
Veganska paelja s sušenim paradižnikom in oljkami
Paelja (paella) je znamenita španska jed. Ta je veganska - brez mesa in morskih sadežev, vendar polna sončnih zelenjavnih okusov.
Veganska paelja s sušenim paradižnikom in oljkami
Paelja (paella) je znamenita španska jed. Ta je veganska - brez mesa in morskih sadežev, vendar polna sončnih zelenjavnih okusov.

Sestavine
- 2 čebuli
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 bučka
- 2 stroka česna
- 100 g vloženih srčkov artičok, pečenih na žaru
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 300 g riža za paeljo (bomba ali calasparra) ali drugega kratkozrnatega riža
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 75 g mešanih izkoščičenih oljk
- 75 g sušenega ali polsušenega paradižnika
- sol in poper
ko postrežemo
- majhen šopek peteršilja
- limonovi krhlji
- pekoča omaka (po želji)
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 2 čebuli
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 bučka
- 2 stroka česna
- 100 g vloženih srčkov artičok, pečenih na žaru
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 300 g riža za paeljo (bomba ali calasparra) ali drugega kratkozrnatega riža
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 75 g mešanih izkoščičenih oljk
- 75 g sušenega ali polsušenega paradižnika
- sol in poper
ko postrežemo
- majhen šopek peteršilja
- limonovi krhlji
- pekoča omaka (po želji)
Postopek
Čebuli narežemo na lističe, papriki na rezine, bučko po dolgem razpolovimo in narežemo na polmesece, česen na rezinice, večje artičoke razpolovimo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V plitvi kozici premera 30 cm na srednji do visoki vročini segrejemo oljčno olje in na njem pražimo čebulo, papriko in bučko s ščepom soli 10 minut ali toliko časa, da zelenjava začne karamelizirati in se mehčati. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato primešamo paradižnikovo mezgo in riž ter zmešamo, da so vsa zrna obdana.
Prilijemo jušno osnovo in dodamo artičoke, oljke in sušeni ali polsušeni paradižnik, solimo in popramo ter dobro zmešamo. Postavimo v pečico za 45 minut ali toliko časa, da je riž kuhan in se po vrhu rahlo hrustljavo zapeče.
Posujemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo s krhlji limone ter pekočo omako, če nam je všeč.
Polsušeni paradižnik
je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni. Uporabimo ga lahko takoj ali pa vložimo v kakovostno olje in shranimo v hladilnik – tako se bo ohranil več tednov.