Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

V Franciji mu pravijo 'tomates confites', konfitirani paradižniki. Polsušeni paradižnik lahko uporabimo takoj, lahko pa ga vložimo v kakovostno olje in shranimo v hladilnik – tako se bo ohranil več tednov.
Paradižniku odrežemo stržen okrog peclja, na spodnji strani pa nežno križno prerežemo kožo, da ga laže olupimo.

Paradižnik za 30 sekund potopimo v krop.

Takoj potem ga potopimo v ledeno mrzlo vodo.

Ko se ohladi, ga z majhnim nožem olupimo. Kožo bomo zdaj zlahka odstranili.

Paradižnik razrežemo na četrtine in ga filiramo, kar pomeni, da mu odstranimo semena.

Pekač obložimo s papirjem za peko in pokapljamo z oljčnim oljem. Posujemo s soljo, poprom in sladkorjem, ki bo poudaril okus paradižnika. Na pekač razporedimo še timijanove vejice in po želji za dodatno aromo tudi olupljene stroke česna.

Paradižnike s prerezano stranjo navzdol položimo na pripravljen pekač, tako da se ne dotikajo.

Obložimo jih s še več timijanovimi vejicami, pokapljamo z oljčnim oljem in postavimo v pečico, ogreto na 95 °C, za 4 do 6 ur.

Nasveti
-
Kot polsušeni paradižnik lahko pripravimo katero koli sorto, tudi drobne češnjevce. Večje paradižnike narežemo na četrtine, manjše plodove le na polovice, vsem pa moramo obvezno odstraniti semena.
-
Čas pečenja lahko skrajšamo, če ustrezno povečamo temperaturo – odvisno od mesnatosti paradižnika. Najvišja temperatura pečice naj bo 130 °C, na višji temperaturi se paradižnik že začne peči in se obarva.
-
Polsušeni paradižnik lahko uporabimo za številne jedi, predvsem lepo poživi in mediteransko navdahne solate, juhe in enolončnice, testeninske jedi, slane pite, namaze, sendviče, celo v omleto ga lahko zamešamo …
Zamisel za kosilo na brezmesni dan ali ko v goste povabite vegetarijance. Začimbna mešanica zatar poskrbi za pridih daljnjih krajev.
Fižolova »pečenka« s pistacijami in nadevom iz fete
Paelja (paella) je znamenita španska jed. Ta je veganska - brez mesa in morskih sadežev, vendar polna sončnih zelenjavnih okusov.
Veganska paelja s sušenim paradižnikom in oljkami
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se