
Goveji golaž
Če gostimo veliko družbo, je goveji golaž odlična zamisel.
Goveji golaž
Če gostimo veliko družbo, je goveji golaž odlična zamisel.

Sestavine
- 2 kg govejega bočnika
- 4 dl olja
- 1,5 kg čebule
- 10 strokov česna
- 4 žlice sladke mlete paprike
- 1 liter čiste goveje juhe
- 3 paradižniki
- 5 brinovih jagod
- 4 lovorovi listi
- 1 žlica majarona
- 1 žlička mlete kumine
- ½ žličke sveže zmletega popra
- 1 žlička nasekljanega luštreka
- malo timijana
- malo krebuljice
- sol
- kajenski poper
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 2 kg govejega bočnika
- 4 dl olja
- 1,5 kg čebule
- 10 strokov česna
- 4 žlice sladke mlete paprike
- 1 liter čiste goveje juhe
- 3 paradižniki
- 5 brinovih jagod
- 4 lovorovi listi
- 1 žlica majarona
- 1 žlička mlete kumine
- ½ žličke sveže zmletega popra
- 1 žlička nasekljanega luštreka
- malo timijana
- malo krebuljice
- sol
- kajenski poper
Postopek
Meso operemo pod hladno vodo, dobro osušimo in vzdolžno narežemo na široke trakove, te pa na kocke. Čebulo drobno nasekljamo.

V veliki posodi segrejemo olje. Na njem med stalnim mešanjem svetlo rjavo prepražimo čebulo. Potresemo jo z mleto papriko in takoj zalijemo z malo juhe, da paprika ne postane grenka. Vse dobro premešamo.
Česen drobno nasekljamo, brinove jagode zmečkamo. Paradižnik narežemo na drobne kocke in ga z vsemi začimbami in zelišči dodamo čebuli. Mešanico počasi kuhamo približno 10 minut, nato dodamo meso in med mešanjem dolivamo govejo juho, tako da je meso ves čas pokrito s tekočino.
Golaž naj na nizki temperaturi nežno vre približno 2 uri. Lahko ga kuhamo tudi dlje – toliko časa, da se meso zelo zmehča in čebula razpade v gosto omako, kar dosežemo tudi z nenehnim mešanjem. Golaž po okusu še malo začinimo. Preden ga postrežemo, odstranimo lovor.