
Brancin s citrusi na žaru
Ribe podložite z rezinami pomaranče, da se ne primejo na žar in še bolj zadišijo
Brancin s citrusi na žaru
Ribe podložite z rezinami pomaranče, da se ne primejo na žar in še bolj zadišijo

Sestavine
- 4 celi manjši brancini, vsak po 300 g, očiščeni in oluskani
- 2–3 velike pomaranče
- drobno naribana lupinica 1 limone (sok uporabimo za solato)
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
solata
- 2 pomaranči
- sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 150 g vodne kreše
- prgišče majhnih kaper
- prgišče izkoščičenih zelenih oliv, grobo sesekljanih

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 4 celi manjši brancini, vsak po 300 g, očiščeni in oluskani
- 2–3 velike pomaranče
- drobno naribana lupinica 1 limone (sok uporabimo za solato)
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
solata
- 2 pomaranči
- sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 150 g vodne kreše
- prgišče majhnih kaper
- prgišče izkoščičenih zelenih oliv, grobo sesekljanih
Postopek
Ribe po vsaki strani nekajkrat plitvo zarežemo. Drobno naribamo lupino 1 pomaranče in dodamo limonovo lupino. Zmešamo z oljčnim oljem, nato mešanico pokapljamo po ribah in jih solimo. Preostale pomaranče narežemo na 5 mm debele rezine. Ko je oglje pepelnato sivo, pomarančne rezine razporedimo na žar tako, da pokrivajo površino, ki ustreza dolžini rib. Pomaranče po eni strani ožgemo, nato jih obrnemo in nanje položimo ribe – tako se ribe ne bodo prijele na rešetko. Ribe pečemo 5 do 8 minut na vsaki strani (obrnemo jih zelo previdno) oziroma tako dolgo, da so pečene
(da se meso zlahka lušči, ko ga zbodemo).
Medtem ko se ribe pečejo (ali že prej), pripravimo solato. Pomaranči filiramo (glej nasvet). Pomarančne fileje damo v veliko skledo ter dodamo iztisnjen sok ostankov pomaranč in limone. Začinimo in primešamo oljčno olje. Ko so ribe pečene, s polivko zmešamo vodno krešo, kapre in olive. Ribe ponudimo skupaj s solato.
Kako filiramo pomarančo
Pomaranči najprej obrežemo vrh in dno, sadež postavimo na desko in z ostrim nožem krog in krog obrežemo lupino, pri čemer odstranimo tudi vso belo kožico vse do mesa. Nato z nožem zarežemo med krhlji ob kožici (membrani) in previdno izločimo pomarančne »fileje«. To počnemo nad skledo, da prestrežemo sok, ki se izcedi.