© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Tako lahko porabite presežek paradižnika


Uredništvo
16. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

paradiznik, priloga
Dober tek
Korak za korakom z Binetom Volčičem

V Franciji mu pravijo 'tomates confites', konfitirani paradižniki. Polsušeni paradižnik lahko uporabimo takoj, lahko pa ga vložimo v kakovostno olje in shranimo v hladilnik – tako se bo ohranil več tednov.

Paradižniku odrežemo stržen okrog peclja, na spodnji strani pa nežno križno prerežemo kožo, da ga laže olupimo. 

paradiznik, priloga
Dober tek
Da bomo lažje olupili.

Paradižnik za 30 sekund potopimo v krop.

paradiznik, priloga
Dober tek
Ne pustite ga v kropu predolgo.

Takoj potem ga potopimo v ledeno mrzlo vodo.

paradiznik, priloga
Dober tek
Najbolje, da vodi dodate led.

Ko se ohladi, ga z majhnim nožem olupimo. Kožo bomo zdaj zlahka odstranili.

paradiznik, priloga
Dober tek
Počakajte, da se paradižnik dobro ohladi.

Paradižnik razrežemo na četrtine in ga filiramo, kar pomeni, da mu odstranimo semena.

paradiznik, priloga
Dober tek
Paradižnik nato filirajte.

Pekač obložimo s papirjem za peko in pokapljamo z oljčnim oljem. Posujemo s soljo, poprom in sladkorjem, ki bo poudaril okus paradižnika. Na pekač razporedimo še timijanove vejice in po želji za dodatno aromo tudi olupljene stroke česna.

paradiznik, priloga
Dober tek
Začimbe so ključne za dober okus.

Paradižnike s prerezano stranjo navzdol položimo na pripravljen pekač, tako da se ne dotikajo.

paradiznik, priloga
Dober tek
Naj se med seboj ne dotikajo.

Obložimo jih s še več timijanovimi vejicami, pokapljamo z oljčnim oljem in postavimo v pečico, ogreto na 95 °C, za 4 do 6 ur.

paradiznik, priloga
Dober tek
Pečico predhodno segrejte.

Nasveti

  • Kot polsušeni paradižnik lahko pripravimo katero koli sorto, tudi drobne češnjevce. Večje paradižnike narežemo na četrtine, manjše plodove le na polovice, vsem pa moramo obvezno odstraniti semena.

  • Čas pečenja lahko skrajšamo, če ustrezno povečamo temperaturo – odvisno od mesnatosti paradižnika. Najvišja temperatura pečice naj bo 130 °C, na višji temperaturi se paradižnik že začne peči in se obarva.

  • Polsušeni paradižnik lahko uporabimo za številne jedi, predvsem lepo poživi in mediteransko navdahne solate, juhe in enolončnice, testeninske jedi, slane pite, namaze, sendviče, celo v omleto ga lahko zamešamo …


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.