
Mafini za dober dan
Z banano, jabolčno čežano, borovnicami in semeni
Mafini za dober dan
Z banano, jabolčno čežano, borovnicami in semeni

Sestavine
- 2 veliki jajci
- 150 g manj mastnega navadnega jogurta
- 0,5 dl repičnega olja
- 100 g jabolčne čežane
- 1 zrela banana
- 4 žlice medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- 200 g polnozrnate moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1,5 žličke sode bikarbone
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 1,5 žličke cimeta
- sol
- 100 g borovnic
- 2 žlici mešanih semen za posip (bučnice, lanena in sončnična semena)
- ovseni kosmiči za posip

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 2 veliki jajci
- 150 g manj mastnega navadnega jogurta
- 0,5 dl repičnega olja
- 100 g jabolčne čežane
- 1 zrela banana
- 4 žlice medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- 200 g polnozrnate moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1,5 žličke sode bikarbone
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 1,5 žličke cimeta
- sol
- 100 g borovnic
- 2 žlici mešanih semen za posip (bučnice, lanena in sončnična semena)
- ovseni kosmiči za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine obložimo s papirčki. V dovolj veliki skledi zmešamo jajca, jogurt, olje, čežano, spasirano banano, med in vaniljevo aromo. V drugo skledo damo še preostale sestavine, razen semen, in jih začinimo s ščepcem soli. Premešamo, da dobimo homogeno zmes.
Mokre sestavine zlijemo na suhe in kratko premešamo, da dobimo gladko testo; pazimo, da ne mešamo predolgo, saj lahko testo postane pretežko, sestavine naj se le povežejo. Testo razdelimo v vdolbinice pekača in ga posujemo z mešanico semen ter kosmiči. Pečemo 25 do 30 minut, da leseno palčko, ki jo zapičimo v sredino mafina, izvlečemo čisto. Pekač z mafini vzamemo iz pečice, damo na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se mafini ohladijo. V nepredušni posodi jih lahko shranjujemo do 3 dni.