Domač metin sirup - popoln dodatek osvežilnih poletnih koktajlov
Imate doma veliko sveže mete? Pripravite si zalogo domačega metinega sirupa, ki ga lahko zmešate z navadno oziroma mineralno vodo ali pa jo uporabite kot dodatek koktajlom in drugim osvežilnim napitkom.

Meta je eno najbolj prepoznavnih in vsestransko uporabnih zelišč prijetnega osvežilnega okusa. Uspeva skoraj povsod, najbolj pa ji ustreza vlažna, sončna lega, kjer hitro ustvari bujne zelene grmičke. V kuhinji jo lahko uporabimo kot dodatek solatam, napitkom sladicam, jogurtom, in slanim jedem, iz njenih listov lahko pripravimo čaj ali skuhamo domač metin sirup.
Priprava metinega sirupa po korakih
Priprava metinega sirupa je zelo enostavna. Vse, kar potrebujemo, je:
- šop ali dva sveže nabrane mete (odvisno, kako intenziven okus želimo),
- 2 litra vode,
- 2 kilograma sladkorja,
- 2 žlički citronske kisline in
- 2 limoni.
1. Najprej v večji lonec odmerimo vodo. Lonec pristavimo na štedilnik in vodo zavremo. Dodamo sladkor in mešamo, da se povsem raztopi. Nato lonec odstavimo in v vročem sirupu raztopimo še citronko. Pustimo, da se mešanica nekoliko ohladi.
2. Medtem operemo meto pod tekočo vodo in jo dobro otresemo ter narežemo na približno pol centimetra debele kose – tudi stebla! Limoni prav tako operemo in ju narežemo na kolobarje.
3. V še toplo (a ne prevročo) mešanico vode, sladkorja in citronke najprej dodamo narezano svežo meto, po vrhu pa še na kolobarje narezano limono, ki bo sirupu dodala kislino ter poskrbela, da bo meta res namakala v vodi.
4. Tako pripravljeno mešanico pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se meta na hladnem mestu namaka 24 ur.
5. Naslednji dan tekočino precedimo. Meto dobro ožamemo, da iz nje izločimo čim več arome. Nato sirup še enkrat precedimo čez drobno cedilo, ki smo ga obložili z gazo, ga zavremo in nalijemo v sterilizirane steklenice, ki jih neprodušno zapremo.
6. Sirup hranimo v hladnem, temnem prostoru ali v hladilniku. Če želimo bolj obstojno različico, sirup lahko še vročega pasteriziramo. Za bolj izrazito barvo nekateri med pripravo dodajo malo metine arome ali kapljico limetinega soka.

Domači burgerji vedno zmagajo! Tile jagnječji imajo grški pridih.
Burgerji z jagnjetino in metinim cacikijem
Kje uporabiti metin sirup?
Metin sirup je najbolje pripraviti na zalogo, da ga imamo vedno pri roki, ko si zaželimo ohladitve in osvežitve. Gre namreč za naravno, aromatično osvežitev, ki združuje svežino mete in sladkobo poletja. Metin sirup je priljubljen zaradi svojega prijetno hladilnega učinka in vsestranske uporabe – od prelivov za sladoled do osnove za domače limonade, koktajle ali preprosto kot dodatek vodi.
Z dvojnim učinkom hlajenja: ker je pač sladoled in ker je v njem meta, najbolj osvežilno izmed vseh zelišč.
Metin sladoled s koščki čokolade
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se