
Kaj boste skuhali danes?
Božična torta
Božična torta

Sestavine
kolač s suhim sadjem
- 2 dl močnega črnega čaja
- 3 žlice viskija
- 3 žlice pomarančne marmelade
- 700 g mešanega suhega sadja
- 50 g kandirane pomarančne in limonove lupine
- 100 g kandiranih češenj
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 300 g bele moke
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- 1 žlička cimeta
- lupinica 1 limone
preliv
- 2 žlički sladkorja
- 0,5 dl vročega črnega čaja
- 1 žlica viskija ali pomarančnega soka
okras
- 200 g sladkorja v prahu
- 1–2 žlici vode za sladkorni preliv
- 1,5 kg sladkorne mase
- rdeče jedilno barvilo
- rjavo jedilno barvilo
- zlate sladkorne kroglice za gumbe
- model v obliki možička (velikost 7 cm)

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Sestavine
kolač s suhim sadjem
- 2 dl močnega črnega čaja
- 3 žlice viskija
- 3 žlice pomarančne marmelade
- 700 g mešanega suhega sadja
- 50 g kandirane pomarančne in limonove lupine
- 100 g kandiranih češenj
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 300 g bele moke
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- 1 žlička cimeta
- lupinica 1 limone
preliv
- 2 žlički sladkorja
- 0,5 dl vročega črnega čaja
- 1 žlica viskija ali pomarančnega soka
okras
- 200 g sladkorja v prahu
- 1–2 žlici vode za sladkorni preliv
- 1,5 kg sladkorne mase
- rdeče jedilno barvilo
- rjavo jedilno barvilo
- zlate sladkorne kroglice za gumbe
- model v obliki možička (velikost 7 cm)
Postopek
V veliki skledi zmešamo čaj z viskijem in marmelado, da se ta raztopi. Dodamo vse suho in kandirano sadje, pokrijemo in pustimo čez noč, da se vse sestavine prepojijo.
Naslednji dan segrejemo pečico na 140 °C in model za torte premera 26 cm obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom penasto umešamo maslo s sladkorjem. Postopoma dodajamo jajca, vmes pa neprestano mešamo. Nato dodamo moko s pecilnim praškom, začimbe, limonovo lupinico in namočeno sadje s tekočino vred.
Sestavine dobro zmešamo, stresemo jih v pripravljen pekač s premerom 26 cm in poravnamo. Kolač pečemo uro in pol oziroma tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, čista.
Kolač ohladimo v pekaču. Še vroč kolač s palčko ali nabodalom večkrat do dna prebodemo. V čaj zamešamo sladkor, dodamo viski ali pomarančni sok in polijemo po kolaču. Počakamo, da se kolač prepoji in da ni preveč moker, ko ga krasimo.
Pripravimo masleno kremo. Sladkor skuhamo v vodi z limonovim sokom do nitke (105 °C). Sirup ohladimo in nato med stalnim mešanjem počasi dodajamo maslo ali margarino. Mešamo tako dolgo, da se krema zgosti in speni. S kremo premažemo cel kolač.
Sladkorno maso dobro pregnetemo, jo pol kilograma prihranimo, preostalo pa položimo na delovno površino, posuto s škrobom ali sladkorjem v prahu. Razvaljamo jo na debelino 3 mm, nato jo navijemo na valjar in z njegovo pomočjo maso položimo čez kolač. Ob robovih lepo zgladimo in odvečno maso odrežemo.
Preostalo sladkorno maso razdelimo na 3 enake dele. En del pobarvamo rdeče, drugega pa rjavo. Bel in rdeče pobarvan del zavijemo v plastično kuhinjsko folijo, da se nam ne posušita, rjavega pa razvaljamo in iz njega z modelčkom v obliki možička (velikost 7 cm) izrežemo 5 možičkov.
Pripravimo sladkorni preliv tako, da sladkor v prahu zmešamo z vodo, da dobimo tekoč preliv. Malo ga kanemo na možičke in jih razporedimo po torti; stran s sladkornim prelivom naj bo obrnjena navzdol, da se bodo možički torte bolj oprijeli.
Iz bele in rdeče sladkorne mase naredimo rdeče-bel svitek, ki naj bo dovolj dolg, da ga ovijemo okoli torte in iz njega naredimo še 5 tanjših sladkornih palčk, ki jih položimo med možičke. (Podroben postopek izdelave rdeče–belega svitka in palčk je razložen pri receptu za mentolove sladkorne palčke. Svitek in palčke na torto pritrdimo s sladkornim prelivom.)
Sladkorni preliv napolnimo v plastično kuhinjsko vrečko, ji odrežemo mali vogalček in možičkom narišemo oči in usta ter gumbe. Na gumbe pritrdimo še zlate sladkorne kroglice.
Nasvet
Ali je sladkor skuhan do nitke, preizkusimo tako, da palec in kazalec potopimo v ledeno mrzlo vodo, nato ju hitro namočimo v sirup, prste stisnemo in razširimo. Med palcem in kazalcem se potegne tanka sladkorna nit.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladna juhica
Čokoladna juhica s pridihom kave in vinjaka bo popolna izbira za sivo popoldne
Poletna rižota z bučkami
»Sendvič« z dimljeno postrvjo
Takole si sendvič iz lokalnih sestavin rad pripravi chef Uroš Štefelin