
Osemletna Ronja je zlatolasa deklica, ki je le nekaj dni pred našim fotografiranjem z babico pekla piškote in izkušnje pridno uporabila v kuhinji mojstra Goljata. Spekla je najbolj slastne novoletne okraske (pa čeprav je svoje nove piškotne modelčke pozabila doma).
Sestavine
- 400 g moke
- 40 g masla
- 80 g sladkorja
- 100 g medu
- 1 jajce
- mleti cimet po okusu
- 0,5 dl mleka
- 5 g sode bikarbone
- 1 beljak
- 200 g sladkorja
- 1 žlica limonovega soka
sladkorna glazura
- modelčki za piškote
Preberite tudi

Prihaja velika noč: shranite čebulne olupke
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Riž, ki je v resnici seme vodne trave
Divji riž, kljub imenu, ni pravi riž, temveč zrnje vodne trave, ki izvira iz Severne Amerike. Ima oreškasto aromo in lepo popestri solate.
Sestavine
- 400 g moke
- 40 g masla
- 80 g sladkorja
- 100 g medu
- 1 jajce
- mleti cimet po okusu
- 0,5 dl mleka
- 5 g sode bikarbone
- 1 beljak
- 200 g sladkorja
- 1 žlica limonovega soka
sladkorna glazura
- modelčki za piškote
Postopek
Pečico segrej na 175 °C. Iz vseh sestavin z rokami zamesi testo. Če je presuho, dodaj še malo mleka. Testo dobro pregneti in ga pusti pol ure počivati.

Testo razvaljaj in iz njega z modelčki izreži različne figurice in praznične motive: smrečice, zvezdice, zvončke in repatice …

Na vrhu vsake figurice lahko narediš luknjico, skozi katero vdeneš vrvico, ko so piškoti pečeni. Pekač obloži s papirjem za peko in nanj položi piškote. Pekač prestavi v pečico in peci 12 minut.

Če želiš, lahko piškote okrasiš z belo sladkorno glazuro. Beljak penasto umešaj s sladkorjem, dodaj limonov sok in premaži medenjake. Ko se glazura posuši, skozi luknjice povleci vrvico in s piškoti okrasi božično drevesce.
