© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sadni

biodinamika12-okt24.JPG

Kako pripravimo domači jabolčni kis?

Če ste pridelali veliko jabolk, jih nekaj lahko ohranite za izdelavo domačega jabolčnega kisa. Biodinamični sadjar nam je zaupal, kako sam naredi najboljši jabolčni kis.

Slavko Turšič
7. 10. 2025, 23.04
Biodinamika10-sep25.JPG

Preveč jabolk in hrušk? Odkrijte 2 načina pasterizacije

Če so vaša jabolka in hruške zdrava, potem se sedaj veje šibijo pod težo zrelih plodov. Še posebno pri sortah, ki nisi namenjene za ozimnico, se tako pogosto zgodi, da enostavno vsega ne moremo pojesti sproti. To pa je priložnost, da s pomočjo pasterizacije pripravimo okusne in zdrave shranke, s katerimi se bomo lahko sladkali še celo zimo. Preverite dva preizkušena postopka in poizkusite tudi sami!

Slavko Turšič
12. 9. 2025, 09.29
pexels-iren-fedo-679366553-17901599.jpg

Zakaj je treba takoj pobirati odpadlo sadje? Skriti razlogi, ki jih vrtnarji pogosto spregledajo

Sodite tudi vi med tiste ljubiteljske sadjarje, ki jih ne motijo odpadli plodovi pod drevesi? Morda si mislite, da jih boste že pobrali – ali pa tudi ne – ko se boste lotili obiranja ostalega sadja. A vendar ni tako nepomembno, če sadje gnije pod drevesom. Odpadli plodovi lahko predstavljajo skrito nevarnost za zdravje dreves, vrta in celo ljudi.

Uredništvo revije Rože & VRT
11. 9. 2025, 10.27
Biodinamika1-sep25.jpg

Skrivnost priprave marmelade brez sladkorja: več vitaminov, več okusa, več energije

Prihaja čas spravila pridelkov, in ker je sadja v izobilju, vsega ne moremo porabiti svežega. Da bi ga kar najbolje izkoristili, ga predelamo v marmelade, džeme, sokove … Pri tem naj bo naš cilj ohraniti čim več zdravih hranilnih snovi in hkrati dodati čim manj nepotrebnih dodatkov, tudi sladkorja. Preverite, kako narediti marmelado, ki upošteva vse to in je hkrati nezaustavljivo okusna.

Slavko Turšič
8. 9. 2025, 22.30
pexels-karolina-grabowska-4750292.jpg

Kako vemo, kdaj je pridelek pripravljen, da ga poberemo?

Zelenjavni vrt je v tem času poln pridelkov, vedno pa se ob tem postavlja vprašanje, kdaj je optimalen čas, da jih poberemo. Odgovor je seveda, ko so pridelki ravno prav zreli, to pomeni, da so rastline imele dovolj časa, da so v svoje plodove, liste ali korenine uskladiščile vse energije sonca in bogastva zemlje. Kako pa vemo, kdaj je to?

Uredništvo revije Rože & VRT
22. 8. 2025, 07.00
profimedia-0969410765.jpg

Brajda iz vinske trte: zakaj si jo je vredno omisliti na vrtu

Vinska trta je ena tistih rastlin, ki se na vrtu odlično znajde v več vlogah hkrati. Medtem ko v vinogradih ostaja predvsem vir grozdja za vino, je na domačih vrtovih vse bolj priljubljena zaradi svoje uporabnosti, odpornosti, pa tudi estetske vrednosti. Z njo lahko ustvarimo prijeten senčni kotiček, zeleno kuliso za teraso ali pa jo uporabimo kot živo ograjo. Hkrati pa nam bo vsako poletje ponudila še sladke plodove, ki imajo doma poseben okus.

Uredništvo revije Rože & VRT
1. 8. 2025, 08.53
Biodinamika6-jul25.jpg

Najboljši dnevi za poletna dela v sadovnjaku - po biodinamičnem setvenem koledarju

Medtem ko že obiramo prve plodove, se sladkamo z njimi in celo pripravljamo zdravilne shranke, ne smemo pozabiti, da na dozorevajoč pridelek na sadnem drevju še vedno preži precej nevarnosti. Zato tudi čez poletje nadaljujemo zaščito, ne pozabite pa na poletno cepljenje ter skrb za zdravo, vitalno in prezračeno krošnjo. Preverite opravila, ki jih kot najboljše dneve opredeljuje biodinamični setveni koledar.

Slavko Turšič
25. 7. 2025, 08.24
Lekarna naslovna-jul25.jpg

Slastni sladoledi za močan imunski sistem

Ko je zunaj vroče, sladoled še posebej prija. Poleti si mnogi sploh ne predstavljamo dneva brez njega. A sladoled ni nujno zgolj sladka pregreha – iz svežih sestavin z domačega vrta lahko pripravimo tudi osvežilno in zdravilno ledeno poslastico iz naravne domače lekarne. Tako bomo krepili svoj imunski sistem, da bo močan in pripravljen pričakal jesen in zimo.

Uredništvo revije Rože & VRT
20. 7. 2025, 23.46
mojstri naslovna-jul24.jpg

Poletna rez sadnega drevja je letos še pomembnejša

Pa je spet poletje in z njo za marsikoga precej stresno opravilo v sadovnjaku – poletna rez. Zakaj stresno? Zato ker manjka znanja in se bojimo, da bomo kaj naredili narobe. Prav zato to opravilo marsikdo kar preskoči, kar pa letos, ko je bil vstop v sezono vremensko idealen za razvoj bolezni, še posebej ni priporočljivo. Da se boste lažje spravili k delu, naj vam pomagam osvežiti znanje, ob tem pa razkrijem tudi kakšen nov trik.

Matjaž Zupančič
11. 7. 2025, 06.00
shutterstock_2479820117.jpg

Največja grožnja malinam: kako se znebiti marmorirane smrdljivke

Maline so priljubljeno sadje na domačih vrtovih, a v zadnjih letih imamo z njimi vedno več težav. Plodovi so mehki, gnijejo in slabega okusa. Kaj se z njimi dogaja? Najverjetneje je kriva marmorirana smrdljivka, tujerodni invazivni škodljivec, ki se je iz Azije razširil po Evropi.

Uredništvo revije Rože & VRT
8. 7. 2025, 06.00

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.