Sadni
Je treba sadna drevesa pred zimo pognojiti? Preverite!
Sadna drevesa tudi jeseni potrebujejo nego. Preverite, zakaj jih je smiselno pognojiti pred zimo in katera gnojila izbrati za bogat pridelek prihodnje leto.
Top 6 vrst jagodičevja, ki jih velja imeti na domačem vrtu
Če želite na vrtu obilje vitaminov, posadite jagodičevje. Predstavljamo šest vrst, ki so idealne za domačo pridelavo in jih sadimo jeseni.
Kako sadike sadnega drevja zaščititi pred divjadjo in voluharjem?
V teh dneh že pridno vihamo lopate in sadimo sadno drevje. Pri tem pa ne smemo pozabiti na zaščito pred divjadjo in voluharjem. Brez nje, bo naša sadika kmalu oglodana.
Tako posadite sadno drevo, da bo uspevalo desetletja
Ko se odločimo, da bomo posadili sadno drevo, ni vseeno na kakšen način se lotimo tega opravila. Da bo drevesce dobro uspevalo, mu moramo zagotoviti najboljše možnosti.
Ne sadite dreves, dokler ne preverite tega o tleh!
Če razmišljate o tem, da bi posadili sadno drevo, je nujno, da mu izberete mesto, kjer mu bodo tla lahko zagotavljala optimalne pogoje za rast. Preverite, kakšna.
Napake pri sajenju sadnega drevja – ne naredite jih tudi vi!
Kmalu bomo sadili sadno in okrasno drevje ter grmovnice. Pri tem pogosto delamo napake, zaradi katerih sadike slabše rastejo. Preverite katere in se jim izognite.
5 manj znanih sadnih vrst, ki jih lahko posadimo jeseni
Prihaja čas, ki bo idealen za sajenje sadnega drevja. Če še ne veste, kako bi letos obogatili vas domači sadovnjak, razmislite o teh malce manj znanih sadnih vrstah.
7 spodrsljajev, s katerimi jeseni nehote škodujemo vrtu
Ko se vrt pripravlja na počitek, pri vrtnarjenju nismo več tako natančni in zato pride do spodrsljajev. A ti niso vedno nedolžni. Opozarjamo na 7 najbolj problematičnih.
Kako pripravimo domači jabolčni kis?
Če ste pridelali veliko jabolk, jih nekaj lahko ohranite za izdelavo domačega jabolčnega kisa. Biodinamični sadjar nam je zaupal, kako sam naredi najboljši jabolčni kis.
Ne grabite listja! Naučite se, kako ga narava sama razgradi
Odpadajoče listje predstavlja dodatno delo. Ko ga pospravimo, nas že čaka nova pošiljka. Kaj pa, če bi se nehali boriti z njim in bi ga raje izkoristili? Preverite kako.
Asimina in prva zmrzal: kako rešiti plodove, da jih ne uniči mraz
Plodovi asimine počasi dozorevajo, a vseeno jih je še kar nekaj zelenih in nedozorelih. Preverite, kaj narediti z njimi sedaj, ko se napovedujejo temperature pod ničlo.
Kako vrt zavarujemo pred jesenskimi ujmami?
Klimatske spremembe terjajo svoj davek, med njimi pa so tudi jesenske ujme, močni nalivi in toča. Preverite, kako lahko še pravočasno zavarujete svoje rastline.
Plodovi jerebike so zreli – ste jih že nabrali?
Jerebike so v teh dneh polne rdečih plodov, ki so bogati z vitaminom C in antioksidanti. Preverite, kako jih uporabiti - to je ključno za pozitivno izkušnjo ...
Boste sadili drevo? Tako pripravite sadilno jamo
Če razmišljate o novem sadnem drevesu, bo kmalu pravi čas za sajenje. Ključ do uspešne rasti pa je pravilno pripravljena sadilna jama. Preverite, kako jo pripraviti.
Preveč jabolk in hrušk? Odkrijte 2 načina pasterizacije
Če so vaša jabolka in hruške zdrava, potem se sedaj veje šibijo pod težo zrelih plodov. Še posebno pri sortah, ki nisi namenjene za ozimnico, se tako pogosto zgodi, da enostavno vsega ne moremo pojesti sproti. To pa je priložnost, da s pomočjo pasterizacije pripravimo okusne in zdrave shranke, s katerimi se bomo lahko sladkali še celo zimo. Preverite dva preizkušena postopka in poizkusite tudi sami!
Zakaj je treba takoj pobirati odpadlo sadje? Skriti razlogi, ki jih vrtnarji pogosto spregledajo
Sodite tudi vi med tiste ljubiteljske sadjarje, ki jih ne motijo odpadli plodovi pod drevesi? Morda si mislite, da jih boste že pobrali – ali pa tudi ne – ko se boste lotili obiranja ostalega sadja. A vendar ni tako nepomembno, če sadje gnije pod drevesom. Odpadli plodovi lahko predstavljajo skrito nevarnost za zdravje dreves, vrta in celo ljudi.
Skrivnost priprave marmelade brez sladkorja: več vitaminov, več okusa, več energije
Prihaja čas spravila pridelkov, in ker je sadja v izobilju, vsega ne moremo porabiti svežega. Da bi ga kar najbolje izkoristili, ga predelamo v marmelade, džeme, sokove … Pri tem naj bo naš cilj ohraniti čim več zdravih hranilnih snovi in hkrati dodati čim manj nepotrebnih dodatkov, tudi sladkorja. Preverite, kako narediti marmelado, ki upošteva vse to in je hkrati nezaustavljivo okusna.