
Kaj boste skuhali danes?
Pirogi, polnjeni z radičem in sirom
Ruska klasika
Pirogi, polnjeni z radičem in sirom
Ruska klasika

Pirogi so ruska specialiteta, velike pastete iz krhkega testa s pikantnim ali sladkim nadevom.
Sestavine
testo
- 450 g polnovredne pšenične moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 200 g kisle smetane
- 120 g masla
nadev
- 1 čebula
- 200 g radiča
- 2 stroka česna
- 200 g sira ementalca
- 2 žlici olja
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 2 rumenjaka za premaz

Teden mobilnosti s picami v obliki kolesa
Evropski teden mobilnosti napoveduje številne zanimive prireditve, tudi kulinarične, med drugim prvenstvo picopekov na Škofljici!

Recept za cimetove rolice, ki jih boste pekli znova in znova
Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Da bomo spekli res najboljše in popolne, lahko ta mesec pridno vadimo pripravo in peko. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Ideja, kako porabiti zadnji stročji fižol z vrta
Imamo odličen recept za vse, ki iščete okusno, a preprosto vegetarijansko jed, s katero lahko porabite stročji fižol.
Sestavine
testo
- 450 g polnovredne pšenične moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 200 g kisle smetane
- 120 g masla
nadev
- 1 čebula
- 200 g radiča
- 2 stroka česna
- 200 g sira ementalca
- 2 žlici olja
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 2 rumenjaka za premaz
Postopek
Pripravimo testo. Moko zmešamo s soljo in pecilnim praškom. Dodamo jajca, kislo smetano in maslo, narezano na kockice ter zgnetemo v gladko testo. Če se testo lepi, dodamo še malo moke, če pa je presuho, vgnetemo vanj malo hladne vode. Testo zavijemo v folijo in ga damo na hladno.
Čebulo olupim in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Radič narežemo na trakove, sir pa na kockice. V ponvi segrejemo olje in nekaj minut dušimo zelenjavo. Preložimo jo v skledo, nekoliko ohladimo, pomešamo s sirom ter začinimo s soljo in poprom.

Pečico segrejemo na 150 °C. Testo razdelimo na dva kosa in ju tanko razvaljamo na pomokani delovni površini. Obe testeni plošči razrežemo na tri enako velike pravokotnike (približno 24 cm x 14 cm). Nadev porazdelimo na pravokotnike. Testene robove premažemo z malo vode. Testo preganemo prek nadeva, da dobimo kvadrate. Robove kvadratov rahlo stisnemo z vilicami.

Piroge zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in premažemo s stepenim rumenjakom. Površino pirogov prebodemo z vilicami in damo pekač v toplo pečico. Temperaturo v pečici zvišamo na 180 °C in pečemo približno 35 minut. Temperaturo postopno zvišujemo zato, da se lahko testo in nadev enakomerno segrevata.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
Jedi z zlato zapečeno skorjico nas vedno znova tako prevzamejo ...
Burgerji z jagnjetino in metinim cacikijem
Domači burgerji vedno zmagajo! Tile jagnječji imajo grški pridih.
Žitne ploščice s cimetom in suhim sadjem
Odlične za zajtrk, malico v službi ali kot posladek h skodelici kave
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica