težka mehanizacija z bivoli na poljih in trdoživimi kmetovalci, ki ogromno dela še vedno opravijo na roke.

Prav posebne so tudi njihove tržnice. Vedno so polne ljudi, ki kupujejo in barantajo, a še bolj od tega je zanimivo, kaj vse lahko najdemo na stojnicah – od najbolj eksotičnega sadja do tisoče vrst najrazličnejših svežih zelišč, do zelenjave, ki je verjetno ne pozna niti naš strokovnjak za eksotične zelenjadnice Jernej Mazej. Ure in ure bi se lahko sprehajal med tem svežim bogastvom arom in okusov, ki prihaja z okoliških kmetij in pristane na krožnikih lačnih domačinov.

Svet10-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Riževa zrna pogosto sušijo kar na cesticah, ki ležijo ob poljih. Ne moti jih, da nastavljeno »oviro« sem ter tja prevozi kakšen motorist, ki poskuša po izbrani poti priti do doma. Ko riž pride pod kolesa, pa vse naokrog sladko zadiši …

Obstajajo pa seveda tudi predeli tržnic, ki so namenjeni mesu. Tudi tam mi je najprej v oči padlo, kako sveže so vse surovine. Čeprav je meso ležalo na stojnicah brez hlajenja, ni bilo čutiti nobenega vonja, bili pa so vsi živalski deli – od ušes do rilcev in prstov s krempeljci. Prav nič ne gre v smeti, porabijo vse darove, ki jim jih ponudi narava. Za naše otroke je bil to velik šok, še posebno, ko so videli, da gredo na krožnike tudi žabe, kače in morski konjički.

Svet11-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Na severnemu delu Vietnama maja riž še ni bil zrel za žetev, tako pa smo tam lahko uživali v idiličnih prizorih kraške gričevnate pokrajine Ninh Binh, ob vznožju katere se razprostirajo kilometre in kilometre dolga močvirnata riževa polja. Zato da kmetje lahko vzdržujejo visoko raven vlažnosti na poljih, uporabljajo poseben sistem obdelave z visokimi nasipi.

Vietnamci radi dobro jejo

Hrano na krožniku so začeli gledati še malce bolj previdno in so se hitro zadovoljili le s preverjeno skodelico svežega riža. Verjetno mi ni treba posebej razlagati, kako zelo me je to razžalostilo, a sem jih po drugi strani tudi razumela. Odnos do hrane pri nas v Evropi je povsem drugačen, zato pa je še toliko bolj pomembno, da mlade družine pridelajo tudi nekaj zelenjave in sadja doma na svojem vrtu in na ta način otrokom prenašajo vsaj delček spoštovanja do tega, kar pride na njihove krožnike.

Svet23-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Na tržnicah skoraj povsod najdemo tudi bananine cvetove, ki so užitni in tudi zelo okusni. Etična skupina Kmeri, ki živi ob delti reke Mokong, te cvetove na tanko naribajo in jih kot sveže zelišče dodajajo v tradicionalno juho pho.

Opazila sem, da Vietnamci zelo radi jejo. Že za zajtrk si pripravijo juho z riževimi rezanci in koščki svinjine, vsak naslednji obrok pa se bohoti ob okusih svežih zelišč in vsaj dveh ali treh različnih jedi, ki jih postavijo na mizo. Čeprav veliko jejo, pa, zanimivo, skorajda ni opaziti ljudi s preveliko telesno maso. O tem sem veliko razmišljala in sklepam, da je krivo prav to, da jejo predvsem svežo, doma pridelano hrano, hkrati pa velika večina še vedno naredi veliko fizičnega dela in tako ohranja dobro telesno kondicijo.

Svet17-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Mešani posevki, pletje in redno gnojenje … pogosto tudi nekaj sto metrov nad prepadom.

Vodič, ki nam je razkazoval obmorska mesteca v srednjem delu Vietnama, nam je na primer razložil, da izredno rad dela s turisti in je svojo kariero gradil predvsem z organiziranjem aktivnosti za tujce. Ko je prišla pandemija in turistov ni bilo več, pa se je preprosto vrnil k aktivnosti, ki so jo opravljali že njegovi predniki – k ribolovu. Družine tradicionalna znanja prenašajo iz roda v rod in tako imajo mladi več možnosti, da se preživijo tudi takrat, ko morda v življenju ne gre vse po njihovih načrtih.

Svet15-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Brez pametnih telefonov ne gre več niti na strmi njivi skoraj na koncu sveta.

