
Francoska čebulna juha
Čebulna juha velja za večno klasiko francoske kulinarike
Francoska čebulna juha
Čebulna juha velja za večno klasiko francoske kulinarike

Sestavine
- 50 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg čebule
- 1 žlička sladkorja
- 4 stroki česna
- 2 žlici moke
- 2,5 dl suhega belega vina
- 1,3 l vroče močne goveje jušne osnove
- 4–8 rezin francoske štruce (odvisno od debeline rezin)
- 150 g sira grojer

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.
Sestavine
- 50 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg čebule
- 1 žlička sladkorja
- 4 stroki česna
- 2 žlici moke
- 2,5 dl suhega belega vina
- 1,3 l vroče močne goveje jušne osnove
- 4–8 rezin francoske štruce (odvisno od debeline rezin)
- 150 g sira grojer
Postopek
Čebulo razpolovimo in na tanko narežemo. V veliki kozici z debelim dnom stopimo maslo skupaj z oljem. Dodamo čebulo, kozico pokrijemo in čebulo dušimo 10 minut, da se zmehča. Dodamo sladkor in pražimo še 20 minut, da čebula karamelizira, medtem jo mešamo. Čebula mora biti zlato obarvana, polnega okusa in mehka, ko jo stisnemo med prsti. Proti koncu pazimo, da se ne prismodi.
Česen narežemo na rezinice in ga v zadnjih nekaj minutah praženja primešamo čebuli, poprašimo z moko in dobro premešamo. Temperaturo povišamo in še naprej mešamo, postopoma prilivamo vino in potem še vročo jušno osnovo. Pokrijemo in počasi kuhamo 15 do 20 minut.
Segrejemo žar v pečici in popečemo rezine kruha. Sir drobno naribamo. Juho razdelimo v nepregorne skodele, v vsako položimo rezino ali dve kruha in ga posujemo s sirom. Skodele z juho postavimo pod žar in segrevamo, da se sir stopi. Kruhke lahko tudi posujemo s sirom in popečemo same, nato jih že pripravljene položimo na juho.