Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Preprosto krompirjevo testo, ki ga je za cmoke obvezno treba pripraviti z ljubeznijo, mora biti lahkotno, a hkrati dovolj čvrsto, da zadrži sladki nadev in med kuhanjem ne razpade. Naj pripravlja testo za cmoke ali testo za knedle (odvisno od narečja), prav vsaka babica ima svoj recept in nekaj trikov, ki jih je voljna zaupati le svojim naslednikom. Mi smo te trike izbrskali in zbrali v priročni obliki, da boste tudi vi lahko postali mojstri priprave tega klasičnega poletnega posladka.
Preprosto krompirjevo testo je ključ do uspeha
Testo za krompirjeve cmoke pripravimo tako, da krompir skuhamo kar v oblicah, da ohrani več okusa in ustrezno teksturo, ki nam bo olajšala gnetenje testa. No, najprej je treba izbrati pravo sorto krompirja, takšno z višjo vsebnosti škroba, da ne bo vpil preveč vode.
Še topel krompir olupimo in pretlačimo, mu dodamo jajca, maslo ali margarino in moko (najbolje se obnese ostra). Pri dodajanju moke smo sila previdni, saj lahko testo hitro postane preveč zbito. Če je testo premehko (ker smo ga mesili predolgo) in ga nikakor ne dobimo skupaj, si lahko pomagamo tudi s kakšno žlico pšeničnega zdroba. Slišali smo še, da ponekod testo aromatizirajo z dodajanjem naribane limonove lupinice ali muškatnega oreščka.

Nato pustimo, da testo malo počiva, preden ga na pomokani oblikujemo v svaljek. Tega razdelimo na enake dele, ki jih nekoliko sploščimo. Če nam je tako ljubše, lahko testo na hitro razvaljamo, da bo debelo kakšen centimeter, in razrežemo na kvadratke.
Pa razmerje? Iz kilograma krompirja lahko pripravimo od 10 do 14 cmokov, odvisno od velikosti sadja oziroma količine nadeva.

S čim nadevati cmoke iz krompirjevega testa
Cmoke ali knedle, če vam je tako ljubše, najpogosteje nadevamo z marelicami ali slivami. V sredino koščka testa položimo razpolovljen sadež – seveda brez koščice – dodamo malce sladkorja, po želji pa tudi cimeta, in cmok oblikujemo z rahlimi, a odločnimi gibi. Najbolje bo, da dlani pred tem nekoliko pomokamo, da se testo ne bo sprijemalo, predvsem pa pazimo, da je testo okoli nadeva razporejeno enakomerno in nima kakšnih luknjic.
Poleg sliv ali marelic so cmoki iz krompirjevega testa odlični tudi z jagodami, breskvami, borovnicami ali višnjami. Čeprav jih pripravljamo predvsem poleti, ko je sadje najbolj slastno, pa si lahko sladke trenutke z nadevi iz marmelade, kompota ali zamrznjenega sadja pričaramo tudi v drugih delih leta. Uporabimo lahko tudi suho sadje, ki ga prej namočimo v sok ali rum.

Koliko časa se kuhajo krompirjevi cmoki?
Dokler niso kuhani, bi nam verjetno svetovale babice. Cmoke kuhamo v rahlo osoljeni vodi, ki naj ves čas rahlo vre. Čas kuhanja je odvisen predvsem od debeline testa, pa tudi od polnila. Recimo, da cmoke kuhamo nekje med sedem in petnajst minut, kuhan nadevan cmok pa prepoznamo po tem, da je dovolj mehek. Za razliko od cmokov brez polnila, se pri nadevanih cmokih ne moremo ozirati zgolj na to, da kuhani priplavajo na vrh – ko so že na vrhu, jih je smiselno pustiti še nekaj minut vreti, medtem pa pripravimo slastne drobtine.
Slivovi cmoki ali slivovi knedli? Krompirjevo testo, sladke slive in maslene drobtine so gotovo ena najboljših poletnih sladic.
Slivovi cmoki
Maslene drobtine za piko na i
Nepogrešljivi dodatek cmokom iz krompirjevega testa pripravimo tako, da v ponvi raztopimo maslo in na njem pražimo krušne drobtine, ki smo jim dodali sladkor ali vaniljev sladkor, po želji pa še cimet. Ko postanejo zlatorjave barve, v njih na hitro povaljamo skuhane cmoke in takoj postrežemo.

Cmoki na zalogo
Nič ni lepšega kot to, da med brskanjem po zamrzovalni skrinji najdemo vrečko krompirjevih cmokov, ki v sebi skrivajo poletne okuse in spomine. Da, cmoke lahko zamrznemo surove ali skuhane. Globoko zamrznjeni bodo na svojo priložnost, da nas osrečijo, počakali tudi do tri mesece.
Da so cmoki iz krompirjevega testa pridobili status večne klasike, je verjetno zaslužna potrpežljivost, natančnost in predvsem ljubezen, ki so jo naše babice vložile v njihovo pripravo. Prav je, da to tradicijo z vsem spoštovanjem nadaljujemo tudi mi. Seveda pa podobno velja tudi za skutne cmoke.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se