
Ledene jogurtove lučke z jagodičjem
Te lučke so res kul – križanec med sirčkovim kolačem, zamrznjenim jogurtom in sadnim sladoledom.
Ledene jogurtove lučke z jagodičjem
Te lučke so res kul – križanec med sirčkovim kolačem, zamrznjenim jogurtom in sadnim sladoledom.

Sestavine
- 100 g ingverjevih ali drugih začinjenih piškotov, npr. speculaas
- 400 g kondenziranega mleka
- 250 g rdečega jagodičja (jagode, maline, rdeči ribez)
- 500 g grškega jogurta (0 % maščobe)
- 250 g vijoličastega jagodičja (borovnice, robidnice, črni ribez)
- 8 papirnatih lončkov
- 8 lesenih palčk za sladoled

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 100 g ingverjevih ali drugih začinjenih piškotov, npr. speculaas
- 400 g kondenziranega mleka
- 250 g rdečega jagodičja (jagode, maline, rdeči ribez)
- 500 g grškega jogurta (0 % maščobe)
- 250 g vijoličastega jagodičja (borovnice, robidnice, črni ribez)
- 8 papirnatih lončkov
- 8 lesenih palčk za sladoled
Postopek
Piškote damo v multipraktik in jih zmeljemo v drobtine. Dodamo 2 žlici kondenziranega mleka in ponovno zmiksamo, da se drobtine začnejo sprijemati. Piškotne drobtine razdelimo po 8 papirnatih lončkih in jih dobro potlačimo s hrbtno stranjo žličke. Iz multipraktika postrgamo vse do zadnje drobtine, da ga pred naslednjim korakom ni treba pomiti.
Večje sadeže grobo nasekljamo. Polovico rdečega jagodičja, polovico preostalega kondenziranega mleka in polovico jogurta damo v multipraktik in mešamo, da dobimo gladko maso. Iz multipraktika odstranimo rezilo in vmešamo še preostalo nasekljano rdeče jagodičje. Mešanico razdelimo po 4 papirnatih lončkih. Postopek ponovimo še z vijoličastim jagodičjem in preostalimi sestavinami.
V vsak papirnat lonček vse do piškotnih drobtin zapičimo eno palčko za sladoled, da lažje stoji pokonci. Preden sladoledne lučke postrežemo, jih vsaj za 4 ure postavimo v zamrzovalnik, da zamrznejo. Lučke iz lončkov vzamemo tako, da jih obrnemo na glavo in vsak lonček rahlo stisnemo, da lučka zdrsi iz njega.