
Bržolna pečenka, marinirana s suhimi jurčki
Bržolna pečenka za nepozabno slavnostno večerjo
Bržolna pečenka, marinirana s suhimi jurčki
Bržolna pečenka za nepozabno slavnostno večerjo

Sestavine
- 30 g suhih jurčkov
- 3 kg zorjene bržolne pečenke (s 3 rebri)
- 1 žlica dimljene morske soli
- sveže zmlet črni poper

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.

Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka
Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.
Sestavine
- 30 g suhih jurčkov
- 3 kg zorjene bržolne pečenke (s 3 rebri)
- 1 žlica dimljene morske soli
- sveže zmlet črni poper
Postopek
Jurčke v multipraktiku zmeljemo v prah. Pečenko položimo v pekač in jo po vseh straneh natremo z zmletimi jurčki, dimljeno soljo in obilo sveže zmletega popra. To storimo vsaj 24 ur pred peko, ohlapno pokrijemo in shranimo v hladilnik.
Meso vzamemo iz hladilnika vsaj 3 ure pred peko. Pečico segrejemo na 140 °C. Pečenko odkrijemo in jo postavimo v pečico za 1 uro in 20 minut.
Temperaturo povišamo na 220 °C in pečemo še 25 minut za manj pečeno meso (medium rare), da je maščoba zapečena in se rjavo obarva. Če imamo termometer za meso, izmerimo središčno temperaturo, ki mora biti 55 °C za srednje surovo (rare) meso, 65 °C za srednje pečeno (medium) meso in 75 °C za prepečeno (well done) meso (ne pozabimo, da se bo meso še naprej kuhalo in bo temperatura še nekoliko narasla med počivanjem). Pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati vsaj 20 minut, preden pečenko postrežemo s prilogami.