
Kaj boste skuhali danes?
Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom
Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 2 rdeči papriki
- 2 žlici rožmarinovih iglic
- 140 g riža za rižoto (arborio)
- 1,5 dl belega vina
- 8,5 dl manj slane zelenjavne jušne osnove
- 400 g vloženih artičokinih srčkov
- 2 žlici naribanega parmezana
- 2 žlici praženih pinjol

Najlažji recept za chilli con carne, ki vedno uspe
Čeprav izvira iz Mehike in se je do popolne prepoznavnosti razvila v ZDA, je chilli con carne postal priljubljen po celem svetu.

Najboljši slani in sladki recepti s kostanjem
Če ste se do zdaj že naveličali klasičnega pečenega ali kuhanega kostanja, preverite naše predloge, kako kostanj uporabiti v slanih in sladkih jedeh.

To jesensko poslastico iz kozarca se morate naučiti pripraviti
Prge ali tepke so del naše tradicije, simbol trdoživosti in povezanosti z naravo. Prav je, da jih bolje spoznamo.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 2 rdeči papriki
- 2 žlici rožmarinovih iglic
- 140 g riža za rižoto (arborio)
- 1,5 dl belega vina
- 8,5 dl manj slane zelenjavne jušne osnove
- 400 g vloženih artičokinih srčkov
- 2 žlici naribanega parmezana
- 2 žlici praženih pinjol
Postopek
Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Papriki operemo, očistimo semen in narežemo na večje kose. Artičokine srčke odcedimo in razpolovimo. V veliki ponvi ali voku segrejemo olje. Na njem 6 do 7 minut pražimo čebulo, da porjavi in se zmehča, dodamo papriko in rožmarin ter kuhamo 5 minut. Dodamo še riž in dobro premešamo.
Primešamo vino in tretjino juhe. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in jed kuhljamo tako dolgo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Rižoto večkrat premešamo.
Jedi spet dodamo tretjino juhe in kuhljamo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Nato prilijemo še preostalo juho skupaj z artičokami in rižoto skuhamo do konca; kuhana je, ko je riž mehak, vendar čvrst na ugriz.
Jed solimo, vmešamo še parmezan in polovico pinjol. Rižoto razdelimo na krožnike, posujemo s preostalimi pinjolami in postrežemo.
Nasvet
Rižoto lahko naredimo s šunko. Izpustimo rožmarin in rižoto skuhamo po zgoraj navedenih navodilih. Ko je riž kuhan, vmešamo 8,5 dag na kocke narezane puste šunke in majhen šopek sesekljane bazilike. Prelijemo še s kapljico balzamičnega kisa in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.