© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato

Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato

Čas priprave 1 h 20 min + vsaj 2 uri za mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI3807991@GFSeasonal_Lamb

Sestavine

  • 1 manjše jagnječje stegno (težko približno 1,5 kg), mesarja prosimo, da ga metuljasto razpre

metina omaka

  • 100 g sveže mete
  • 3 stroki česna
  • za prst velik kos ingverja
  • 2 majhna zelena čilija
  • 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
  • majhen šopek koriandra
  • sok 1 limone
  • dober ščep soli

krompir

  • 800 g mladega krompirja
  • 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 2 mladi čebulici
  • 200 g grškega jogurta
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 manjše jagnječje stegno (težko približno 1,5 kg), mesarja prosimo, da ga metuljasto razpre

metina omaka

  • 100 g sveže mete
  • 3 stroki česna
  • za prst velik kos ingverja
  • 2 majhna zelena čilija
  • 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
  • majhen šopek koriandra
  • sok 1 limone
  • dober ščep soli

krompir

  • 800 g mladega krompirja
  • 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 2 mladi čebulici
  • 200 g grškega jogurta

Postopek

1

Najprej pripravimo omako. Metine lističe osmukamo, česen in ingver olupimo in grobo narežemo, čilijema po želji in okusu odstranimo semena, semena kumina suho popražimo. Vse sestavine za omako in kanček vode damo v majhen sekljalnik ali multipraktik in zmeljemo v grobo pasto. V hladilniku se obdrži do 2 dni.

2

Tretjino omake uporabimo kot marinado za meso in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko pa tudi do 24 ur.

3

Za krompirjevo solato krompir po potrebi razpolovimo in ga skuhamo. Posebej skuhamo tudi grah. Oboje odcedimo in pustimo, da se ohladi. V skledo damo krompir, grah, narezano mlado čebulo, jogurt in tretjino metine omake ter zmešamo. Solato lahko pripravimo dan prej in jo shranimo v hladilnik. Ven jo vzamemo 1 uro pred postrežbo.

4

Zakurimo žar in počakamo, da je oglje pepelnato. Jagnječje stegno z notranjo stranjo navzdol pečemo približno 25 minut, nato ga obrnemo in pečemo še 15 minut, da je ožgano in cvrči. Ko je jagnjetina pečena, kot nam je všeč, jo na ogretem krožniku pustimo počivati približno 15 minut, da se sokovi razporedijo po mesu. Nato jo narežemo na debele rezine in prestrežemo sokove.

5

V skledi zmešamo mesne sokove s preostalo metino omako in jo postrežemo skupaj z mesom in krompirjevo solato.

Nasvet

Jagnjetino lahko spečemo tudi v pečici. Segrejemo jo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo), meso položimo na pekač in ga pečemo 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in meso pečemo še 20 minut.

Priljubljeni recepti

Kvinojina solata z brokolijem in jajcem

Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije

20 min
Enostavno

Makroni s čokolado in malinami

Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske

50 min
Srednje zahtevno

Drobljenec z jagodami in rabarbaro

Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.