Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Nasekljajte česen kot profesionalec


Vesna Prosenc
29. 8. 2024, 00.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za pripravo številnih jedi uporabimo česen, ki doda aromo in okrepi okus. Po navadi ga nasekljamo ali stisnemo s stiskalnikom, redko uporabimo cele stroke. Dobro je vedeti nekaj osnovnih trikov za pripravo.

cesen.jpg

Česen zmeraj sekljamo in ga ne miksamo, ker pri miksanju spusti sok in hitreje oksidira. Nekateri recepti sicer zahtevajo česen, zmiksan v pasto, vendar ga moramo v tem primeru takoj shraniti v olje in ga uporabiti v enem dnevu, sicer spremeni barvo, vonj in okus, dobi aromo po postanem česnu in ni več primeren za uporabo.

Glavico česna stisnemo, da jo razdremo na posamezne stroke. Odrežemo jim koreninski del, jih olupimo in po dolgem razpolovimo. Razpolovljenim strokom najprej odstranimo notranji stržen (pogosto je zelenkaste barve). To je zametek kalčka, ki daje česnu največ ostrine in rahlo zagreni, kar je v jedeh pogosto nezaželeno.

Razpolovljene stroke s širokim nožem sploščimo, tako da jih s ploščino noža pritisnemo ob rezalno desko. Stroke podolžno narežemo na tanke rezine in prečno nasekljamo.

cloud-sun

Trenutno

5 °C

Delno oblačno

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 16 °C cloud

ponedeljek, 14. 4

Deževno

9 / 13 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.