Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Barviti in zdravi krožniki: tri ideje za zelenjavne specialitete


Lara Jelen
19. 5. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsaj občasno se spodobi, da na krožniku kraljuje zelenjava. Zdrava, polna hranil in okusa. Toliko možnosti nam ponuja, kaj vse lahko pripravimo z njo.

zelenjavne-jedi
Profimedia
Ideje za okusne zelenjavne jedi

Porova pita z mlado čebulo

Sestavine

  • 1 srednje velik por
  • 3 mlade čebule (uporabite tudi zelenje)
  • 1/2 žlice olja
  • 50 g masla
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 200 g listnatega testa
  • 3 jajca
  • 200 ml smetane
  • 50 g na drobno naribanega sira (npr. edamca)
  • 150 g mocarele
  • 60 g sira feta
zelenjavne-jedi
Profimedia
Porova pita z mlado čebulo

Priprava

1. Por narežite na kolobarje in dajte v skledo, napolnjeno s hladno vodo. Dobro ga sperite in odcedite na cedilu. Mlado čebulo očistite, sperite in odrežite bele dele. Bele dele po dolžini prerežite in popražite na majhni količini olja. Preostanek spomladanske čebule narežite na kolobarje.
2. V globlji ponvi stopite maslo ter na njem podušite čebulo in por. Solite, poprajte in stresite v skledo.
3. Pekač (približno 20 x 30 cm) obložite s peki papirjem. Listnato testo razvaljajte in dajte v pekač. Oblikujte 2 cm visoke robove.
4. Jajca stepite s smetano, vlijte v skledo z vso zelenjavo, dodajte nariban sir, premešajte in zlijte na listnato testo v pekaču. Obložite z rezinami mocarele in nadrobljeno feto. Pecite 30 minut pri 190 °C.

NASVET

Zeleni del mlade čebule je nadvse okusen in poln koristnih hranil, zato ga nikar ne zavrzite.

Zelenjavna juha s pestom

Sestavine

  • 1 čebula
  • 200 g korenja
  • 1/2 bučke (približno 150 g)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 800 g zelenjavne juhe
  • 150 g fižola
  • 50 g graha
  • 60 g majhnih testenin
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • sol
  • mlet črni poper
  • 4 žličke bazilikinega pesta
  • 60 g parmezana
zelenjavne-jedi
Profimedia
Zelenjavna juha s pestom

Priprava

1. Olupite čebulo in očistite korenje. Bučke umijte, prerežite po dolžini in izdolbite semena. Vse skupaj narežite na majhne kocke in jih prepražite na olju v ponvi.
2. Zelenjavo prelijte s sesekljanim paradižnikom in juho (uporabite lahko kar zelenjavno jušno kocko). Vse skupaj zavrite in kuhajte približno 10 minut.
3. Zdaj juhi dodajte fižol, grah (iz konzerve, če imate domača, ju prej skuhajte ločeno) in testenine. Juho kuhajte, dokler testenine niso gotove.


4. Opran češnjev paradižnik narežite na manjše koščke in ga dajte v juho. Juho začinite s soljo in poprom ter jo odstavite. Na krožniku ji dodajte malo pesta in naribanega sira.

Brokolijev namaz z baziliko

Sestavine

  • 1 majhna glava brokolija
  • sol
  • 50 g parmezana
  • 3 stroki česna
  • 1 šopek bazilike
  • oljčno olje
  • 250 g rikote
  • mlet poper
zelenjavne-jedi
Profimedia
Brokolijev namaz z baziliko

Priprava

1. Brokoli očistite, razdelite na cvetove in dobro operite. Nato ga dajte v osoljeno vrelo vodo in kuhajte 5 minut. Odcedite ga.
2. Na drobno naribajte parmezan. Česen olupite. Baziliko operite, osušite in natrgajte liste.
3. Odcejen brokoli zmešajte z listi bazilike, česnom in 3 žlicami olivnega olja, dokler ga ne sesekljate na drobno. V mešanico brokolija vmešajte rikoto in nariban parmezan. Začinite s soljo in poprom po okusu. Namaz postrezite s hrustljavim kruhom.

Objavljeno v reviji Jana, št. 19, 13. maj 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.