
Polenta z gobami
Slastna polenta za glavno jed ali prilogo.
Polenta z gobami
Slastna polenta za glavno jed ali prilogo.

Sestavine
- 300 g instantne polnozrnate polente
- 400 g mešanih gob, najbolje gozdnih
- 100 g masla
- ½ kozarca belega vina
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 300 g instantne polnozrnate polente
- 400 g mešanih gob, najbolje gozdnih
- 100 g masla
- ½ kozarca belega vina
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper
Postopek
Gobe očistimo in narežemo. V ponvi na zmernem ognju stopimo maslo in na njem nežno popražimo na lističe narezan česen, nato dodamo gobe in pražimo še minuto ali dve. Prilijemo vino in zajemalko vode ter solimo. Pokrijemo in kuhamo 7 do 8 minut, kakšno minuto, preden je omaka gotova, dodamo sesekljan peteršilj.
V kozici zavremo liter osoljene vode. Vanjo počasi vsujemo polento in ob tem ves čas mešamo z metlico, da se ne naredijo grudice. Na šibkem ognju kuhamo 3 do 4 minute, da dobimo zelo gosto polento. Med kuhanjem jo pogosto premešamo.
Vročo polento preložimo v veliko skledo ali na leseno desko, jo obložimo z gobami in takoj ponudimo.
Zapečena različica
Kuhano polento naložimo v pekač, jo obložimo z gobami in posujemo z naribanim aromatičnim topljivim sirom. V pečici, ogreti na 180 °C, jo pečemo približno 5 minut.