
Kaj boste skuhali danes?
Pirogi, polnjeni z radičem in sirom
Ruska klasika
Pirogi, polnjeni z radičem in sirom
Ruska klasika

Pirogi so ruska specialiteta, velike pastete iz krhkega testa s pikantnim ali sladkim nadevom.
Sestavine
testo
- 450 g polnovredne pšenične moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 200 g kisle smetane
- 120 g masla
nadev
- 1 čebula
- 200 g radiča
- 2 stroka česna
- 200 g sira ementalca
- 2 žlici olja
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 2 rumenjaka za premaz

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
testo
- 450 g polnovredne pšenične moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 200 g kisle smetane
- 120 g masla
nadev
- 1 čebula
- 200 g radiča
- 2 stroka česna
- 200 g sira ementalca
- 2 žlici olja
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 2 rumenjaka za premaz
Postopek
Pripravimo testo. Moko zmešamo s soljo in pecilnim praškom. Dodamo jajca, kislo smetano in maslo, narezano na kockice ter zgnetemo v gladko testo. Če se testo lepi, dodamo še malo moke, če pa je presuho, vgnetemo vanj malo hladne vode. Testo zavijemo v folijo in ga damo na hladno.
Čebulo olupim in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Radič narežemo na trakove, sir pa na kockice. V ponvi segrejemo olje in nekaj minut dušimo zelenjavo. Preložimo jo v skledo, nekoliko ohladimo, pomešamo s sirom ter začinimo s soljo in poprom.

Pečico segrejemo na 150 °C. Testo razdelimo na dva kosa in ju tanko razvaljamo na pomokani delovni površini. Obe testeni plošči razrežemo na tri enako velike pravokotnike (približno 24 cm x 14 cm). Nadev porazdelimo na pravokotnike. Testene robove premažemo z malo vode. Testo preganemo prek nadeva, da dobimo kvadrate. Robove kvadratov rahlo stisnemo z vilicami.

Piroge zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in premažemo s stepenim rumenjakom. Površino pirogov prebodemo z vilicami in damo pekač v toplo pečico. Temperaturo v pečici zvišamo na 180 °C in pečemo približno 35 minut. Temperaturo postopno zvišujemo zato, da se lahko testo in nadev enakomerno segrevata.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščančje kračice s slanino
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.