Kaj boste skuhali danes?
Marmelada iz rdeče čebule
Marmelada iz rdeče čebule
Sestavine
- 2 kg rdeče čebule
- 4 stroki česna
- 1,5 dl oljčnega olja
- 50 g masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 1 žlička svežih timijanovih lističev
- ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
- 7,5 dl rdečega vina
- 3,5 dl rdečega vinskega kisa
- 2 dl portovca ali podobnega rdečega desertnega vina
- sol
- poper
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 2 kg rdeče čebule
- 4 stroki česna
- 1,5 dl oljčnega olja
- 50 g masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 1 žlička svežih timijanovih lističev
- ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
- 7,5 dl rdečega vina
- 3,5 dl rdečega vinskega kisa
- 2 dl portovca ali podobnega rdečega desertnega vina
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi z debelim dnom segrejemo olje in maslo. Dodamo čebulo in česen in dobro premešamo, da se vsa čebula obda z maščobo. Potresemo s sladkorjem, timijanom, čilijem (če ga uporabimo) ter solimo in popramo. Ponovno dobro premešamo, malo znižamo temperaturo in kuhamo odkrito od pol do ene ure. Občasno premešamo. Kuhamo toliko časa, da vsa tekočina izpari, da je čebula mehka in lepljiva in diši po karameliziranem sladkorju. Čebula mora biti tako mehka, da razpade, če jo s kuhalnico pritisnemo ob rob posode. To dosežemo, če čebulo zelo počasi kuhamo.
Ko se čebula zmehča, dolijemo vino, kis in portovec, zvišamo temperaturo in kuhamo nepokrito še 30 d0 35 minut. Občasno premešamo in kuhamo toliko časa, da dobi temno mahagonijevo barvo in se tekočina pokuha za dve tretjini. Marmelada je kuhana, ko za kuhalnico – potegnemo jo po dnu posode – ostane prazna sled, ki se hitro napolni s sirupastim sokom. Čebulo ohladimo v ponvi in jo nato napolnimo v vroče sterilizirane kozarce in zapremo. Postrežemo jo k pečenkam, terinam in paštetam, tofuju …
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tartufi s 70 % čokolado
Piščanec z gorčično-smetanovo omako s pehtranom
Tako zelo drugače, pa tako zelo preprosto. In vsa skrivnost je v dveh vejicah svežega pehtrana!
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.