Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kuharska tehnika: najlažje rezanje čebule


Vesna Prosenc
20. 8. 2024, 00.00
Posodobljeno
17. 05. 2025 · 01:55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rezanje čebule se zdi preprosto opravilo. In takšno tudi je. A dobro je poznati nekaj osnovnih pravil, ki nam lahko delo olajšajo.

Rezanje čebule
Vesna Prosenc

Za rezanje čebule je ključen oster nož, da bodo rezi čisti. Neoster nož čebulo stisne in poškoduje, ob tem pa spusti svoj sok, zaradi katerega nas med rezanjem pečejo oči.

Za praženje mora biti čebula zmeraj narezana, ne zmiksana, ker sicer spusti sokove in se pri toplotni obdelavi kuha, namesto da bi se pražila.

Postopek: pravilno rezanje čebule

  • Čebulo olupimo in ji odrežemo del s koreninskimi laski. Vzdolžno z vlakni jo prerežemo na polovico.
rezanje-cebule_0
Miha Peterlič / Dober tek
Čebulo razpolovimo.
  • Ploski del položimo na desko in čebulo zarezujemo na tanke in enakomerne trakove, vendar pustimo, da se ob koreninskem delu držijo skupaj. Tako nam plasti ne lezejo narazen.
rezanje-cebule_1
Miha Peterlič / Dober tek
Ne zarežemo povsem do koreninskega dela
  • V čebulo zarežemo še nekaj prečnih rezov. Še vedno pazimo, da ne zarežemo povsem do koreninskega dela.
rezanje-cebule_2
Miha Peterlič / Dober tek
V čebulo zarežemo prečne reze
  • Če smo uspešno izvedli dosedanje korake, bo zadnji preprost: nastale trakove navpično narežemo na drobne kocke.
rezanje-cebule_3
Miha Peterlič / Dober tek
Čebulo narežemo na drobne kocke

Naši najljubši recepti s čebulo

  • Goveji golaž je odlična zamisel, če kuhamo za večjo družbo ali na zalogo (za več dni)

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.