Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.

Sestavine
- 200 g masla + za mazanje pekača
- 120 g sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 4 jajca
- ščepec soli
- 250 g mehke skute
- 150 g ostre moke
- 100 g navadne moke
- ½ vrečke pecilnega praška
- 1–2 žlici cvetov prave sivke (odvisno, kako močen okus po sivki si želite)
- Za preliv
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici limoninega soka
- cvetje sivke za okraševanje
Priprava
1. Pečico segrejte na 160 °C. Namastite pekač za kolač. Moko in pecilni prašek premešajte. Beljake in ščepec soli stepajte, dokler ne nastane trd sneg. V drugi skledi stepite zmehčano maslo, sladkor in vanilin sladkor, dokler ne nastane gladka in puhasta masa. Nato vmešajte rumenjake – drugega za drugim.
2. V rumenjakovo zmes vmešajte mešanico moke, sivkine cvetove, mehko skuto in čisto na koncu še beljakov sneg. Zmes vlijte v pekač in površino zgladite z lopatko.
3. Pekač postavite v pečico. Pecite približno 50 minut.
4. Ko ste kolač vzeli iz pečice, naj se nekaj minut ohlaja. Nato ga stesite iz pekača in do konca ohladite na rešetki.
5. Za glazuro stepite sladkor, limonin sok in 1 žlico vroče vode, da nastane gladka in sijoča masa. Prelijte čez kolač, potresite s cvetovi sivke in pustite, da se strdi.
Objavljeno v reviji Jana, št. 25, 24. junij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
