Medenjaki

Iz rubrike Otroci kuhamo

Medenjaki

Iz rubrike Otroci kuhamo

Čas priprave 1 h + počivanje testa
Zahtevnost Enostavno
Količina približno 80 medenjakov
Oznake
cimet med piškoti božič keksi praznična peka
Deli recept
recipe_image.jpg

Osemletna Ronja je zlatolasa deklica, ki je le nekaj dni pred našim fotografiranjem z babico pekla piškote in izkušnje pridno uporabila v kuhinji mojstra Goljata. Spekla je najbolj slastne novoletne okraske (pa čeprav je svoje nove piškotne modelčke pozabila doma).

Sestavine

  • 400 g moke
  • 40 g masla
  • 80 g sladkorja
  • 100 g medu
  • 1 jajce
  • mleti cimet po okusu
  • 0,5 dl mleka
  • 5 g sode bikarbone
  • 1 beljak
  • 200 g sladkorja
  • 1 žlica limonovega soka

sladkorna glazura

  • modelčki za piškote

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

  • 400 g moke
  • 40 g masla
  • 80 g sladkorja
  • 100 g medu
  • 1 jajce
  • mleti cimet po okusu
  • 0,5 dl mleka
  • 5 g sode bikarbone
  • 1 beljak
  • 200 g sladkorja
  • 1 žlica limonovega soka

sladkorna glazura

  • modelčki za piškote

Postopek

1

Pečico segrej na 175 °C. Iz vseh sestavin z rokami zamesi testo. Če je presuho, dodaj še malo mleka. Testo dobro pregneti in ga pusti pol ure počivati.

recipe_image.jpg
2

Testo razvaljaj in iz njega z modelčki izreži različne figurice in praznične motive: smrečice, zvezdice, zvončke in repatice …

recipe_image.jpg
3

Na vrhu vsake figurice lahko narediš luknjico, skozi katero vdeneš vrvico, ko so piškoti pečeni. Pekač obloži s papirjem za peko in nanj položi piškote. Pekač prestavi v pečico in peci 12 minut.

recipe_image.jpg
4

Če želiš, lahko piškote okrasiš z belo sladkorno glazuro. Beljak penasto umešaj s sladkorjem, dodaj limonov sok in premaži medenjake. Ko se glazura posuši, skozi luknjice povleci vrvico in s piškoti okrasi božično drevesce.

recipe_image.jpg

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.