Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pisani medenjaki

Prazniki brez medenjakov? Nemogoče!

Pisani medenjaki

Prazniki brez medenjakov? Nemogoče!

Čas priprave 1 h + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina približno 50 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sladke pisane medenjake bodo z veseljem okrasili in snedli naši najmlajši peki.

Sestavine

  • 200 g ržene moke
  • 200 g polnozrnate pšenične moke
  • 2 žlici sojine moke
  • ½ žličke mletega cimeta
  • ½ žličke mletih nageljnovih žbic
  • ½ žličke naribanega muškatnega oreška
  • ½ žličke pimenta
  • noževa konica mletega kardamoma
  • 1 zvrhana žlička sode bikarbone
  • 300 g medu
  • 2 žlici olja
  • moka za delovno površino
  • voda ali mleko za premaz

glazura

  • 250 g sladkorja
  • 1 beljak
  • malo limonovega soka
  • jedilne barve

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 200 g ržene moke
  • 200 g polnozrnate pšenične moke
  • 2 žlici sojine moke
  • ½ žličke mletega cimeta
  • ½ žličke mletih nageljnovih žbic
  • ½ žličke naribanega muškatnega oreška
  • ½ žličke pimenta
  • noževa konica mletega kardamoma
  • 1 zvrhana žlička sode bikarbone
  • 300 g medu
  • 2 žlici olja
  • moka za delovno površino
  • voda ali mleko za premaz

glazura

  • 250 g sladkorja
  • 1 beljak
  • malo limonovega soka
  • jedilne barve

Postopek

1

V skledi zmešamo vse tri vrste moke in začimbe. Sodo bikarbono raztopimo v ½ dl vode in jo skupaj z medom in oljem dodamo k moki. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in ga damo za dan do dva počivat na hladno.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Testo pregnetemo in ga na pomokani površini razvaljamo na ½ centimetra debelo. Z modelčki izrežemo različne oblike in piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Premažemo jih z vodo ali mlekom in jih za približno 15 minut damo v pečico. Ko so pečeni, naj se malo ohladijo v pekaču, nato jih prestavimo na krožnik.

3

Ko se medenjaki povsem ohladijo, za glazuro zmešamo sladkor v prahu, beljak, limonov sok in toliko mlačne vode, da dobimo gosto gladko maso. V del mase lahko po želji dodamo jedilne barve. Za barvanje medenjakov uporabimo čopič, če pa želimo risati obrobe in drobne okraske, obarvano maso damo v vrečko za živila, ki ji odrežemo majhen vogalček. Zdaj se okraševanje medenjakov lahko začne!

Nasvet

Če na praznični smrečici želimo okusne okraske, še vroče medenjake prestavimo na ravno delovno površino in vanje z leseno palčko naredimo luknjice. Ko bodo ohlajeni in okrašeni, skozi luknjice napeljemo trakec in medenjake obesimo na smrečico.

Sojina moka

Ena jedilna žlica sojine moke, zmešana z dvema žlicama vode, nadomesti eno jajce.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.