
Metin sladoled s koščki čokolade
Z dvojnim učinkom hlajenja: ker je pač sladoled in ker je v njem meta, najbolj osvežilno izmed vseh zelišč.
Metin sladoled s koščki čokolade
Z dvojnim učinkom hlajenja: ker je pač sladoled in ker je v njem meta, najbolj osvežilno izmed vseh zelišč.

Sestavine
- 150 g temne čokolade
- 4 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 80 g sveže mete (s stebli)
- 4 rumenjaki velikih jajc
- 150 g sladkorja
- korneti za sladoled (po želji)

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 150 g temne čokolade
- 4 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 80 g sveže mete (s stebli)
- 4 rumenjaki velikih jajc
- 150 g sladkorja
- korneti za sladoled (po želji)
Postopek
Čokolado damo v plastično vrečko, jo zapremo in za najmanj pol ure postavimo v zamrzovalnik. Z valjarjem jo nato v vrečki zdrobimo na majhne koščke. Vaniljev strok vzdolžno razpolovimo.
Mleko in smetano zlijemo v srednje veliko kozico z debelim dnom. Iz vaniljevega stroka z nožem izpraskamo semena in jih damo v mlečno zmes skupaj s strokom. Segrevamo toliko časa, da mleko skoraj zavre; občasno premešamo. Dodamo metine liste in stebla, pokrijemo in pustimo 15 minut, da se mlečna zmes navzame okusa.
Odstranimo vaniljev strok in mleko precedimo v čisto kozico. Z lopatico meto v cedilu dobro potlačimo, da iztisnemo kar največ okusa, nato jo zavržemo.
Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem, približno 5 minut z električnim mešalnikom. Metino mleko ponovno segrevamo, da skoraj zavre.
Polovico mleka dodamo stepenim rumenjakom in mešamo, da se sestavine povežejo, nato zmes vlijemo v preostalo mleko. Ob stalnem mešanju na nizkem ognju segrevamo 3 do 4 minute, da se zmes zgosti. Pazimo, da se krema ne segreje premočno, ker se lahko sesiri. Preložimo jo v skledo in pustimo, da se ohladi. Občasno jo premešamo, da se ne naredi skorjica. Ohlajeno kremo damo v hladilnik, da se res dobro ohladi, najbolje je, da jo v hladilniku pustimo čez noč.
Kremo preložimo v strojček za pripravo sladoleda, in preden zamrzne, vanjo vmešamo čokoladne koščke, nato pustimo, da do konca zamrzne. Sladoled preložimo v plastično posodo za zamrzovanje, dobro jo zapremo in shranimo v zamrzovalnik. Preden sladoled postrežemo, ga v hladilniku pustimo 20 do 30 minut, da se malo zmehča. Postrežemo ga v kornetih ali skodelicah.
Nasvet
Če se krema zaradi previsoke temperature sesiri, jo prelijemo v skledo, ki jo postavimo v ledeno mrzlo vodo, in jo ponovno zmešamo. Vrnemo jo v čisto kozico in ponovno segrevamo.
Če nimamo strojčka za sladoled, kremo preložimo v posodo za zamrzovanje in jo za 2 do 3 ure postavimo v zamrzovalnik. Ko začne sladoledna masa ob robovih posode zamrzovati, jo dobro premešamo, da razbijemo vse kristale, vmešamo čokolado in posodo ponovno postavimo v zamrzovalnik, da masa zamrzne do konca.