© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo


Uredništvo
25. 6. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

profimedia-0528663675.jpg
Profimedia
Špinačni kolač

Kaj vse lahko spečemo iz listnatega testa? In s čim vse ga lahko polnimo?

Za vsakogar nekaj

Listnato testo je skoraj prosojno, z moko poprašeno testo. Z oljem ali maslom ga premažemo tik pred peko. Lahko ga polnimo s sladkimi nadevi - na primer s sadjem, skuto, rozinami in oreški - ali pa pripravimo slane kolače s sirom, mesom ali zelenjavo.

Zeliščni nadev

Enostaven slan nadev lahko pripravite iz sira v slanici, jajca, sveže špinače z zelišči (na primer lističi sveže mete, origana, bazilike ali peteršilja), ščepca soli, popra in limoninega soka. Če želite na vsak način pripraviti originalno in tradicionalno različico jedi, uporabite sir feta.

Špinačni kolač

Sestavine za 6 kolačkov:

  • 500 g sveže špinače
  • 1 pest sesekljanih metinih lističev
  • naribana lupinica 1 limone
  • 200 g sira feta
  • 3 jajca
  • poper
  • 9 listov listnatega testa
  • 80 g stopljenega masla

Priprava:

Pečico segrejte na 200 °C (ventilatorsko na 180 °C). Oplaknite špinačne liste, jih odcedite in grobo sesekljajte. Nato jih v skledi zmešajte s sesekljano meto in limonino lupinico, dodajte še zdrobljeno feto in razžvrkljana jajca, vse skupaj začinite s poprom in previdno premešajte.

Tri liste listnatega testa namažite s stopljenim maslom in jih položite drugega na drugega. Nato izrežite dva kroga testa s premerom 20 cm, ju položite v pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in na sredino vsakega denite šestino špinačnega nadeva. Robove testa zapognite čez nadev. Na koncu zavojček premažite še s stopljenim maslom in ga približno 15 minut pecite v prej segreti pečici. Na enak način porabite še preostale liste testa.

Čas priprave: približno 55 minut.

Na kos: približno 310 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Pečeni jajčevci v jogurtu iz ovčjega mleka

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 večja jajčevca
  • sol, poper
  • malce olivnega olja
  • 200 g jogurta iz ovčjega mleka
  • 100 g svežega ovčjega sira
  • 4 jajca
  • 2 stroka česna
  • 4 vejice bazilike
  • 60 g pecorina
profimedia-0409552293.jpg
Profimedia
Pečeni jajčevci v jogurtu iz ovčjega mleka

Priprava:

Jajčevce zrežite na pol centimetra debele rezine, jih solite in nato pustite stati približno 15 minut. Nato jih z obeh strani popecite v vroči in naoljeni rebrasti ponvi.

Pečico segrejte na 180 °C (ventilatorsko na 160 °C). Jogurt zmešajte s svežim sirom, jajci, iztisnjenim česnom in drobno sesekljanimi lističi bazilike. Mešanico začinite s soljo in poprom ter jo dobro premešajte.

Namastite model za narastke, vanj vlijte četrtino jogurtne mase in jo pogladite. Nanjo položite tretjino jajčevcev, jih prelijte z drugo četrtino jogurta in to plast posujte z naribanim pecorinom. Nadaljujte, dokler ne porabite vseh sestavin, končajte s slojem jogurta in ga posujte s pecorinom. 

Narastek iz jajčevcev pecite približno 20 minut. Pečeni jajčevci naj nekaj minut počivajo, nato pa jih zrežite na posamezne porcije.

Čas priprave: približno 50 minut.

Na osebo: približno 410 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Priprava jajčevcev je enostavna

Jajčevce morate soliti, da spustijo tekočino, drugače bodo grenki. Za nakapanje soljenih jajčevcev je najprimernejše ekstra deviško olivno olje, ki izboljša zelenjavo. Pečeni jajčevci so izvrstna poletna večerja. Če boste uporabili jogurt in sir iz ovčjega mleka, naj ta za pripravo večerje vsebuje manj maščob.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.