
Medenjakova hišica
Medenjakova hišica

Sestavine
- 1,3 kg ržene moke
- 1 kg medu
- 400 g drobnega rjavega sladkorja
- 8 jajc
- 2 zavojčka začimb za medenjake
- 2 žlici mehkega masla
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci za premaz
- nepotiskan karton za šablone (debelina približno 1 mm)
- razni oreški, suho sadje ali sladkarije
- 4 m satenastega traku
- topa šivanka z velikim ušesom
- nekaj zobotrebcev
glazura in okraševanje
- 300 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1,3 kg ržene moke
- 1 kg medu
- 400 g drobnega rjavega sladkorja
- 8 jajc
- 2 zavojčka začimb za medenjake
- 2 žlici mehkega masla
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci za premaz
- nepotiskan karton za šablone (debelina približno 1 mm)
- razni oreški, suho sadje ali sladkarije
- 4 m satenastega traku
- topa šivanka z velikim ušesom
- nekaj zobotrebcev
glazura in okraševanje
- 300 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
Postopek
Vse sestavine zgnetemo v dokaj mehko testo in ga v hladilniku pustimo počivati do dva dni. Iz kartona izrežemo šablone po navodilu za posamezne elemente hišice. Pečico segrejemo na 180 °C.
Testo na dobro pomokani delovni površini razvaljamo 5 do 7 mm debelo. Po šabloni izrežemo po dva kosa vsakega elementa hišice. Iz preostalega testa izrežemo poljubne figurice (drevesca, živalice, itd.), ki jih bomo z zobotrebcem pritrdili ob hišici. Osnovno ploščo, na kateri bo hišica, enostavno razvaljamo (velikost je odvisna od velikosti pekača).
Izrezane elemente namažemo s stepenim beljakom in pečemo v pečici na srednjem vodilu pri 180 °C približno 10 minut do zlato rjave barve; površina medenjaka mora biti zelo kompaktna. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu čvrsto stepemo z beljakom in vaniljevim sladkorjem.
Glazuro napolnimo v brizgalno vrečko z majhno odprtinico. Maso nabrizgamo na figurice in dele hišice. Še mehko glazuro poljubno okrasimo z oreški, suhim sadjem in slaščicami.

Satenast trak razrežemo na deset, približno 40 cm dolgih, trakov. Trak napeljemo v uho šivanke.

Trak previdno napeljemo skozi element hišice (ob robu zgoraj in spodaj–glej na sliki dvojne puščice) in povežemo s sosednjim elementom.

Naredimo pentlje.

Na tak način povežemo vse elemente hišice …

… v zaporedju: stran 1 + stran 2 + stran 1 + stran 2 …

… vse trakove povežemo v pentlje. Sedaj vse povezane elemente postavimo pokonci.

Na koncu povežemo s trakom še zadnja dva dela …

… in naredimo pentlje.

Streho naredimo tako, da vzdolžni strani elementov za streho povežemo s trakom in prav tako naredimo pentlji.

Streho enostavno postavimo na povezane elemente.

Hišico postavimo na osnovno ploščo.