Kaj pa pri nas? Naša znanja so čedalje bolj specializirana, nihče več noče delati z rokami, naše kmetijstvo niti približno ne omogoča samooskrbe, edini stik z zemljo, ki ga imajo otroci klasične slovenske družine, pa je na domačem ali šolskem vrtičku, seveda le, če imajo takšno srečo, da so naleteli na odraslega, ki uživa v vrtnarjenju in želi ta vzor predajati mladim.

Svet21-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Veste, kako raste ananas? Iz središča rastline se razvije rozeta, iz katere se po oploditvi cveta razvije plod, ki zori od 6 do 8 mesecev in pri tem postopoma spreminja svojo barvo.

Pridelovalni vrt je skoraj pri vsaki hiši

Za Vietnamce verjetno ne bi mogli reči, da so klasični vrtičkarji in vrtoljubci. Razen morda nekaterih izjem, ki spadajo v višje družbene sloje in ob svojih velikih luksuznih hišah uživajo v prestižnih okrasnih vrtovih. Ja, seveda se najdejo tudi taki, a tudi pri njih verjetno ne gre za pravo ljubezen do vrtnarjenja, saj njihove vrtove brez izjem urejajo kar plačani vrtnarji. Ima pa neke vrste vrt tako rekoč vsaka hiša, pa četudi v nekaj loncih na balkonu.

Svet22-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Ste že slišali za durian? To zanimivo sadje, ki spominja na velik buzdovan, tako smrdi, da ga je prepovedano nositi v hotele in avtobuse.

A razlika med nami in njimi je, če le znam pravilno opazovati, da pri nas po večini vrtičkanje prepoznavamo tudi kot neke vrste konjiček, aktivnost, s katero si polnimo dušo in zaposlimo svoje zelene prste, v Vietnamu pa na vrtu in njivi še vedno v prvi vrsti delajo predvsem in skoraj izključno zato, da si pridelajo nekaj za na krožnik. Seveda imajo radi tudi lepó in pogosto okolico hiš krasijo bujne okrasne rastline, a ker tam vse raste skoraj samo po sebi, rastline le postavijo na pravo mesto in uživajo v njihovi lepoti. Tistega pristnega vrtičkarskega »gušta«, kot ga poznamo pri nas, mi nekako ni uspelo prepoznati.

Svet19-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Precej bolj na jugu smo naleteli na še eno zanimivo kulturo: poper. Jugozahodni vietnamski otok Phu Quoc je znan po nasadih črnega popra, a ko smo na visokih »trtah« iskali črne plodove, so bili ti le v manjšini. Večina okroglih plodov, ki so bili nanizani v dolgih grozdih, je bila zelene barve, nekateri so bili tudi oranžno-rdeči, le tisti, skoraj že posušeni, so bili temnejših odtenkov.
Svet20-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Barva popra je seveda odvisna od zrelosti plodov, po okušanju pa je hčerka Tara ocenila, da je najostrejši zelen oziroma še ne zrel plod.

Glavna težava: smeti

Na njihovih vrtovih pa me je pogosto zmotila ena malenkost – smeti. V resnici niti ni tako nepomembna malenkost, saj je glavna pomanjkljivosti Vietnama prav umazanija. Smeti ležijo povsod, in to od starih čevljev do plastičnih vrečk, praznih plastenk in starih televizorjev. Tako so se navadili nanje, da jih ne opazijo več in jih ne zmotijo, niti če jim stojijo tik ob domačem pragu. Edina svetla izjema so malce boljši hoteli za turiste, kjer zaposleni vsak dan poskrbijo, da smeti ne kazijo videza njihovega raja za tujce. Srce me je bolelo, ko smo se sprehajali po idilični tropski plaži z belo mivko in fotogeničnimi palmami, a nismo našli čistega koščka, na katerega bi lahko položili brisačo in se ulegli za nekaj minut. Tudi morje je bilo nenormalno vroče, tako zelo, da bi verjetno temperaturo lahko primerjali z našimi topliškimi zdravilišči.

Svet4-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Glavna pomanjkljivost Vietnama je odnos domačinov do smeti. Videti je, kot da jih umazanija sploh ne moti. Morda pa jim pri tem pomagajo prav okrasne rastline? Skozi bujno listje ne vidiš smeti pod svojim balkonom, mimoidoči pa skozi zeleno kuliso morda tudi ne opazijo vse nesnage, ki se nabira v notranjosti hiše?

