© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sladica »mojito«

Sladica »mojito«

Čas priprave 1 h + 5h hlajenja
Zahtevnost Enostavno
Količina 10 tortic
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
TORTA  mojitoIMG_6132000

Sestavine

magdalenski biskvit

  • 4 jajca
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 70 g medu
  • 200 g moke
  • 8 g pecilnega praška
  • 180 g masla

limonova krema

  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • nastrgana lupinica 3 limon
  • 5 žlic limonovega soka
  • 1 vrečka želatine v prahu
  • 4,5 dl sladke smetane

krema mojito

  • 500 g kremnega sira
  • 130 g sladkorja v prahu
  • lupinica in sok 4 limet
  • 0,7 dl metinega likerja, metinega sirupa ali likerja mojito

okras

  • nastrgana limetina lupinica
  • tanke rezine limone
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

magdalenski biskvit

  • 4 jajca
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 70 g medu
  • 200 g moke
  • 8 g pecilnega praška
  • 180 g masla

limonova krema

  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • nastrgana lupinica 3 limon
  • 5 žlic limonovega soka
  • 1 vrečka želatine v prahu
  • 4,5 dl sladke smetane

krema mojito

  • 500 g kremnega sira
  • 130 g sladkorja v prahu
  • lupinica in sok 4 limet
  • 0,7 dl metinega likerja, metinega sirupa ali likerja mojito

okras

  • nastrgana limetina lupinica
  • tanke rezine limone

Postopek

1

Za biskvit jajca in rjavi sladkor stepemo v bogato penasto maso. Dodamo med in še malo stepemo. Potem vmešamo presejano moko in pecilni prašek, na koncu pa še stopljeno maslo. Razprostremo na pekač za rulade, obložen s papirjem za peko (plast testa naj bo debela do 0,8 cm), in pečemo na 180 °C približno 8 do 10 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.

2

Pripravimo limonovo kremo. Želatino namočimo v 5 žlic limonovega soka. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjake v skledi zmešamo z naribano limonovo lupinico, dodamo 75 g sladkorja in penasto stepemo. Namočeno želatino stopimo v vodni kopeli in jo dodamo rumenjakovi mešanici. V drugi skledi stepemo smetano, v tretji pa beljake in preostalih 25 g sladkorja. V rumenjakovo maso najprej narahlo vmešamo stepeno smetano, nato pa še sneg. Polovico limonove kreme razdelimo v 10 obodcev za tortice premera 8 cm in postavimo v hladilnik za 3 do 4  ure, da se strdi.

3

Za kremo mojito stepemo kremni sir, sladkor, limonov sok in lupinico, nato vmešamo liker ali sirup. Z okroglim modelčkom premera 8 cm (ali manj, če želimo, da je biskvit skrit pod kremo, kot na sliki) izrežemo 20 krogcev iz biskvita. Po en krogec biskvita položimo na limonovo kremo v obodcih in jih prekrijemo s kremo mojito. Nanjo položimo še eno plast biskvitnih krogcev in spet prekrijemo z limonovo kremo. Sladico v obodcih za 1  uro postavimo v zamrzovalnik.

4

Tortice vzamemo iz zamrzovalnika in odstranimo obodce. To najlaže storimo tako, da jih krog in krog segrejemo s kuhinjskim gorilnikom, če ga nimamo, pa počakamo, da se obod malo odtaja. Okrasimo jih z limetino lupinico in tankimi rezinami limone ter postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.