
Kotleti s koromačem, krompirjem in čebulo
Kotleti s koromačem, krompirjem in čebulo

Sestavine
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 750 g manjšega krompirja
- 2 gomolja koromača
- 2 žlici koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 svinjski kotleti s kostjo
- sok 2 majhnih limon
- sol in poper
- 350 g brokolija

7 preprostih receptov za grške jedi, ki vedno navdušijo
Grška kuhinja si značilnosti deli z italijansko, balkansko in turško kulinariko. Je preprosta, a izjemno bogata in okusna.

Če ste naveličani jajc, odkrijte te poletne zajtrke
Poleti si želimo lahkotnejši uvod v nov dan. Izbrali smo recepte za super poletne zajtrke - od čija pudingov in zdravih skled do pečenih kosmičev, mafinov in sendvičev.

Spanakopita – grška pita s špinačo in feto
Spanakopita je izvrstna tradicionalna grška jed. Postrežemo jo za predjed ali pa glavno jed skupaj s solato. Če jo pripravite s kupljenim vlečenim testom, ne boste imeli veliko dela.
Sestavine
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 750 g manjšega krompirja
- 2 gomolja koromača
- 2 žlici koromačevih semen
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 svinjski kotleti s kostjo
- sok 2 majhnih limon
- sol in poper
- 350 g brokolija
Postopek
Čebulo narežemo na lističe, česen na tanke rezine. Krompir operemo, po potrebi olupimo in razpolovimo. Koromaču odstranimo zeleni del, ki ga prihranimo, preostanek pa narežemo na tanke rezine.
V terilniku stremo koromačeva semena in jih zmešamo s polovico olja in malo soli ter popra. S tako pripravljeno mešanico natremo kotlete in jih prihranimo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V veliki nizki nepregorni kozici s pokrovko segrejemo preostalo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo in česen, da se zmehčata. Dodamo še krompir in tudi tega pečemo nekaj minut. Nato dodamo koromač, limonov sok in približno 1 dl vode. Solimo in popramo, pokrijemo in v pečici pečemo 35 minut.
Kozico odkrijemo, zelenjavo premešamo, nato pa na vrh razporedimo kotlete. Nepokrito vrnemo v pečico in pečemo še 10 minut oziroma tako dolgo, da so kotleti skoz in skoz pečeni. Medtem brokoli razdelimo na posamezne cvetove in ga skuhamo.
Jed potresemo s prihranjenim sesekljanim koromačevim zelenjem in postrežemo z brokolijem.