So za to krivi Vietnamci? Malo, a res zelo malo. Res je, da njihova družba potrebuje temeljito spremembo miselnosti glede upravljanja odpadkov, in kot so mi razložili domačini, se mlade generacije tega že pospešeno učijo v šoli, a največji greh leži v vseh nas, tudi na povsem drugem koncu sveta. Odpadki, ki jih proizvajamo tudi v Evropi, na žalost prevečkrat končajo v morju in ocean se počasi zastruplja. Po tem, kar mi je uspelo videti zadnjih nekaj let, lahko žalostno in zaskrbljeno rečem, da se je strup razlil že do kritične meje, in se sprašujem, kako sploh lahko to še popravimo. Z ljubeznijo do narave? Sliši se lepo, a žal samo z besedami veliko ne bomo dosegli. Pomislimo raje na to vsakič, ko v roke vzamemo novo plastično vrečko ali kupimo izdelek v mamljivo bleščeči plastični embalaži …

Svet5-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
A ni povsod le umazanija. Vlada se je začela zavedati težave in otroke v šolah že učijo o pomenu pravilnega odlaganja in ločevanja odpadkov. Poleg tega se tudi mestna komunala trudi, da so ulice vsaj cvetoče okrašene, če že ne bleščeče čiste.

No ja, moj namen je bil, da vas navdušim nad Vietnamom in vam predstavim njegove zelene lepote. Naj vas torej povabim, da si ogledate nekaj zanimivih foto utrinkov, ki sem jih ujela na svoji poti. Bilo je nepozabno čudovito!

Svet2-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
K lepoti ulic pripomorejo tudi bujno cvetoči predvrtovi hiš malce bolje situiranih domačinov. Zanje navadno skrbijo kar najeti vrtnarji.
Svet18-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Poleg intenzivnih kmetijskih kultur etične skupine za samooskrbo pridelujejo tudi lokalno prilagojene sorte zelenjave, kot so zelje, ohrovt, kitajsko zelje … Simpatičen zelenjavni vrtiček smo našli celo pred vhodom v lokalno šolo, v katero hodijo otroci peš tudi iz nekaj deset kilometrov oddaljenih vasi.
20230503_162043.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Čeprav v vietnamskih uradnih zapisih lahko zasledimo, da je konoplja v vseh svojih oblikah za gojenje v državi prepovedana, pa tukaj očitno vlada izjema. Zanimivo – še nekaj desetletij nazaj je bilo to območje pokrito z makovimi polji; ko so pridelavo opija strogo prepovedali, pa so se domačini malce prilagodili …
Svet24-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Utrinki iz lokalne tržnice
Svet16-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Čudovita gorska pokrajina Ha Giang je verjetno najbolj znana po terasah z riževimi polji, ki so bila sredi maja sicer še polna vode, v septembru pa bodo žarele v živo zeleni barvi. Takrat je baje tudi najboljši čas, da obiščemo te kraje, če želimo največ odnesti od sanjskih podob krajine, ki je gotovo služila kot navdih za film Avatar.
Svet14-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Gorati del zaznamuje še ena kultura – koruza. Uporabljajo jo predvsem za krmo. Za gojenje izkoristijo prav vsak košček zemlje, ki ga lahko dosežejo. Pogosto so to tudi strma pobočja, pod katerimi grozijo smrtonosni prepadi.
Svet13-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Gorato območje severnega dela je bogato tudi s cvetočimi travniki, ki govedu služijo za pašo, lokalnim otrokom pa za nabiranje travniškega cvetja, ki ga nato v svojih tradicionalnih oblačilih prodajajo mimoidočim turistom. Marsikateri od njih je spoznal, da lahko tako zasluži več, kot pa, če bi vsak dan hodil v šolo v strm hrib nekaj deset kilometrov dalje.
Svet6-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Še posebno lepo so urejena svetišča in turistične znamenitosti. Posebnost, ki je izstopala, so bili čudoviti bonsaji, ki jih lahko srečamo tako rekoč v vsakem javnem parku in tudi na mnogih zasebnih vrtovih. Ta čudovita majhna drevesa v Vietnamu simbolizirajo harmonijo in uravnoteženost ter predstavljajo povezavo med človekom in naravo.
Svet7-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Tako kot so bonsaji nekako del tradicije in dediščine, ki sega stoletja nazaj, tudi na drugih področjih Vietnamci ohranjajo povezavo s starodavnimi navadami in življenjskim slogom. Tako na primer iz zaliva pred ogromnim novodobnim mestom Da Nang še vedno vsako jutro na odprto morje odplujejo tisočere tradicionalne ribiške ladjice, da bi zagotovile sveže ribe za domače.
Svet3-jul23.jpg
Špela Korinšek Kaurin
V večjih mestih, kjer dobesedno brenči od množice ljudi in so ulice rezervirane za trgovino, navadno ni prostora za cvetoče predvrtove, a to še ne pomeni, da zelenja ni. Pogosto si domačini z rastlinami na svojih balkonih ustvarijo zeleno »steno«, ki zaduši glasne zvoke mesta in jim zagotovi malce več intimnosti.

O avtorju


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.