Kaj boste skuhali danes?
Torta z jagodami in makom
Vaniljev biskvit, posejan s pikicami maka, nadevan s pomarančno kremo in jagodami - božansko
Torta z jagodami in makom
Vaniljev biskvit, posejan s pikicami maka, nadevan s pomarančno kremo in jagodami - božansko
Sestavine
biskvit
- 4 žlice maka
- 200 g stopljenega masla
- 225 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 4 velika jajca sobne temperature
- 625 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
sirup in nadev
- lupina in sok 1 velike pomaranče
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega likerja (po želji)
- 1 lonček polnomastnega grškega jogurta (170 g)
- 1 lonček kisle smetane (180 g)
- 3 dl sladke smetane
- 350 g očiščenih jagod
- maslo za modla
- cele jagode za okras
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
biskvit
- 4 žlice maka
- 200 g stopljenega masla
- 225 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 4 velika jajca sobne temperature
- 625 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
sirup in nadev
- lupina in sok 1 velike pomaranče
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega likerja (po želji)
- 1 lonček polnomastnega grškega jogurta (170 g)
- 1 lonček kisle smetane (180 g)
- 3 dl sladke smetane
- 350 g očiščenih jagod
- maslo za modla
- cele jagode za okras
Postopek
V ponvici brez maščobe 2 minuti na nežnem ognju popečemo mak, da zadiši, nato ga ohladimo. Pečico segrejemo na 180 °C, dva modla za torte premera 20 do 22 cm premažemo z maslom.
Pecilni prašek z mešamo z moko. V mešalno skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in stepamo, da dobimo svetlo, gosto in penasto maso. V maso vlijemo ohlajeno stopljeno maslo in vaniljevo aromo in še enkrat na kratko stepemo. Na maso presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo 3 žlice maka in vse previdno z metlico za stepanje ali žlico vmešamo v maso, da se sestavine povežejo. Maso vlijemo v modla in pečemo 25 minut, da biskvit porjavi; pečen je, če se zravna, ko rahlo pritisnemo na sredino testa. Deset minut ga ohlajamo v modlih, nato ga preložimo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Sirup pripravimo tako, da segrevamo pomarančni sok in 50 g sladkorja ter mešamo, da se sladkor raztopi. V sirup po želji dodamo še pomarančni liker. Oba ohlajena biskvita prerežemo, da dobimo 4 plasti. Vse plasti obilno natopimo z vročim pomarančnim sirupom.
Nadev pripravimo tako, da skupaj stepemo jogurt, kislo in sladko smetano, preostali sladkor in naribano pomarančno lupino. Masa se zgosti in postane mazava. Jagode narežemo na rezine. Tortne oblate obložimo s pripravljenim nadevom in narezanimi jagodami, torto sestavimo, vrh pa premažemo z jogurtno-smetanovo plastjo in okrasimo s celimi jagodami. Torto posujemo s preostalim makom in jo pustimo počivati 30 minut, preden jo razrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kosmiči čez noč z malinami in arašidovim maslom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.
Jelenja pečenka s hruškami in brusnicami ter cmoki
Šarenka v sladko-kisli čebulni marinadi
Šarenka, kot je še niste jedli. Navdušila vas bo!
Pisana testeninska solatka
Testeninska solata bo navdušila še tako izbirčne šolarje.