Kaj boste skuhali danes?
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak
Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Postopek
Steak osušimo s kuhinjsko brisačo in ga premažemo z 1 žlico olja. Zmešamo sestavine za začimbno mešanico in z njo natremo steak. Pustimo, da se na hladnem marinira 2 uri; po uri in pol ga vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.
Maslo pretlačimo s preostalimi sestavinami, ga oblikujemo v valj, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Na štedilniku razgrejemo nepregorno ponev za žar (ali drugo težko ponev), kar bo trajalo kakih 5 minut, zato bodimo potrpežljivi. Ko bo dovolj razgreta, se bo začela rahlo dimiti.
Steak potrepljamo, da odpadejo odvečne začimbe, ga pokapamo s še malo olja. Primemo ga s prijemalkami in ga v nekaj minutah najprej popečemo po obodu, da se maščoba stopi in porjavi. Nato steak položimo na ponev in pečemo še 4 do 5 minut na vsaki strani, da je ožgan in dobi lepo skorjico.
Ponev prenesemo v pečico za 6 do 8 minut, če želimo manj pečeno meso (medium rare). Notranja temperatura na najdebelejši strani mesa od kosti mora biti 60 °C. Nato ga pustimo počivati 10 minut, ne da bi ga pokrili. Nato ohlajeno maslo narežemo na rezine in z njim obložimo steak.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere