© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Družina Jezeršek »kuha« za EuroBasket


Žana Kapetanović
10. 9. 2013, 07.58
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsak, ki vsaj bežno pozna to znamenito slovensko gostinsko družino ve, da so sposobni organizirati tudi najzahtevnejše kulinarične dogodke.

Družina Jezeršek »kuha« za EuroBasket

In tokrat gre resnično za nekaj izjemnega. Jezeršek gostinstvo je licenčni partner evropskega košarkarskega prvenstva EuroBasket 2013. Skrbi za catering za goste VIP, mednarodne delegate, poslovne goste, medije in prostovoljce, kar je zagotovo velikanski organizacijski izziv. Če vam povemo, da bodo v osemnajstih dneh pripravili 66.000 obrokov in zanje porabili 28 ton živil, od tega devet ton mesa in mesnih izdelkov, eno tono rib, devet ton sadja in zelenjave, šest ton kruha in testenin ter tri tone mleka in mlečnih izdelkov, si najbrž lahko predstavljate, da gre za velikanski zalogaj.

Še pred začetkom prvenstva je moralo Jezeršek gostinstvo priskrbeti in uskladiščiti 80.000 kozarcev za vino, 40.000 kozarcev za vodo, 80.000 krožnikov, 80.000 nožev, 40.000 žlic, 27 kilometrov prtov ...  Seveda moramo omeniti tudi goro hladilnikov, ki so jih namestili v lože, v točilne pulte in kuhinje, ki so jih postavili na prizoriščih. Pred Hišo kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah stoji velikanska hladilna prikolica, ki so jo najeli zgolj za hlajenje pijač.

Ni ovir za Jezerškove. Sedimo v glavni kuhinji, ki so jo poimenovali srce kulinarike Jezeršek. V njej stoji velika tabla, na kateri je beseda srce napisana z rdečo barvo. Člani družine Jezeršek in vsi, ki jim sledijo, so z vsem srcem predani svojemu poslanstvu, uspehi tridesetletnega garanja pa so že zdavnaj presegli slovenske meje. Franci Jezeršek, ki je vse to ustvaril iz domače garaže, je leta 1987 iz nje na pikniku pogostil – če verjamete ali ne – 15.000 ljudi! To je bila nekdanja Iskrajada in prvi v neskončnem nizu kulinaričnih dogodkov, s katerimi so Jezerškovi postali najprej prvi, nato pa vodilni ponudniki cateringa v Sloveniji. No, Franci Jezeršek je bil tudi del elitne kuharske ekipe predsednika Tita. Kuhal je na Brionih in na sloviti ladji Galeb, na kateri je Tito z Jovanko na različnih koncih sveta gostil številne ugledne predsednike držav. Franci Jezeršek si je pri tem delu pridobil obilico izkušenj in iz njih so nato črpali znanje njegovi štirje sinovi – Rok, Jure, Luka in Martin.

V letu 2010 so se Jezerškovi specializirali za catering na zelo oddaljenih krajih in z opremo, s katero lahko povsod priredijo pogostitev. Za izvedbo vrhunskega cateringa so zanje premagljive razdalje več sto in celo več tisoč kilometrov. Tako so Jezerškovi slovensko kuhinjo predstavili na Dunaju, v Madridu, Pragi, Bruslju, Milanu, Münchnu, Beogradu, Salzburgu, Budimpešti, Berlinu, Moskvi ...

Brez očeta in mame preprosto ne gre. Sedimo torej za veliko mizo v srcu kuhinje, kjer se Jezerškovi vsako jutro ob osmih sestanejo ob kavici in se pogovorijo o vseh dnevnih zadevah. Tedenski kolegij celotne ekipe vodilnih pa določi vse najpomembnejše obveznosti. V kuhinji se sicer delo vsak dan začne že ob petih, dogajanje okoli evropskega prvenstva pa je sploh 24-urno delo. In skladišča v resnici delujejo nepretrgoma.


Več preberite v tiskani Jani (št. 37, izid: 10.9.2013).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.