© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Betakaroten - poletni zaklad za oči, kožo in imunski sistem


Sonja Grizila
29. 6. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poleti narava ponuja betakaroten v najlepši obliki. Največ ga je v korenju, marelicah in kmalu zrelem paradižniku. Uživajte ga vsak dan!

korenckov-sok, korenje
Profimedia
Največ betakarotena vsebuje korenje.

V Zeleni lekarni skrbno spremljamo sezonsko rastlinje, saj je takrat, ko zori nekje v bližini, najbolj koristno in zdravo. Prav zdaj »zori« betakaroten, provitamin, ki se v telesu pretvori v dragoceni vitamin A. Sadje in zelenjavo obarva oranžnordeče, zato ni težko uganiti, kje ga je veliko. V najslastnejši obliki je v marelicah, ki zorijo prav zdaj, kmalu bo na voljo tudi na prostem pridelan paradižnik.

V bistvu ga je največ v korenčku – navsezadnje ima po njem betakaroten tudi ime – katerega zdravilnost pa je znana že več tisoč let. Kupimo ga lahko vse leto, pa še poceni je. Korenje je prava mala priročna lekarna, če ga seveda ne kuhamo zgolj v goveji juhi in potlej zavržemo. Nima veliko kalorij  in je okusen, tako da ni treba pripravljati iz njega posebnih »zdravil«, ampak ga izdatno vključimo v prehrano. Jejmo raje surovo, ker ima kuhano visok glikemični indeks in ni primerno za sladkorne bolnike ter tiste, ki bi radi shujšali.

marelice.jpg
Pixabay

Korenček umijemo in olupimo s posebnim nožkom, ki bo ostrgal zares najtanjšo lupinico, če pa korenček ni preveč  nagrbančen in se v žepkih ne more skrivati umazanija, ga sploh ne ostrgamo. Le pod tekočo vodo ga operemo s krtačko.

Korenček je poln antioksidantov, ugodno vpliva na oči in prebavila. S črevesja odstranjuje zamaščene obloge, ki povzročajo slabo prehodnost odpadnih snovi, s tem pa napihovanje in zapeko. Korenček lahko grizljamo, ker pa je pomembno, da ga čim bolj prežvečimo, je skoraj bolje, da ga nastrgamo. Pa tudi potem ga je treba dobro zgristi!  Najbolje je, če pojemo enega ali dva pred tremi glavnimi obroki, lahko pa si pri kosilu in večerji pripravimo korenčkovo solato, ki je tako okusna, da se je ne naveličamo hitro. Korenček nastrgamo, malo solimo in sladkamo ter zabelimo z žlico olivnega olja in malo kisa oziroma limone. Naslednja stopnja je, da korenčku primešamo še nastrgano jabolko. In še naslednja, da korenčku in jabolku primešamo žlico sesekljane čebule ter dve žlici nastrgane redkve. Ko smo korenčkove solate zares  že zelo siti, si pripravimo napitek: vzamemo po dve žlici nastrgane črne redkve in korenja ter kuhamo v  četrt litra vode deset minut. Solimo po okusu, precedimo in pijemo po požirkih čez dan.  

Korenčka naj se oprimejo tudi bolniki z rakom, ki hočejo poleg običajne terapije še kaj storiti zase. Nedvomno so prebrali, da rakave celice napadajo snovi, ki so v rdeči pesi, in da je takšnega soka treba spiti liter na dan, vendar pa to ni preprosto, ker želodec takšno količino težko prenese. Pomagamo si tako, da vzamemo pol pesinega in pol korenčkovega soka: dobili bomo prav tako učinkovito kombinacijo, ki pa je okusnejša in lažja za želodec.  

Pa še kozmetika: z nastrganim korenčkom bomo odlično nahranili suho kožo. Dvajset minut moramo zdržati pod korenčkovo oblogo, nato pa jo zmiti s toplo vodo in se namazati z običajno kremo.                      

Objavljeno v reviji Jana, št. 25, 24. junij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_25.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.