Kaj boste skuhali danes?
Komplet za jabolčne piškote
Kozarec s sestavinami za piškote je lahko popolno in pozorno darilo.
Komplet za jabolčne piškote
Kozarec s sestavinami za piškote je lahko popolno in pozorno darilo.
Sestavine
- 180 g moke
- 1 žlička mešanice mletih sladkih zimskih začimb (pimenta, cimeta, muškatnega oreška, muškatnega cveta, nageljnovih žbic, koriandra, ingverja)
- 1 žlička mletega cimeta
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g navadnih rozin ali sultanin
- 50 g maslenih piškotov
- 1 lepo svetleče jabolko
potrebujemo še
- 1 kozarec za marmelado ali steklen kozarec s pokrovom in tesnilom (prostornine približno 7,5 dl)
- 1 dolg okrasni trak
- 1 nalepko za kozarec (ali listek, ki ga privežemo okrog pokrova)
Tomaž Bratovž: Nožoholik, ki obuja tradicijo
Chef Tomaž Bratovž, sin Janeza Bratovža, je prevzel kulinarično taktirko znane ljubljanske restavracije.
Sladko presenečenje, ki ga je za prijatelje pripravil Gregor Kirsch
Tako čudovitih domačih piškotov, kot jih je svojim najdražjim ob praznikih podaril Gregor Kirsch, pa že dolgo nismo videli.
Ko so trgovine zaprte: odlično kosilo iz ostankov
Trgovine so zaprte, hladilnik je poln ostankov prazničnih pojedin, v shrambi je še nekaj pločevink. Na tak dan se pokaže, kako inovativni kuharji smo lahko.
Sestavine
- 180 g moke
- 1 žlička mešanice mletih sladkih zimskih začimb (pimenta, cimeta, muškatnega oreška, muškatnega cveta, nageljnovih žbic, koriandra, ingverja)
- 1 žlička mletega cimeta
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g navadnih rozin ali sultanin
- 50 g maslenih piškotov
- 1 lepo svetleče jabolko
potrebujemo še
- 1 kozarec za marmelado ali steklen kozarec s pokrovom in tesnilom (prostornine približno 7,5 dl)
- 1 dolg okrasni trak
- 1 nalepko za kozarec (ali listek, ki ga privežemo okrog pokrova)
Postopek
Kozarec operemo in ga temeljito osušimo.
Piškote nalomimo na majhne koščke. Moko zmešamo z začimbami in sodo bikarbono ter jo vsujemo v kozarec. Iz sladkorja ročno odstranimo morebitne sprijete grudice in ga stresemo v kozarec. Postopno po vrsti dodamo preostale sestavine razen jabolka.
Ko so vse sestavine v kozarcu, ga pokrijemo in tesno privijemo pokrovček. Nanj položimo jabolko in ga s pentljo privežemo na kozarec. Mešanica in jabolko se ohranita štiri dni.
Na nalepko ali listek napišemo navodila za peko: Sestavine iz kozarca vsujemo v večjo skledo. Jabolko olupimo, ga naribamo in dodamo v skledo. Nato stopimo 70 g ma- sla in 2 žlici medu ter primešamo sestavinam skupaj z jajcem. Na pekač, ki smo ga namazali z maslom, razporedimo 10 žlic testa in med njimi pustimo dovolj prostora, ker se bodo kepice razlezle. Vsako kepico z žlico rahlo poravnamo in pečemo 15 do 18 minut na 180 °C, dokler niso piškoti zlato zapečeni, a še nekoliko mehki. Ko se bodo ohladili, bodo postali čvrsti.
Nasvet
Namesto mešanice začimb lahko v kozarec damo 1/2 žličke mletega ingverja.