
Sadni

Kako pripravimo domači jabolčni kis?
Če ste pridelali veliko jabolk, jih nekaj lahko ohranite za izdelavo domačega jabolčnega kisa. Biodinamični sadjar nam je zaupal, kako sam naredi najboljši jabolčni kis.

Ne grabite listja! Naučite se, kako ga narava sama razgradi
Odpadajoče listje predstavlja dodatno delo. Ko ga pospravimo, nas že čaka nova pošiljka. Kaj pa, če bi se nehali boriti z njim in bi ga raje izkoristili? Preverite kako.

Asimina in prva zmrzal: kako rešiti plodove, da jih ne uniči mraz
Plodovi asimine počasi dozorevajo, a vseeno jih je še kar nekaj zelenih in nedozorelih. Preverite, kaj narediti z njimi sedaj, ko se napovedujejo temperature pod ničlo.

Kako vrt zavarujemo pred jesenskimi ujmami?
Klimatske spremembe terjajo svoj davek, med njimi pa so tudi jesenske ujme, močni nalivi in toča. Preverite, kako lahko še pravočasno zavarujete svoje rastline.

Plodovi jerebike so zreli – ste jih že nabrali?
Jerebike so v teh dneh polne rdečih plodov, ki so bogati z vitaminom C in antioksidanti. Preverite, kako jih uporabiti - to je ključno za pozitivno izkušnjo ...

Boste sadili drevo? Tako pripravite sadilno jamo
Če razmišljate o novem sadnem drevesu, bo kmalu pravi čas za sajenje. Ključ do uspešne rasti pa je pravilno pripravljena sadilna jama. Preverite, kako jo pripraviti.

Preveč jabolk in hrušk? Odkrijte 2 načina pasterizacije
Če so vaša jabolka in hruške zdrava, potem se sedaj veje šibijo pod težo zrelih plodov. Še posebno pri sortah, ki nisi namenjene za ozimnico, se tako pogosto zgodi, da enostavno vsega ne moremo pojesti sproti. To pa je priložnost, da s pomočjo pasterizacije pripravimo okusne in zdrave shranke, s katerimi se bomo lahko sladkali še celo zimo. Preverite dva preizkušena postopka in poizkusite tudi sami!

Zakaj je treba takoj pobirati odpadlo sadje? Skriti razlogi, ki jih vrtnarji pogosto spregledajo
Sodite tudi vi med tiste ljubiteljske sadjarje, ki jih ne motijo odpadli plodovi pod drevesi? Morda si mislite, da jih boste že pobrali – ali pa tudi ne – ko se boste lotili obiranja ostalega sadja. A vendar ni tako nepomembno, če sadje gnije pod drevesom. Odpadli plodovi lahko predstavljajo skrito nevarnost za zdravje dreves, vrta in celo ljudi.

Skrivnost priprave marmelade brez sladkorja: več vitaminov, več okusa, več energije
Prihaja čas spravila pridelkov, in ker je sadja v izobilju, vsega ne moremo porabiti svežega. Da bi ga kar najbolje izkoristili, ga predelamo v marmelade, džeme, sokove … Pri tem naj bo naš cilj ohraniti čim več zdravih hranilnih snovi in hkrati dodati čim manj nepotrebnih dodatkov, tudi sladkorja. Preverite, kako narediti marmelado, ki upošteva vse to in je hkrati nezaustavljivo okusna.

Ne zamudite: sedaj je pravi čas za sajenje jagod
Če hočemo že drugo leto zobati pridelek, je konec avgusta in na začetku septembra pravi čas, da posadimo sadike jagod. Preverite, kakšna so pri tem pravila.

Kako vemo, kdaj je pridelek pripravljen, da ga poberemo?
Zelenjavni vrt je v tem času poln pridelkov, vedno pa se ob tem postavlja vprašanje, kdaj je optimalen čas, da jih poberemo. Odgovor je seveda, ko so pridelki ravno prav zreli, to pomeni, da so rastline imele dovolj časa, da so v svoje plodove, liste ali korenine uskladiščile vse energije sonca in bogastva zemlje. Kako pa vemo, kdaj je to?

Brajda iz vinske trte: zakaj si jo je vredno omisliti na vrtu
Vinska trta je ena tistih rastlin, ki se na vrtu odlično znajde v več vlogah hkrati. Medtem ko v vinogradih ostaja predvsem vir grozdja za vino, je na domačih vrtovih vse bolj priljubljena zaradi svoje uporabnosti, odpornosti, pa tudi estetske vrednosti. Z njo lahko ustvarimo prijeten senčni kotiček, zeleno kuliso za teraso ali pa jo uporabimo kot živo ograjo. Hkrati pa nam bo vsako poletje ponudila še sladke plodove, ki imajo doma poseben okus.

Najboljši dnevi za poletna dela v sadovnjaku - po biodinamičnem setvenem koledarju
Medtem ko že obiramo prve plodove, se sladkamo z njimi in celo pripravljamo zdravilne shranke, ne smemo pozabiti, da na dozorevajoč pridelek na sadnem drevju še vedno preži precej nevarnosti. Zato tudi čez poletje nadaljujemo zaščito, ne pozabite pa na poletno cepljenje ter skrb za zdravo, vitalno in prezračeno krošnjo. Preverite opravila, ki jih kot najboljše dneve opredeljuje biodinamični setveni koledar.

Slastni sladoledi za močan imunski sistem
Ko je zunaj vroče, sladoled še posebej prija. Poleti si mnogi sploh ne predstavljamo dneva brez njega. A sladoled ni nujno zgolj sladka pregreha – iz svežih sestavin z domačega vrta lahko pripravimo tudi osvežilno in zdravilno ledeno poslastico iz naravne domače lekarne. Tako bomo krepili svoj imunski sistem, da bo močan in pripravljen pričakal jesen in zimo.

Poletna rez sadnega drevja je letos še pomembnejša
Pa je spet poletje in z njo za marsikoga precej stresno opravilo v sadovnjaku – poletna rez. Zakaj stresno? Zato ker manjka znanja in se bojimo, da bomo kaj naredili narobe. Prav zato to opravilo marsikdo kar preskoči, kar pa letos, ko je bil vstop v sezono vremensko idealen za razvoj bolezni, še posebej ni priporočljivo. Da se boste lažje spravili k delu, naj vam pomagam osvežiti znanje, ob tem pa razkrijem tudi kakšen nov trik.

Zakaj plodovi odpadajo s sadnega drevja še preden dozorijo – in zakaj se to letos dogaja kakiju?
Marsikateri vrtičkar se vsako leto sprašuje, zakaj sadno drevje odvrže plodove, še preden ti dozorijo. Letos je pojav še posebej opazen pri kakiju – številna drevesa so že zgodaj odvrgla skoraj ves pridelek. Gre za naravni proces ali za znak, da z drevesom nekaj ni v redu?

Največja grožnja malinam: kako se znebiti marmorirane smrdljivke
Maline so priljubljeno sadje na domačih vrtovih, a v zadnjih letih imamo z njimi vedno več težav. Plodovi so mehki, gnijejo in slabega okusa. Kaj se z njimi dogaja? Najverjetneje je kriva marmorirana smrdljivka, tujerodni invazivni škodljivec, ki se je iz Azije razširil po Evropi.