
Kaj boste skuhali danes?
Bistecca alla fiorentina
Florentinski zrezek
Bistecca alla fiorentina
Florentinski zrezek

Sestavine
- 1 porterhouse steak (T-Bone), približno 1,25 kg in 6 centimetrov debeline
- groba morska sol
- sveže mlet črni poper
- 2 limoni
- oljčno olje

Ko pade odpornost: kvarnerska mineštra, ki ogreje telo in dušo
V Reki se pleše in poje, a tudi dobro je, saj tam živijo kuharice, ki prisegajo na lokalne sestavine in tradicijo.

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.
Sestavine
- 1 porterhouse steak (T-Bone), približno 1,25 kg in 6 centimetrov debeline
- groba morska sol
- sveže mlet črni poper
- 2 limoni
- oljčno olje
Postopek
Stejk 1 uro pred peko pustimo na sobni temperaturi.
Pripravimo žar za srednjo direktno in indirektno vročino.
Stejk po obeh straneh velikodušno solimo in popramo.
Stejk pečemo 10 do 12 minut na srednji direktni vročini in ga vsake 3 minute za 45 stopinj obrnemo, da dobimo enakomerno skorjo. Zatem ga preložimo na srednjo indirektno vročino in pečemo nadaljnjih 15 minut, dokler ne dosežemo notranje temperature 50 °C (za krvavo oziroma rare). Stejk spet premaknemo, da se enakomerno speče. Preden ga razrežemo, naj 10 minut počiva.
Ko ga režemo, stejku najprej odstranimo file čim bolj pri kosti. Enako postopamo na strani rostbifa. Vsak kos narežemo počez na za prste debele rezine, vendar formo ohranimo. Meso in kost v izvirni obliki položimo na servirni krožnik. Pokapljamo z malo oljčnega olja in postrežemo z rezinami limone.
Metoda peke
Srednja direktna in indirektna vročina (175–230 °C).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piškotasto pecivo z limono in ingverjem
Limona in ingver sta klasična kombinacija tudi za pripravo slaščic
Rustikalna breskova pita s sladkorno skorjico
Breskova pita, ki očara z izgledom in okusom
Majhne česnove pice s svežim paradižnikom
Na hitro pripravljene picete iz nevzhajanega testa so lahko odličen prigrizek ob klepetu s prijatelji.