Kaj boste skuhali danes?
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak
Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Postopek
Steak osušimo s kuhinjsko brisačo in ga premažemo z 1 žlico olja. Zmešamo sestavine za začimbno mešanico in z njo natremo steak. Pustimo, da se na hladnem marinira 2 uri; po uri in pol ga vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.
Maslo pretlačimo s preostalimi sestavinami, ga oblikujemo v valj, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Na štedilniku razgrejemo nepregorno ponev za žar (ali drugo težko ponev), kar bo trajalo kakih 5 minut, zato bodimo potrpežljivi. Ko bo dovolj razgreta, se bo začela rahlo dimiti.
Steak potrepljamo, da odpadejo odvečne začimbe, ga pokapamo s še malo olja. Primemo ga s prijemalkami in ga v nekaj minutah najprej popečemo po obodu, da se maščoba stopi in porjavi. Nato steak položimo na ponev in pečemo še 4 do 5 minut na vsaki strani, da je ožgan in dobi lepo skorjico.
Ponev prenesemo v pečico za 6 do 8 minut, če želimo manj pečeno meso (medium rare). Notranja temperatura na najdebelejši strani mesa od kosti mora biti 60 °C. Nato ga pustimo počivati 10 minut, ne da bi ga pokrili. Nato ohlajeno maslo narežemo na rezine in z njim obložimo steak.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kruhov narastek z marmelado in jajčno kremo
Losos s solato iz mladega krompirja, koruze in paradižnika
Hitra jagodna torta z bezgovim sirupom
Poglejte kakšna lepotica - kot nalašč za poletna praznovanja