Osvežilna aroma vrtnic damaščank kot poletni prestiž v kulinariki
Večina vrtnice je še vedno v polnem cvetu, zato je prav, da z vami delimo še dva poletna recepta, ki ju lahko pripravimo iz njihovih cvetnih listov. Ko boste poskusili, se lahko zgodi, da bo to postala vaša nova kulinarična obsesija ...

Osvežilni napitek iz vrtnic
Potrebujemo:
- 1 l prekuhane ohlajene vode
- 2 pesti svežih cvetov vrtnic
- 1 bio limono

Priprava: Cvetove vrtnic naberemo v suhem vremenu, odstranimo spodnji del cvetov in jih položimo v steklen vrč. Prelijemo z ohlajeno vodo, dodamo olupljeno in na rezine narezano limono, pokrijemo in pustimo v hladilniku čez noč. Naslednji dan precedimo in po želji dodamo sladkor, med ali javorjev sirup. Za dekoracijo lahko uporabimo nekaj svežih cvetov vrtnice in rezino limone. Tako pripravljen napitek je zelo osvežujoč.
Takšen napitek sicer lahko pripravimo tudi drugače, tako da na očiščene cvetove vrtnic dodamo sladkor, limonin sok in vodo. Pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku. Potem precedimo in po okusu dodamo še malo medu, cimeta in ingverja. Tako bomo dobili osvežujoč napitek še malce drugačnega okusa.
Takšen napitek je še posebno cenjen, če je narejen iz cvetov vrtnic damaščank, saj so slednje zelo aromatičnega okusa. V nekaterih krajih ga postrežejo za posebne priložnosti (prazniki, poroke …). Če imamo na svojem vrtu damaščanke, si ga vsekakor pripravite, saj deluje zelo pomirjujoče. Pri tem naj opozorim, da vedno uporabljamo le neškropljene cvetove vrtnic, ki jih nabiramo suhe in v dopoldanskem času. Nikoli jih ne nabiramo, kadar dežuje.
Marmelada iz rabarbare, jagod in vrtnic damaščank
Potrebujemo:
- 500 g stebel rdeče rabarbare
- 700 g jagod
- 300 g sladkorja
- šopek lističev vrtnice damaščanke
- ščepec cimeta
- sok ene limone
- 100 ml jabolčnega naravnega soka

Priprava:
Stebla rabarbare očistimo, operemo in obrišemo. Potem olupimo nitke z nožem, stebelca pa narežemo na koščke. Jagode operemo, vsako narežemo na četrtino in vse skupaj damo v lonec. Dodamo sladkor po plasteh med rabarbaro in jagodami. Lonec pustimo pokrit na sobni temperaturi štiri ure, da se marinira. Po tem času mešanico jagod in rabarbare še skuhamo, vmes mešamo, pobiramo peno in dodamo jabolčni sok.


Kuhamo 15 minut, nato dodamo sok limone, cimet in listke vrtnice, ki smo jim odstranili bel del lističa. Slednji je namreč grenek. Vse skupaj kuhamo še dobrih 10 minut, nato lonec odstranimo z ognja in vsebino nadevamo v ogrete kozarce. Napolnimo jih do vrha in kozarce dobro zapremo. Nato jih za 10 minut obrnemo na glavo, ohladimo in pospravimo. Tako pripravljena marmelada je odlična za piškote, kreme, torte, pite …

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se