
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 7,5 dl svežega mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 280 g sladkorja
- 2 g sode bikarbone
- ščep morske soli
Preberite tudi

Kaj je najboljše za žerjavico: les, oglje ali briketi?
Katera izbira za žerjavico je najboljša – naravni les, oglje ali briketi? Prednosti in slabosti za popolno peko na žaru.

Recepti za jedi s spomladansko zelenjavo
Osvežite svoje obroke, poiščite svežo zelenjavo in jo čim bolj okusno pripravite.

Zelenjava na žaru: 6 svežih načinov, kako jo pripraviti drugače
Zelenjava na žaru zasije v solatah, namazih in prigrizkih. Odkrijte ideje, kako jo spremeniti v svežo prilogo ali nasiten obrok za naslednji dan.
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 7,5 dl svežega mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 280 g sladkorja
- 2 g sode bikarbone
- ščep morske soli
Postopek
Vaniljev strok razpremo in iz njega postrgamo semena. Vse sestavine damo v 5-litrsko kozico z debelim dnom, zmešamo in pristavimo na zmeren ogenj. V kozico postavimo metlico za stepanje, ki bo pomagala brzdati nastajanje pene. Po pol ure bo mešanica začela dobivati jantarni odtenek, takrat ogenj zmanjšamo na minimum in pogosto premešamo.
Po približno uri kuhanja se bo krema lepo oprijela kuhalnice. Ali je ravno prav gosta, preverimo tako, da kapljo kanemo na krožnik in preverimo, da ne zdrsne, ko krožnik nagnemo. Vrelo kremo preložimo v sterilizirane kozarce in jo za največ en teden shranimo v hladilnik.