© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom

Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak

Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom

Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak

Čas priprave 30 min + mariniranje + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo- koriandrovim maslom

Sestavine

  • 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
  • rastlinsko ali repično olje

začimbna mešanica

  • 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
  • 2 žlici kave za espresso
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega česna (v granulah)
  • 2 žlički morske soli ali solnega cveta
  • sveže zmlet črni poper

maslo

  • 50 g zmehčanega masla
  • 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • sol
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
  • rastlinsko ali repično olje

začimbna mešanica

  • 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
  • 2 žlici kave za espresso
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega česna (v granulah)
  • 2 žlički morske soli ali solnega cveta
  • sveže zmlet črni poper

maslo

  • 50 g zmehčanega masla
  • 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • sol

Postopek

1

Steak osušimo s kuhinjsko brisačo in ga premažemo z 1 žlico olja. Zmešamo sestavine za začimbno mešanico in z njo natremo steak. Pustimo, da se na hladnem marinira 2 uri; po uri in pol ga vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.

2

Maslo pretlačimo s preostalimi sestavinami, ga oblikujemo v valj, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik, da se ohladi.

3

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Na štedilniku razgrejemo nepregorno ponev za žar (ali drugo težko ponev), kar bo trajalo kakih 5 minut, zato bodimo potrpežljivi. Ko bo dovolj razgreta, se bo začela rahlo dimiti.

4

Steak potrepljamo, da odpadejo odvečne začimbe, ga pokapamo s še malo olja. Primemo ga s prijemalkami in ga v nekaj minutah najprej popečemo po obodu, da se maščoba stopi in porjavi. Nato steak položimo na ponev in pečemo še 4 do 5 minut na vsaki strani, da je ožgan in dobi lepo skorjico.

5

Ponev prenesemo v pečico za 6 do 8 minut, če želimo manj pečeno meso (medium rare). Notranja temperatura na najdebelejši strani mesa od kosti mora biti 60 °C. Nato ga pustimo počivati 10 minut, ne da bi ga pokrili. Nato ohlajeno maslo narežemo na rezine in z njim obložimo steak.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.