
Skutna torta z belo čokolado
Skutna torta z izrazitim čokoladnim okusom, a vseeno lahka kot peresce
Skutna torta z belo čokolado
Skutna torta z izrazitim čokoladnim okusom, a vseeno lahka kot peresce

Sestavine
piškotna osnova
- 150 g polnozrnatih piškotov
- 50 g mandljevih piškotov
- 50 g masla
- sončnično olje za model
- ostružki bele čokolade in semena granatnega jabolka za okras
- model za torto premera 20 cm
nadev
- 200 g bele čokolade
- 5 listov želatine
- 6 žlic mleka
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 3 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- 2 veliki jajci

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
piškotna osnova
- 150 g polnozrnatih piškotov
- 50 g mandljevih piškotov
- 50 g masla
- sončnično olje za model
- ostružki bele čokolade in semena granatnega jabolka za okras
- model za torto premera 20 cm
nadev
- 200 g bele čokolade
- 5 listov želatine
- 6 žlic mleka
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 3 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- 2 veliki jajci
Postopek
Pečico segrejemo na 200°C. Maslo stopimo v ponvici ali v mikrovalovni pečici. Obe vrsti piškotov zelo fino zdrobimo in zmešamo z maslom. Maso položimo v model, jo poravnamo, pritisnemo in pečemo 6 minut. Piškotno osnovo ohladimo, nato notranjost oboda modla rahlo premažemo z oljem (s kuhinjskim papirjem, namočenim v olje).
Želatino namočimo v mrzli vodi, medtem pa pripravimo nadev. Čokolado razlomimo, jo damo v kovinsko posodo nad vodno kopeljo, dodamo mleko in čokolado stopimo. Želatino ožmemo, jo dodamo v stopljeno čokolado in dobro premešamo, da se raztopi.
Rumenjake ločimo od beljakov. Skupaj stepemo skuto, sladko smetano, sladkor v prahu in rumenjake. V drugi skledi stepemo beljake.
V skutno mešanico vmešamo čokoladno mešanico, nato pa nežno še sneg iz beljakov. Kremo previdno vlijemo na ohlajeno piškotno osnovo. Model pokrijemo s prozorno folijo in ohladimo, da se krema utrdi. Najbolje je, če sladica počiva celo noč.
Pred postrežbo vrh kolača obilno posujemo s čokoladnimi ostružki, odstranimo obod tortnega modla, kolač prestavimo na servirni krožnik in okrasimo s semeni granatnega jabolka.