Kaj boste skuhali danes?
Riba in kuskus po mediteransko
Riba in kuskus po mediteransko
Sestavine
- 2 fileja bele ribe (npr. trske), vsak po 125 g
- 2 limoni
- 1 rdeč čili
- šopek drobno narezane bazilike
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 100 g kuskusa
- 2 žlici balzamičnega kisa
- ½ kumare
- 2 žlici razpolovljenih izkoščičenih črnih oliv
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 2 fileja bele ribe (npr. trske), vsak po 125 g
- 2 limoni
- 1 rdeč čili
- šopek drobno narezane bazilike
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 100 g kuskusa
- 2 žlici balzamičnega kisa
- ½ kumare
- 2 žlici razpolovljenih izkoščičenih črnih oliv
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Eno limono uporabimo za sok in lupinico, drugo pa narežemo na krhlje. Polovico čilija narežemo, polovico pa drobno nasekljamo. Vzamemo manjši kos folije (velik naj bo približno kot list papirja A4) in nanj položimo en ribji file. Ribo začinimo in pokapamo z limonovim sokom in lupinico, polovico narezanega čilija in polovico bazilike.
Štiri češnjeve paradižnike razpolovimo in jih razporedimo okoli ribjega fileja. Na ribo položimo še en kos folije in robove stisnemo. Postopek ponovimo še za drugi ribji file in oba paketa položimo na nizek pekač. Ribi pečemo 15 do 18 minut, da se folija napihne (lahko ju pečemo tudi na žaru).
Medtem ko se ribi pečeta, kuskus prelijemo z 1 dl vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 5 minut, da nabrekne. Preostale paradižnike sesekljamo in zmešamo s kuskusom, balzamičnim kisom, na kocke narezano kumaro, preostalo baziliko, limonovim sokom in lupinico ter razpolovljenimi olivami. Kuskus začinimo, ostrežemo z ribo in krhlji limone ob strani, da lahko jed dodatno pokapamo z limonovim sokom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen sir feta s čilijem in origanom
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Testeninski rižek s paradižnikom in mocarelo
Paradižnik in mocarela sta vedno zmagovalna kombinacija