© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sadni

biodinamika12-okt24.JPG

Kako pripravimo domači jabolčni kis?

Če ste pridelali veliko jabolk, jih nekaj lahko ohranite za izdelavo domačega jabolčnega kisa. Biodinamični sadjar nam je zaupal, kako sam naredi najboljši jabolčni kis.

Slavko Turšič
7. 10. 2025, 23.04
Biodinamika10-sep25.JPG

Preveč jabolk in hrušk? Odkrijte 2 načina pasterizacije

Če so vaša jabolka in hruške zdrava, potem se sedaj veje šibijo pod težo zrelih plodov. Še posebno pri sortah, ki nisi namenjene za ozimnico, se tako pogosto zgodi, da enostavno vsega ne moremo pojesti sproti. To pa je priložnost, da s pomočjo pasterizacije pripravimo okusne in zdrave shranke, s katerimi se bomo lahko sladkali še celo zimo. Preverite dva preizkušena postopka in poizkusite tudi sami!

Slavko Turšič
12. 9. 2025, 09.29
pexels-iren-fedo-679366553-17901599.jpg

Zakaj je treba takoj pobirati odpadlo sadje? Skriti razlogi, ki jih vrtnarji pogosto spregledajo

Sodite tudi vi med tiste ljubiteljske sadjarje, ki jih ne motijo odpadli plodovi pod drevesi? Morda si mislite, da jih boste že pobrali – ali pa tudi ne – ko se boste lotili obiranja ostalega sadja. A vendar ni tako nepomembno, če sadje gnije pod drevesom. Odpadli plodovi lahko predstavljajo skrito nevarnost za zdravje dreves, vrta in celo ljudi.

Uredništvo revije Rože & VRT
11. 9. 2025, 10.27
Biodinamika1-sep25.jpg

Skrivnost priprave marmelade brez sladkorja: več vitaminov, več okusa, več energije

Prihaja čas spravila pridelkov, in ker je sadja v izobilju, vsega ne moremo porabiti svežega. Da bi ga kar najbolje izkoristili, ga predelamo v marmelade, džeme, sokove … Pri tem naj bo naš cilj ohraniti čim več zdravih hranilnih snovi in hkrati dodati čim manj nepotrebnih dodatkov, tudi sladkorja. Preverite, kako narediti marmelado, ki upošteva vse to in je hkrati nezaustavljivo okusna.

Slavko Turšič
8. 9. 2025, 22.30

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.