© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Limonov kolač s pinjencem

Limonov kolač s pinjencem

Čas priprave 1 h + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
GFO0717-LEMON_BUTTERMILK_POUND_CAKE01

Sestavine

  • 125 g masla
  • 200 g moke
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke pecilnega praška
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • drobno nastrgana lupina 4 limon
  • 2 veliki jajci sobne temperature
  • 1 dl pinjenca sobne temperature
  • sok ½ limone
  • ščepec soli
  • maslo in moka za model
  • malo nastrgane limonove lupine za okras (po želji)

sirup

  • 50 g sladkorja
  • sok 2 velikih limon

glazura

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2–3 žlice limonovega soka

Sestavine

  • 125 g masla
  • 200 g moke
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke pecilnega praška
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • drobno nastrgana lupina 4 limon
  • 2 veliki jajci sobne temperature
  • 1 dl pinjenca sobne temperature
  • sok ½ limone
  • ščepec soli
  • maslo in moka za model
  • malo nastrgane limonove lupine za okras (po želji)

sirup

  • 50 g sladkorja
  • sok 2 velikih limon

glazura

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2–3 žlice limonovega soka

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Model, velik 22 x 11 x 7 cm, premažemo z maslom in potresemo z moko. Moki primešamo ščepec soli, sodo bikarbono in pecilni prašek ter jo presejemo. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo svetlo in penasto mešanico, ki ji dodamo limonovo lupino. Jajci rahlo razžvrkljamo, ju postopoma prilivamo mešanici masla in sladkorja in medtem ves čas stepamo. Pinjenec in limonov sok zmešamo ter ju dodajamo testu izmenično z moko.

2

Testo preložimo v model in pečemo 40 do 45 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Kolač pustimo počivati 10 minut. Nato ga preložimo na kuhinjsko mrežico, ki stoji na pladnju; pri tem ga ne obrnemo na glavo.

3

Pripravimo sirup. Sestavine damo v majhno kozico in jih grejemo tako dolgo, da se sladkor raztopi. Tedaj še topel kolač po vsej površini prebodemo z zobotrebcem in ga počasi prelijemo s sirupom. Pustimo, da se ohladi.

4

Sladkor v prahu presejemo in vanj postopoma vlijemo limonov sok. Mešamo, da nastane gladka zmes. Če je preredka, jo za približno 10 minut postavimo v hladilnik – želimo, da se malce zgosti, vendar ne strdi. Glazuro prelijemo ali jo namažemo po kolaču; če bo kaj tekočine steklo po stranicah, jo bo prestregel pladenj pod mrežico. Ta glazura naj bi ne bila preveč trda, a jo kljub temu pustimo, da se malce strdi, preden postrežemo.

Priljubljeni recepti

Domači ravioli s špinačo in skuto

1 h 5 min
Srednje zahtevno

Cesaričini piškoti

Lešnikovi piškoti z lešniki in čokoladnim oblivom

Enostavno

Poslikana čokoladna jajca

55 min
Srednje zahtevno

Čokoladna juhica

Čokoladna juhica s pridihom kave in vinjaka bo popolna izbira za sivo popoldne

10 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.