
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato

Sestavine
- 1 manjše jagnječje stegno (težko približno 1,5 kg), mesarja prosimo, da ga metuljasto razpre
metina omaka
- 100 g sveže mete
- 3 stroki česna
- za prst velik kos ingverja
- 2 majhna zelena čilija
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- dober ščep soli
krompir
- 800 g mladega krompirja
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 2 mladi čebulici
- 200 g grškega jogurta

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1 manjše jagnječje stegno (težko približno 1,5 kg), mesarja prosimo, da ga metuljasto razpre
metina omaka
- 100 g sveže mete
- 3 stroki česna
- za prst velik kos ingverja
- 2 majhna zelena čilija
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- dober ščep soli
krompir
- 800 g mladega krompirja
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 2 mladi čebulici
- 200 g grškega jogurta
Postopek
Najprej pripravimo omako. Metine lističe osmukamo, česen in ingver olupimo in grobo narežemo, čilijema po želji in okusu odstranimo semena, semena kumina suho popražimo. Vse sestavine za omako in kanček vode damo v majhen sekljalnik ali multipraktik in zmeljemo v grobo pasto. V hladilniku se obdrži do 2 dni.
Tretjino omake uporabimo kot marinado za meso in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko pa tudi do 24 ur.
Za krompirjevo solato krompir po potrebi razpolovimo in ga skuhamo. Posebej skuhamo tudi grah. Oboje odcedimo in pustimo, da se ohladi. V skledo damo krompir, grah, narezano mlado čebulo, jogurt in tretjino metine omake ter zmešamo. Solato lahko pripravimo dan prej in jo shranimo v hladilnik. Ven jo vzamemo 1 uro pred postrežbo.
Zakurimo žar in počakamo, da je oglje pepelnato. Jagnječje stegno z notranjo stranjo navzdol pečemo približno 25 minut, nato ga obrnemo in pečemo še 15 minut, da je ožgano in cvrči. Ko je jagnjetina pečena, kot nam je všeč, jo na ogretem krožniku pustimo počivati približno 15 minut, da se sokovi razporedijo po mesu. Nato jo narežemo na debele rezine in prestrežemo sokove.
V skledi zmešamo mesne sokove s preostalo metino omako in jo postrežemo skupaj z mesom in krompirjevo solato.
Nasvet
Jagnjetino lahko spečemo tudi v pečici. Segrejemo jo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo), meso položimo na pekač in ga pečemo 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in meso pečemo še 20 minut.