Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
jabolčni pire z začimbami
- 450 g jabolk granny smith
- sok 1⁄2 limone
- 3 dl motnega jabolčnega soka
- 4 nageljnove žbice
- 1 cimetova skorjica
- 3 stroki kardamoma
- 1⁄4 žličke drobno nastrganega muškatnega oreška
jabolčni šarkelj
- 280 g masla in še malo za model
- 325 g rjavega kristalnega sladkorja
- 2 žlički vaniljeve paste
- 4 velika jajca
- 300 g moke in še malo za model
- 1⁄4 žličke sode bikarbone
- 3 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 žličke mletega kardamoma
- 1⁄4 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1⁄4 žličke mletega muškatnega oreška
- ščep soli
- 200 g jabolčnega pireja
jabolčni čips (po želji)
- 1 jabolko granny smith
- sok 1⁄2 limone
- ščep mletega cimeta
karamelna jabolčna omaka
- 3 dl motnega jabolčnega soka
- 150 g sladkorja v prahu
- obilen ščep grobe morske soli
- 0,5 dl sladke smetane
Najslastnejše med vsemi kroglicami
Svetovne kuhinje poznajo obilico raznovrstnih jedi v obliki kroglic. Bi lahko izbrali najbolj slastno med njimi?
Pozabite na potico, to je hit sladica tega decembra
Praznična različica klasike: tiramisu panettone navduši z bogatim okusom, kremno teksturo in čokoladnim zaključkom. Preprost recept za 8 do 10 oseb.
Pozabljena korenovka za juhe, sladice in vse jedi vmes
Pastinak je korenovka z dolgo tradicijo, ki je osvojila naša srca (in želodce). Njegov sladek rahlo oreškast okus je odlična osnova za številne jedi.
Sestavine
jabolčni pire z začimbami
- 450 g jabolk granny smith
- sok 1⁄2 limone
- 3 dl motnega jabolčnega soka
- 4 nageljnove žbice
- 1 cimetova skorjica
- 3 stroki kardamoma
- 1⁄4 žličke drobno nastrganega muškatnega oreška
jabolčni šarkelj
- 280 g masla in še malo za model
- 325 g rjavega kristalnega sladkorja
- 2 žlički vaniljeve paste
- 4 velika jajca
- 300 g moke in še malo za model
- 1⁄4 žličke sode bikarbone
- 3 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 žličke mletega kardamoma
- 1⁄4 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1⁄4 žličke mletega muškatnega oreška
- ščep soli
- 200 g jabolčnega pireja
jabolčni čips (po želji)
- 1 jabolko granny smith
- sok 1⁄2 limone
- ščep mletega cimeta
karamelna jabolčna omaka
- 3 dl motnega jabolčnega soka
- 150 g sladkorja v prahu
- obilen ščep grobe morske soli
- 0,5 dl sladke smetane
Postopek
Velik model za šarkelj (s prostornino približno 2 litra) na tanko premažemo z maslom in potresemo z malce moke. Nato pripravimo pire. Semena kardamoma izluščimo iz strokov. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na koščke s stranico, dolgo 1 cm. Stresemo jih v srednje veliko kozico in dodamo limonov in jabolčni sok ter začimbe. Pri zmerni temperaturi jih kuhamo 12 do 15 minut oziroma tako dolgo, da skoraj vsa tekočina izpari in ostanejo le koščki jabolk. Iz kozice jih vzamemo 200 g in jih s paličnim mešalnikom ali multipraktikom zmeljemo v pire (preostale koščke stresemo v skledo in postavimo na stran, da se ohladijo).
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Pripravimo testo za šarkelj. V večjo skledo damo maslo in sladkor ter ju z električnim mešalnikom pri srednji hitrosti stepamo 5 minut, da dobimo rahlo zmes. Na hitro primešamo vaniljevo pasto, nato postopoma dodamo jajca; vsakič, ko eno dodamo, stepamo, da se povsem vmeša, šele nato dodamo naslednjega.
V skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, začimbe in sol. Nato suhe sestavine in jabolčni pire izmenjaje v treh porcijah primešamo masleni mešanici. Nazadnje primešamo preostale koščke jabolk. Zmes postrgamo v model za šarkelj in pečemo približno eno uro oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v testo, čist, ko ga izvlečemo. Šarkelj vzamemo iz pečice in ga pustimo v modelu 10 minut, nato pa ga zvrnemo na žičnato mrežico, kjer naj se povsem ohladi.
Temperaturo pečice znižamo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo). Če želimo, pripravimo jabolčni čips. Neolupljenemu jabolku s tulcem odstranimo peščišče in ga narežemo na kolobarje, debele 2 mm (to bomo najlažje naredili s širokim ribežnom za kumare). Rezine na hitro zmešamo z limonovim sokom in jih razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Potresemo jih z malce mletega cimeta. Pečemo jih 40 do 55 minut in med peko enkrat obrnemo, da se posušijo in dobijo rahlo zlato rjavo barvo. Vzamemo jih iz pečice in postavimo na stran, da se ohladijo.
Nazadnje pripravimo karamelno jabolčno omako. V manjšo kozico vlijemo jabolčni sok in ga pustimo rahlo vreti pri nizki temperaturi, da ga ostane le še četrtina. V drugi kozici rahlo segrejemo sladkor. Ko se sladkor povsem raztopi, zvišamo temperaturo in ga pražimo tako dolgo, da dobimo karamel svetlo rjavkaste barve. Dodamo ščep soli in pazljivo prilijemo sladko smetano, nato pa še zgoščen jabolčni sok. Ko tekočina neha brbotati, ostane gladka karamelna omaka. Pustimo jo, da se nekoliko ohladi.
Šarkelj preložimo na servirni krožnik in ga prelijemo s toplo omako. Po želji ga okrasimo z jabolčnim čipsom, narežemo na kose in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s sirovimi kruhki
Polži po dijonsko
Čeprav se boste na začetku upirali, da bi jih poskusili, jih kasneje ne boste mogli nehati jesti!
Zelena omaka z jogurtom
Čas je za preizkušanje in pokušanje, kako neverjetno in učinkovito lahko z zelišči nadgradimo preproste sestavine in jedi!