Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Originalen recept zanj izvira iz Sirije, kjer ga pripravljajo s kisom iz granatnih jabolk in drugimi začimbami, ki jih tukaj težko dobimo. Namesto kisa iz granatnih jabolk sama uporabljam običajen balzamični kis, od začimb pa dam le sladko papriko v prahu. Kljub tem prilagoditvam nastane res okusen in zanimiv namaz. Namažete ga lahko na kruh za malico ali predjed ter ponudite kot prilogo k jedem z žara. Nekoliko razredčen z vodo, v kateri so se kuhale testenine, pa je odlična polivka zanje.
Sestavine
- 3–4 rdeče paprike za pečenje
- približno 100 g orehov
- 3 jušne žlice krušnih drobtin
- 1 strok česna
- 3 jušne žlice olivnega olja
- 1–2 žlici balzamičnega kisa
- sok pol limone
- 1–2 čajni žlički sladke paprike v prahu
- sol, poper – po okusu
Priprava
1. Paprike dobro operemo in spečemo v pečici (ali na žaru, če imamo to možnost). Pečico nastavimo na 220 stopinj Celzija ter vklopimo le žar in pečenje zgoraj. Paprike damo na pladenj in potisnemo na nekoliko višjo rešetko. Po 10 minutah jih obrnemo in pečemo še od 5 do 10 minut. Pazimo, da se ne zažgejo. Pečene damo v posodo in pokrijemo. Pustimo 5–15 minut, nato jih olupimo in očistimo.
2. Medtem ko se paprike pečejo, pripravimo preostale sestavine. V ponvi (brez olja) na hitro popečemo orehe. Stalno mešamo, da se ne zažgejo (5 minut). Nato dodamo še drobtine in tudi te na hitro popražimo (pol minute!). Odstavimo in pustimo, da se vse nekoliko ohladi.
3. V mikser damo pečene in očiščene paprike, popečene orehe in drobtine, česen ter vse preostale sestavine. Vodo oziroma sok od pečenih paprik tudi vlijemo zraven, da bo namaz bolj gladek. Vse zmeljemo v gladko zmes. Pokusimo ter po potrebi in okusu še malo začinimo.
Objavljeno v reviji Jana, št. 25, 24. junij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
