© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slasten namaz iz pečenih paprik


Metka McCully Žigon
29. 6. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

babicina shramba Shutter.jpg
Shutterstock
Slasten namaz iz pečenih paprik

Originalen recept zanj izvira iz Sirije, kjer ga pripravljajo s kisom iz granatnih jabolk in drugimi začimbami, ki jih tukaj težko dobimo. Namesto kisa iz granatnih jabolk sama uporabljam običajen balzamični kis, od začimb pa dam le sladko papriko v prahu. Kljub tem prilagoditvam nastane res okusen in zanimiv namaz. Namažete ga lahko na kruh za malico ali predjed ter ponudite kot prilogo k jedem z žara. Nekoliko razredčen z vodo, v kateri so se kuhale testenine, pa je odlična polivka zanje.

Sestavine

  • 3–4 rdeče paprike za pečenje   
  • približno 100 g orehov
  • 3 jušne žlice krušnih drobtin
  • 1 strok česna
  • 3 jušne žlice olivnega olja
  • 1–2 žlici balzamičnega kisa
  • sok pol limone
  • 1–2 čajni žlički sladke paprike v prahu
  • sol, poper – po okusu

Priprava

1. Paprike dobro operemo in spečemo v pečici (ali na žaru, če imamo to možnost). Pečico nastavimo na 220 stopinj Celzija ter vklopimo le žar in pečenje zgoraj. Paprike damo na pladenj in potisnemo na nekoliko višjo rešetko. Po 10 minutah jih obrnemo in pečemo še od 5 do 10 minut. Pazimo, da se ne zažgejo. Pečene damo v posodo in pokrijemo. Pustimo 5–15 minut, nato jih olupimo in očistimo.

2. Medtem ko se paprike pečejo, pripravimo preostale sestavine. V ponvi (brez olja) na hitro popečemo orehe. Stalno mešamo, da se ne zažgejo (5 minut). Nato dodamo še drobtine in tudi te na hitro popražimo (pol minute!). Odstavimo in pustimo, da se vse nekoliko ohladi.

3. V mikser damo pečene in očiščene paprike, popečene orehe in drobtine, česen ter vse preostale sestavine. Vodo oziroma sok od pečenih paprik tudi vlijemo zraven, da bo namaz bolj gladek. Vse zmeljemo v gladko zmes. Pokusimo ter po potrebi in okusu še malo začinimo.

Objavljeno v reviji Jana, št. 25, 24. junij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_25.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.