
Riba in kuskus po mediteransko
Riba in kuskus po mediteransko

Sestavine
- 2 fileja bele ribe (npr. trske), vsak po 125 g
- 2 limoni
- 1 rdeč čili
- šopek drobno narezane bazilike
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 100 g kuskusa
- 2 žlici balzamičnega kisa
- ½ kumare
- 2 žlici razpolovljenih izkoščičenih črnih oliv

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 2 fileja bele ribe (npr. trske), vsak po 125 g
- 2 limoni
- 1 rdeč čili
- šopek drobno narezane bazilike
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 100 g kuskusa
- 2 žlici balzamičnega kisa
- ½ kumare
- 2 žlici razpolovljenih izkoščičenih črnih oliv
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Eno limono uporabimo za sok in lupinico, drugo pa narežemo na krhlje. Polovico čilija narežemo, polovico pa drobno nasekljamo. Vzamemo manjši kos folije (velik naj bo približno kot list papirja A4) in nanj položimo en ribji file. Ribo začinimo in pokapamo z limonovim sokom in lupinico, polovico narezanega čilija in polovico bazilike.
Štiri češnjeve paradižnike razpolovimo in jih razporedimo okoli ribjega fileja. Na ribo položimo še en kos folije in robove stisnemo. Postopek ponovimo še za drugi ribji file in oba paketa položimo na nizek pekač. Ribi pečemo 15 do 18 minut, da se folija napihne (lahko ju pečemo tudi na žaru).
Medtem ko se ribi pečeta, kuskus prelijemo z 1 dl vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 5 minut, da nabrekne. Preostale paradižnike sesekljamo in zmešamo s kuskusom, balzamičnim kisom, na kocke narezano kumaro, preostalo baziliko, limonovim sokom in lupinico ter razpolovljenimi olivami. Kuskus začinimo, ostrežemo z ribo in krhlji limone ob strani, da lahko jed dodatno pokapamo z limonovim sokom.