
Jagodni zavitek
Poletni "štrudelj" z jagodami in skuto
Jagodni zavitek
Poletni "štrudelj" z jagodami in skuto

Sestavine
- 330 g listnatega testa
- 300 g pretlačene puste skute
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 1 jajce
- ½ zavitka praška za vaniljev puding
- nastrgana lupina in sok ½ limone
- šilce ruma
- ščepec soli
- 300 g jagod
- jajce za premaz

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 330 g listnatega testa
- 300 g pretlačene puste skute
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 1 jajce
- ½ zavitka praška za vaniljev puding
- nastrgana lupina in sok ½ limone
- šilce ruma
- ščepec soli
- 300 g jagod
- jajce za premaz
Postopek
Listnato testo na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik, velik približno 45 x 30 cm. Moko skrbno pometemo s testa. Robove ravno obrežemo in ostanke testa prihranimo za mrežo.
Jagode operemo, očistimo in razpolovimo. Skuto gladko zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu, rumenjakoma, jajcem, praškom za vaniljev puding ter limonovim sokom in limonovo lupino. Pečico segrejemo na 200 °C.
Tretjino testa vzdolžno premažemo s skutnim nadevom in obložimo z jagodami. Testo preganemo čez nadev, zvijemo v zavitek in položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Zavitek premažemo s stepenim jajcem. Na površini zavitka naredimo mrežo iz ostankov testa; mrežo prav tako premažemo z jajcem. Zavitek pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut do lepe zlato rjave barve. Šele ko se zavitek v pekaču ohladi, ga razrežemo na primerne kose.