
Kaj boste skuhali danes?
Metin sladoled s koščki čokolade
Z dvojnim učinkom hlajenja: ker je pač sladoled in ker je v njem meta, najbolj osvežilno izmed vseh zelišč.
Metin sladoled s koščki čokolade
Z dvojnim učinkom hlajenja: ker je pač sladoled in ker je v njem meta, najbolj osvežilno izmed vseh zelišč.

Sestavine
- 150 g temne čokolade
- 4 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 80 g sveže mete (s stebli)
- 4 rumenjaki velikih jajc
- 150 g sladkorja
- korneti za sladoled (po želji)

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 150 g temne čokolade
- 4 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 80 g sveže mete (s stebli)
- 4 rumenjaki velikih jajc
- 150 g sladkorja
- korneti za sladoled (po želji)
Postopek
Čokolado damo v plastično vrečko, jo zapremo in za najmanj pol ure postavimo v zamrzovalnik. Z valjarjem jo nato v vrečki zdrobimo na majhne koščke. Vaniljev strok vzdolžno razpolovimo.
Mleko in smetano zlijemo v srednje veliko kozico z debelim dnom. Iz vaniljevega stroka z nožem izpraskamo semena in jih damo v mlečno zmes skupaj s strokom. Segrevamo toliko časa, da mleko skoraj zavre; občasno premešamo. Dodamo metine liste in stebla, pokrijemo in pustimo 15 minut, da se mlečna zmes navzame okusa.
Odstranimo vaniljev strok in mleko precedimo v čisto kozico. Z lopatico meto v cedilu dobro potlačimo, da iztisnemo kar največ okusa, nato jo zavržemo.
Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem, približno 5 minut z električnim mešalnikom. Metino mleko ponovno segrevamo, da skoraj zavre.
Polovico mleka dodamo stepenim rumenjakom in mešamo, da se sestavine povežejo, nato zmes vlijemo v preostalo mleko. Ob stalnem mešanju na nizkem ognju segrevamo 3 do 4 minute, da se zmes zgosti. Pazimo, da se krema ne segreje premočno, ker se lahko sesiri. Preložimo jo v skledo in pustimo, da se ohladi. Občasno jo premešamo, da se ne naredi skorjica. Ohlajeno kremo damo v hladilnik, da se res dobro ohladi, najbolje je, da jo v hladilniku pustimo čez noč.
Kremo preložimo v strojček za pripravo sladoleda, in preden zamrzne, vanjo vmešamo čokoladne koščke, nato pustimo, da do konca zamrzne. Sladoled preložimo v plastično posodo za zamrzovanje, dobro jo zapremo in shranimo v zamrzovalnik. Preden sladoled postrežemo, ga v hladilniku pustimo 20 do 30 minut, da se malo zmehča. Postrežemo ga v kornetih ali skodelicah.
Nasvet
Če se krema zaradi previsoke temperature sesiri, jo prelijemo v skledo, ki jo postavimo v ledeno mrzlo vodo, in jo ponovno zmešamo. Vrnemo jo v čisto kozico in ponovno segrevamo.
Če nimamo strojčka za sladoled, kremo preložimo v posodo za zamrzovanje in jo za 2 do 3 ure postavimo v zamrzovalnik. Ko začne sladoledna masa ob robovih posode zamrzovati, jo dobro premešamo, da razbijemo vse kristale, vmešamo čokolado in posodo ponovno postavimo v zamrzovalnik, da masa zamrzne do konca.