
Medenjakova hišica
Medenjakova hišica

Sestavine
- 1,3 kg ržene moke
- 1 kg medu
- 400 g drobnega rjavega sladkorja
- 8 jajc
- 2 zavojčka začimb za medenjake
- 2 žlici mehkega masla
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci za premaz
- nepotiskan karton za šablone (debelina približno 1 mm)
- razni oreški, suho sadje ali sladkarije
- 4 m satenastega traku
- topa šivanka z velikim ušesom
- nekaj zobotrebcev
glazura in okraševanje
- 300 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1,3 kg ržene moke
- 1 kg medu
- 400 g drobnega rjavega sladkorja
- 8 jajc
- 2 zavojčka začimb za medenjake
- 2 žlici mehkega masla
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci za premaz
- nepotiskan karton za šablone (debelina približno 1 mm)
- razni oreški, suho sadje ali sladkarije
- 4 m satenastega traku
- topa šivanka z velikim ušesom
- nekaj zobotrebcev
glazura in okraševanje
- 300 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
Postopek
Vse sestavine zgnetemo v dokaj mehko testo in ga v hladilniku pustimo počivati do dva dni. Iz kartona izrežemo šablone po navodilu za posamezne elemente hišice. Pečico segrejemo na 180 °C.
Testo na dobro pomokani delovni površini razvaljamo 5 do 7 mm debelo. Po šabloni izrežemo po dva kosa vsakega elementa hišice. Iz preostalega testa izrežemo poljubne figurice (drevesca, živalice, itd.), ki jih bomo z zobotrebcem pritrdili ob hišici. Osnovno ploščo, na kateri bo hišica, enostavno razvaljamo (velikost je odvisna od velikosti pekača).
Izrezane elemente namažemo s stepenim beljakom in pečemo v pečici na srednjem vodilu pri 180 °C približno 10 minut do zlato rjave barve; površina medenjaka mora biti zelo kompaktna. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu čvrsto stepemo z beljakom in vaniljevim sladkorjem.
Glazuro napolnimo v brizgalno vrečko z majhno odprtinico. Maso nabrizgamo na figurice in dele hišice. Še mehko glazuro poljubno okrasimo z oreški, suhim sadjem in slaščicami.

Satenast trak razrežemo na deset, približno 40 cm dolgih, trakov. Trak napeljemo v uho šivanke.

Trak previdno napeljemo skozi element hišice (ob robu zgoraj in spodaj–glej na sliki dvojne puščice) in povežemo s sosednjim elementom.

Naredimo pentlje.

Na tak način povežemo vse elemente hišice …

… v zaporedju: stran 1 + stran 2 + stran 1 + stran 2 …

… vse trakove povežemo v pentlje. Sedaj vse povezane elemente postavimo pokonci.

Na koncu povežemo s trakom še zadnja dva dela …

… in naredimo pentlje.

Streho naredimo tako, da vzdolžni strani elementov za streho povežemo s trakom in prav tako naredimo pentlji.

Streho enostavno postavimo na povezane elemente.

Hišico postavimo na osnovno ploščo.
