Čiščenje škampov: preprost postopek za popoln rezultat
Škamp je še eden v vrsti kulinaričnih biserov Jadranskega morja in prav to dejstvo je v zadnjih desetletjih povzročilo, da jih je vedno manj. Zato je še toliko bolj pomembno, da ga pripravimo pravilno in s spoštovanjem.

Da bodo vaši škampi po čiščenju kar se da okusni je pomembno, da so sveži in ulovljeni še isti dan.
Škampa z eno roko primemo za trup, z drugo pa za glavo. Na stiku trupa z glavo ga razpolovimo tako, da iz glave hkrati povlečemo čim več mesa.

Z drobnimi škarjami pazljivo zarežemo po eni strani trebušnega dela škampove lupine vse do zadnje repne plavuti.

Škampa z obema rokama čvrsto primemo in oklep razpremo na trebušni strani. Če so škampi zelo sveži, lahko nekaj mesa ostane na oklepu.

Z eno roko držimo lupino, z drugo pa počasi in zelo nežno povlečemo škampovo meso. Črna nit (črevo) bi morala ostati pritrjena v repni plavuti škampa.

Še vedno držimo oklep, medtem ko meso škampa nežno vlečemo tako, da hkrati izvlečemo tudi črno nit. Če nam ne uspe, nit odstranimo z zobotrebcem: s konico zobotrebca jo rahlo privzdignemo in nit previdno povlečemo z mesa. Odstranjevanje črne niti je priporočljivo, vsekakor pa nujno, če bomo škampe postregli surove.

Očiščene škampove repke polagamo na pladenj in jih takoj shranimo v hladilniku, lupine pa prihranimo in iz njih skuhamo škampovo jušno osnovo (oklepe popražimo na malo olja, dodamo jušno zelenjavo in zalijemo z vodo, zavremo in nežno odkrito kuhljamo, da tekočina nekoliko povre. Jušno osnovo lahko zamrznemo in jo uporabimo pri pripravi morskih rižot ali omak za testenine.

Oklepe rakov je škoda zavreči, saj iz njih lahko izvabimo izjemne okuse.
Škampova osnova chefa Tomaža Kavčiča
Še nekaj namigov za dobro pripravo škampa
Pri pripravi jedi iz škampov je treba začimbe uporabljati "s tresočo roko". Škoda bi bilo nežen, prefinjen okus škampa prekriti z močnimi začimbami, ga prepeči ali prekuhati, pripraviti s preveč paradižnika ali vina, še posebno slabega, za katerega nekateri pravijo: »Za kuhanje bo dobro!« Nikakor ne! Škampi so dragi, okusni in malo jih je.
Nasvet: drobnejši škampi so cenejši, zato so primerni za rižote in buzaro, za peko na žaru ali v soli pa so boljši večji škampi.
Za še več okusnih nasvetov in gurmanskih receptov nam sledite na naši Facebook strani!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se