
Božična torta
Božična torta

Sestavine
kolač s suhim sadjem
- 2 dl močnega črnega čaja
- 3 žlice viskija
- 3 žlice pomarančne marmelade
- 700 g mešanega suhega sadja
- 50 g kandirane pomarančne in limonove lupine
- 100 g kandiranih češenj
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 300 g bele moke
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- 1 žlička cimeta
- lupinica 1 limone
preliv
- 2 žlički sladkorja
- 0,5 dl vročega črnega čaja
- 1 žlica viskija ali pomarančnega soka
okras
- 200 g sladkorja v prahu
- 1–2 žlici vode za sladkorni preliv
- 1,5 kg sladkorne mase
- rdeče jedilno barvilo
- rjavo jedilno barvilo
- zlate sladkorne kroglice za gumbe
- model v obliki možička (velikost 7 cm)

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
kolač s suhim sadjem
- 2 dl močnega črnega čaja
- 3 žlice viskija
- 3 žlice pomarančne marmelade
- 700 g mešanega suhega sadja
- 50 g kandirane pomarančne in limonove lupine
- 100 g kandiranih češenj
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 300 g bele moke
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- 1 žlička cimeta
- lupinica 1 limone
preliv
- 2 žlički sladkorja
- 0,5 dl vročega črnega čaja
- 1 žlica viskija ali pomarančnega soka
okras
- 200 g sladkorja v prahu
- 1–2 žlici vode za sladkorni preliv
- 1,5 kg sladkorne mase
- rdeče jedilno barvilo
- rjavo jedilno barvilo
- zlate sladkorne kroglice za gumbe
- model v obliki možička (velikost 7 cm)
Postopek
V veliki skledi zmešamo čaj z viskijem in marmelado, da se ta raztopi. Dodamo vse suho in kandirano sadje, pokrijemo in pustimo čez noč, da se vse sestavine prepojijo.
Naslednji dan segrejemo pečico na 140 °C in model za torte premera 26 cm obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom penasto umešamo maslo s sladkorjem. Postopoma dodajamo jajca, vmes pa neprestano mešamo. Nato dodamo moko s pecilnim praškom, začimbe, limonovo lupinico in namočeno sadje s tekočino vred.
Sestavine dobro zmešamo, stresemo jih v pripravljen pekač s premerom 26 cm in poravnamo. Kolač pečemo uro in pol oziroma tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, čista.
Kolač ohladimo v pekaču. Še vroč kolač s palčko ali nabodalom večkrat do dna prebodemo. V čaj zamešamo sladkor, dodamo viski ali pomarančni sok in polijemo po kolaču. Počakamo, da se kolač prepoji in da ni preveč moker, ko ga krasimo.
Pripravimo masleno kremo. Sladkor skuhamo v vodi z limonovim sokom do nitke (105 °C). Sirup ohladimo in nato med stalnim mešanjem počasi dodajamo maslo ali margarino. Mešamo tako dolgo, da se krema zgosti in speni. S kremo premažemo cel kolač.
Sladkorno maso dobro pregnetemo, jo pol kilograma prihranimo, preostalo pa položimo na delovno površino, posuto s škrobom ali sladkorjem v prahu. Razvaljamo jo na debelino 3 mm, nato jo navijemo na valjar in z njegovo pomočjo maso položimo čez kolač. Ob robovih lepo zgladimo in odvečno maso odrežemo.
Preostalo sladkorno maso razdelimo na 3 enake dele. En del pobarvamo rdeče, drugega pa rjavo. Bel in rdeče pobarvan del zavijemo v plastično kuhinjsko folijo, da se nam ne posušita, rjavega pa razvaljamo in iz njega z modelčkom v obliki možička (velikost 7 cm) izrežemo 5 možičkov.
Pripravimo sladkorni preliv tako, da sladkor v prahu zmešamo z vodo, da dobimo tekoč preliv. Malo ga kanemo na možičke in jih razporedimo po torti; stran s sladkornim prelivom naj bo obrnjena navzdol, da se bodo možički torte bolj oprijeli.
Iz bele in rdeče sladkorne mase naredimo rdeče-bel svitek, ki naj bo dovolj dolg, da ga ovijemo okoli torte in iz njega naredimo še 5 tanjših sladkornih palčk, ki jih položimo med možičke. (Podroben postopek izdelave rdeče–belega svitka in palčk je razložen pri receptu za mentolove sladkorne palčke. Svitek in palčke na torto pritrdimo s sladkornim prelivom.)
Sladkorni preliv napolnimo v plastično kuhinjsko vrečko, ji odrežemo mali vogalček in možičkom narišemo oči in usta ter gumbe. Na gumbe pritrdimo še zlate sladkorne kroglice.
Nasvet
Ali je sladkor skuhan do nitke, preizkusimo tako, da palec in kazalec potopimo v ledeno mrzlo vodo, nato ju hitro namočimo v sirup, prste stisnemo in razširimo. Med palcem in kazalcem se potegne tanka sladkorna nit.